Plusz

Zenebohócból dalfutár – Hajós András a Kult50-ben

2020.10.14. 16:55
Ajánlom
Jogásznak indult Hajós András, végül szociológus diplomát szerzett. Volt saját zenekara és tévéműsora is, majd e kettőt ötvözte a Dalfutárban. A biciklivel suhanó különutasság az első évad után a műsor közvetítő felületén is megjelent, amikor a tévéről és netre költözött.

Kult50 kategória: Popkultúra

Védnök: Bősze Ádám

Elismert teljesítmény: A Dalfutár című műsor

Hajós Andrásnak megfordultam már koncertjén a Süss fel nap!-ban és egy poros sátorban a Szigeten – közvetlenül az R-Go előtt. Voltam erősen improvizatív stand-up estjén a Madách téri Godot-ban. A fáma szerint a befolyásos, „öltönyös” állásából épp kirúgott Hajós két producerrel sörözve kapta meg a lehetőséget, hogy kipróbálja magát a tévében. A 2003-as Magánszámot követte a Késő este Hajós Andrással, majd a Benne leszek a tévében!, de megfordult a Heti hetes csapatában és egy tehetségkutató zsűrijében is. Tévéműsorainak dicstelen végéről ő maga viccelődik meglehetős gyakorisággal. Vagyis ahogy felénk mondják:

Volt már minden, csak akasztott ember nem!

Valójában nem olyan nehéz tetten érni az 1993-ban Hegyi Györggyel és Verrasztó Gyulával alapított Emil.Rulez sajátos humorú dalszövegeiben és műfaji kalandozásaiban a később a 2016-ban elindult Dalfutárban is felcsillanó elemeket. Leleplező jellegű zenész műfajparódiái tűpontosak (különösen a világzene koncerté). Magánszám című műsorában gyorstalpalón megtanította nézőit dalszöveget írni vagy a gitározás technikáira. Saját megfogalmazásában „zenebohócságnak” titulált hozzáállása átüt minden szereplésén.

Ha 100-150 évvel ezelőtt élnénk, akkor egy klubban vagy szalonban mutatná be azokat egymásnak, akiknek – érzése szerint – találkozniuk kell. Ma azonban az ilyen platformok eltűntével bicikli és videóstáb segítségével teszi ugyanezt. Illetve annyit csavar a dolgon, hogy feladattal is ellátja protezsáltjait, hogy biztos legyen benne: nem sikkad el a felkínált kapcsolat.

A csapat tagjai: a zeneszerző, a szövegíró, a producer és az énekes. Lépésenként követjük a dal születését: minden rész egy szereplő munkáját és személyét járja körbe.

Így a zeneiparon kívüli civilek is bekukkanthatnak a slágerek születésének folyamatába.

A művészeti élet minden területéről berántja az alkotókat egy-egy projektbe, legyen az bohém svéd-magyar deszkás lány, szakmai berkekben rutinrókának számító zeneszerző, ünnepelt musicalsztár, kortárs költő vagy ifjú színésztitán.

Mivel gondosan ügyel, hogy a kulturális színtér távol eső szegleteiből hozza össze szereplőit, ez egyfajta ismeretterjesztő jelleget is ad a műsornak.

Hisz a legtöbb nézők csupán egy-két résztvevőt ismernek, a többi pedig ennek révén kerül a látóterükbe.

Screenshot2020-10-14155417-164028.png

Hajós András, Dalfutár (Fotó/Forrás: Dalfutár / Youtube)

A feladat egy zeneszám megalkotása – manufaktúrában.

Minden résztvevő kizárólag a saját részét ismeri, csak a végén lepleződnek le a fantommunkatársak, mikor kész a dal. A munkafolyamatban, melyet a nézők Hajós válla fölött belesve követhetnek végig, mindenkiről lefoszlik az illedelmes közéleti máz. Ha nem a munka hevében, akkor a végső változat összeállításakor kipattanó vitákban mindenkinek megmutatkozik az igazi arca. A kérdés csupán az, hogy ez a műsornak csak a mellékes nyeresége, a fő eredmény pedig a dal – vagy pont fordítva.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

 

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.