Plusz

Zenebohócból dalfutár – Hajós András a Kult50-ben

2020.10.14. 16:55
Ajánlom
Jogásznak indult Hajós András, végül szociológus diplomát szerzett. Volt saját zenekara és tévéműsora is, majd e kettőt ötvözte a Dalfutárban. A biciklivel suhanó különutasság az első évad után a műsor közvetítő felületén is megjelent, amikor a tévéről és netre költözött.

Kult50 kategória: Popkultúra

Védnök: Bősze Ádám

Elismert teljesítmény: A Dalfutár című műsor

Hajós Andrásnak megfordultam már koncertjén a Süss fel nap!-ban és egy poros sátorban a Szigeten – közvetlenül az R-Go előtt. Voltam erősen improvizatív stand-up estjén a Madách téri Godot-ban. A fáma szerint a befolyásos, „öltönyös” állásából épp kirúgott Hajós két producerrel sörözve kapta meg a lehetőséget, hogy kipróbálja magát a tévében. A 2003-as Magánszámot követte a Késő este Hajós Andrással, majd a Benne leszek a tévében!, de megfordult a Heti hetes csapatában és egy tehetségkutató zsűrijében is. Tévéműsorainak dicstelen végéről ő maga viccelődik meglehetős gyakorisággal. Vagyis ahogy felénk mondják:

Volt már minden, csak akasztott ember nem!

Valójában nem olyan nehéz tetten érni az 1993-ban Hegyi Györggyel és Verrasztó Gyulával alapított Emil.Rulez sajátos humorú dalszövegeiben és műfaji kalandozásaiban a később a 2016-ban elindult Dalfutárban is felcsillanó elemeket. Leleplező jellegű zenész műfajparódiái tűpontosak (különösen a világzene koncerté). Magánszám című műsorában gyorstalpalón megtanította nézőit dalszöveget írni vagy a gitározás technikáira. Saját megfogalmazásában „zenebohócságnak” titulált hozzáállása átüt minden szereplésén.

Ha 100-150 évvel ezelőtt élnénk, akkor egy klubban vagy szalonban mutatná be azokat egymásnak, akiknek – érzése szerint – találkozniuk kell. Ma azonban az ilyen platformok eltűntével bicikli és videóstáb segítségével teszi ugyanezt. Illetve annyit csavar a dolgon, hogy feladattal is ellátja protezsáltjait, hogy biztos legyen benne: nem sikkad el a felkínált kapcsolat.

A csapat tagjai: a zeneszerző, a szövegíró, a producer és az énekes. Lépésenként követjük a dal születését: minden rész egy szereplő munkáját és személyét járja körbe.

Így a zeneiparon kívüli civilek is bekukkanthatnak a slágerek születésének folyamatába.

A művészeti élet minden területéről berántja az alkotókat egy-egy projektbe, legyen az bohém svéd-magyar deszkás lány, szakmai berkekben rutinrókának számító zeneszerző, ünnepelt musicalsztár, kortárs költő vagy ifjú színésztitán.

Mivel gondosan ügyel, hogy a kulturális színtér távol eső szegleteiből hozza össze szereplőit, ez egyfajta ismeretterjesztő jelleget is ad a műsornak.

Hisz a legtöbb nézők csupán egy-két résztvevőt ismernek, a többi pedig ennek révén kerül a látóterükbe.

Screenshot2020-10-14155417-164028.png

Hajós András, Dalfutár (Fotó/Forrás: Dalfutár / Youtube)

A feladat egy zeneszám megalkotása – manufaktúrában.

Minden résztvevő kizárólag a saját részét ismeri, csak a végén lepleződnek le a fantommunkatársak, mikor kész a dal. A munkafolyamatban, melyet a nézők Hajós válla fölött belesve követhetnek végig, mindenkiről lefoszlik az illedelmes közéleti máz. Ha nem a munka hevében, akkor a végső változat összeállításakor kipattanó vitákban mindenkinek megmutatkozik az igazi arca. A kérdés csupán az, hogy ez a műsornak csak a mellékes nyeresége, a fő eredmény pedig a dal – vagy pont fordítva.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

 

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz müpa

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Plusz videó

Maradona énekel

Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.
Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Plusz fidelio magazin

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.