Plusz

Zaz – avagy ki az, mi az

2014.12.22. 16:51
Ajánlom
A hipszter nem csak azt jelenti, hogy valaki a nagy, fekete keretes szemüvegeket és a szűkített farmereket preferálja, csak menő weboldalakat látogat, és ha fiú, bozontos szakálla van, mint Batthyány Lajosnak.

Hanem azt is, hogy semmit nem kedvel, ami trendi, mindent megvet, ami átlagos, és ha zenéről van szó - természetesen könnyűzenéről -, akkor a megosztó csatornák nézett klipjeit kerüli, és megpróbál felfedezni új tehetségeket, hogy aztán elmondhassa, ő már akkor hallotta - mondjuk - a St. Vincent lemezeit, amikor mások még azt hitték, az egy francia város. És kineveti azokat, akik még ma sem tudják, hogy nem egy együttesről, hanem egy énekesnőről van szó.

Amúgy is, a francia zene sokkal jobban fekszik egy hipszternek, mint az angolszász (főleg a pop). Nos, én nem vagyok hipszter, de elmondhatom, napjaink legnépszerűbb francia együttesének klipjét már akkor láttam, amikor még csak kétezren klikkeltek rá.

Szerencsém volt. Éppen hosszabb időt Párizsban töltöttem. Egy magazint hirdetett egy három tagú banda. Elsősorban Isabelle Geffroy - beceneve Zaz - tűnt fel. Ez a törékeny - sok szempontból Piafra hasonlító - hölgy, akinek jellegzetes sanzonos hajlítása, altja, azonnal megnyert magának.

Ez az első pillantásra is szimpatikus, nem szépen, hanem roppant meggyőzően éneklő kis nő ma már a francia zene legnagyobb sztárja. Klipjeit harmincmillión nézik, milliós példányszámban kelnek el lemezei. Attól érdekes és különleges, hogy a jazz éneklés, improvizáció elemeit építi be a sanzonokba (remekül scat-tel). Legújabb lemezén - címe: Paris (szeptemberben jelent meg) - nagyzenekar kíséri, hatalmas fúvósszekció, harmonikások, egy kibővített Stúdió 11 (körülbelül) - és ebben is Diana Krallra emlékeztet. Akkor sem lesz gagyi, akkor sem adja alább, amikor már van pénz, paripa, fegyver, és beszáll a legnagyobb élő francia sanzonénekes, Aznavour (J'aimé Paris). Hát ja, a hipsztereknek ez már biztosan nem tetszik. De lelkük rajta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.