Plusz

Zenebohócból dalfutár – Hajós András a Kult50-ben

2020.10.14. 16:55
Ajánlom
Jogásznak indult Hajós András, végül szociológus diplomát szerzett. Volt saját zenekara és tévéműsora is, majd e kettőt ötvözte a Dalfutárban. A biciklivel suhanó különutasság az első évad után a műsor közvetítő felületén is megjelent, amikor a tévéről és netre költözött.

Kult50 kategória: Popkultúra

Védnök: Bősze Ádám

Elismert teljesítmény: A Dalfutár című műsor

Hajós Andrásnak megfordultam már koncertjén a Süss fel nap!-ban és egy poros sátorban a Szigeten – közvetlenül az R-Go előtt. Voltam erősen improvizatív stand-up estjén a Madách téri Godot-ban. A fáma szerint a befolyásos, „öltönyös” állásából épp kirúgott Hajós két producerrel sörözve kapta meg a lehetőséget, hogy kipróbálja magát a tévében. A 2003-as Magánszámot követte a Késő este Hajós Andrással, majd a Benne leszek a tévében!, de megfordult a Heti hetes csapatában és egy tehetségkutató zsűrijében is. Tévéműsorainak dicstelen végéről ő maga viccelődik meglehetős gyakorisággal. Vagyis ahogy felénk mondják:

Volt már minden, csak akasztott ember nem!

Valójában nem olyan nehéz tetten érni az 1993-ban Hegyi Györggyel és Verrasztó Gyulával alapított Emil.Rulez sajátos humorú dalszövegeiben és műfaji kalandozásaiban a később a 2016-ban elindult Dalfutárban is felcsillanó elemeket. Leleplező jellegű zenész műfajparódiái tűpontosak (különösen a világzene koncerté). Magánszám című műsorában gyorstalpalón megtanította nézőit dalszöveget írni vagy a gitározás technikáira. Saját megfogalmazásában „zenebohócságnak” titulált hozzáállása átüt minden szereplésén.

Ha 100-150 évvel ezelőtt élnénk, akkor egy klubban vagy szalonban mutatná be azokat egymásnak, akiknek – érzése szerint – találkozniuk kell. Ma azonban az ilyen platformok eltűntével bicikli és videóstáb segítségével teszi ugyanezt. Illetve annyit csavar a dolgon, hogy feladattal is ellátja protezsáltjait, hogy biztos legyen benne: nem sikkad el a felkínált kapcsolat.

A csapat tagjai: a zeneszerző, a szövegíró, a producer és az énekes. Lépésenként követjük a dal születését: minden rész egy szereplő munkáját és személyét járja körbe.

Így a zeneiparon kívüli civilek is bekukkanthatnak a slágerek születésének folyamatába.

A művészeti élet minden területéről berántja az alkotókat egy-egy projektbe, legyen az bohém svéd-magyar deszkás lány, szakmai berkekben rutinrókának számító zeneszerző, ünnepelt musicalsztár, kortárs költő vagy ifjú színésztitán.

Mivel gondosan ügyel, hogy a kulturális színtér távol eső szegleteiből hozza össze szereplőit, ez egyfajta ismeretterjesztő jelleget is ad a műsornak.

Hisz a legtöbb nézők csupán egy-két résztvevőt ismernek, a többi pedig ennek révén kerül a látóterükbe.

Screenshot2020-10-14155417-164028.png

Hajós András, Dalfutár (Fotó/Forrás: Dalfutár / Youtube)

A feladat egy zeneszám megalkotása – manufaktúrában.

Minden résztvevő kizárólag a saját részét ismeri, csak a végén lepleződnek le a fantommunkatársak, mikor kész a dal. A munkafolyamatban, melyet a nézők Hajós válla fölött belesve követhetnek végig, mindenkiről lefoszlik az illedelmes közéleti máz. Ha nem a munka hevében, akkor a végső változat összeállításakor kipattanó vitákban mindenkinek megmutatkozik az igazi arca. A kérdés csupán az, hogy ez a műsornak csak a mellékes nyeresége, a fő eredmény pedig a dal – vagy pont fordítva.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

 

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.