Plusz

Zenebohócból dalfutár – Hajós András a Kult50-ben

2020.10.14. 16:55
Ajánlom
Jogásznak indult Hajós András, végül szociológus diplomát szerzett. Volt saját zenekara és tévéműsora is, majd e kettőt ötvözte a Dalfutárban. A biciklivel suhanó különutasság az első évad után a műsor közvetítő felületén is megjelent, amikor a tévéről és netre költözött.

Kult50 kategória: Popkultúra

Védnök: Bősze Ádám

Elismert teljesítmény: A Dalfutár című műsor

Hajós Andrásnak megfordultam már koncertjén a Süss fel nap!-ban és egy poros sátorban a Szigeten – közvetlenül az R-Go előtt. Voltam erősen improvizatív stand-up estjén a Madách téri Godot-ban. A fáma szerint a befolyásos, „öltönyös” állásából épp kirúgott Hajós két producerrel sörözve kapta meg a lehetőséget, hogy kipróbálja magát a tévében. A 2003-as Magánszámot követte a Késő este Hajós Andrással, majd a Benne leszek a tévében!, de megfordult a Heti hetes csapatában és egy tehetségkutató zsűrijében is. Tévéműsorainak dicstelen végéről ő maga viccelődik meglehetős gyakorisággal. Vagyis ahogy felénk mondják:

Volt már minden, csak akasztott ember nem!

Valójában nem olyan nehéz tetten érni az 1993-ban Hegyi Györggyel és Verrasztó Gyulával alapított Emil.Rulez sajátos humorú dalszövegeiben és műfaji kalandozásaiban a később a 2016-ban elindult Dalfutárban is felcsillanó elemeket. Leleplező jellegű zenész műfajparódiái tűpontosak (különösen a világzene koncerté). Magánszám című műsorában gyorstalpalón megtanította nézőit dalszöveget írni vagy a gitározás technikáira. Saját megfogalmazásában „zenebohócságnak” titulált hozzáállása átüt minden szereplésén.

Ha 100-150 évvel ezelőtt élnénk, akkor egy klubban vagy szalonban mutatná be azokat egymásnak, akiknek – érzése szerint – találkozniuk kell. Ma azonban az ilyen platformok eltűntével bicikli és videóstáb segítségével teszi ugyanezt. Illetve annyit csavar a dolgon, hogy feladattal is ellátja protezsáltjait, hogy biztos legyen benne: nem sikkad el a felkínált kapcsolat.

A csapat tagjai: a zeneszerző, a szövegíró, a producer és az énekes. Lépésenként követjük a dal születését: minden rész egy szereplő munkáját és személyét járja körbe.

Így a zeneiparon kívüli civilek is bekukkanthatnak a slágerek születésének folyamatába.

A művészeti élet minden területéről berántja az alkotókat egy-egy projektbe, legyen az bohém svéd-magyar deszkás lány, szakmai berkekben rutinrókának számító zeneszerző, ünnepelt musicalsztár, kortárs költő vagy ifjú színésztitán.

Mivel gondosan ügyel, hogy a kulturális színtér távol eső szegleteiből hozza össze szereplőit, ez egyfajta ismeretterjesztő jelleget is ad a műsornak.

Hisz a legtöbb nézők csupán egy-két résztvevőt ismernek, a többi pedig ennek révén kerül a látóterükbe.

Screenshot2020-10-14155417-164028.png

Hajós András, Dalfutár (Fotó/Forrás: Dalfutár / Youtube)

A feladat egy zeneszám megalkotása – manufaktúrában.

Minden résztvevő kizárólag a saját részét ismeri, csak a végén lepleződnek le a fantommunkatársak, mikor kész a dal. A munkafolyamatban, melyet a nézők Hajós válla fölött belesve követhetnek végig, mindenkiről lefoszlik az illedelmes közéleti máz. Ha nem a munka hevében, akkor a végső változat összeállításakor kipattanó vitákban mindenkinek megmutatkozik az igazi arca. A kérdés csupán az, hogy ez a műsornak csak a mellékes nyeresége, a fő eredmény pedig a dal – vagy pont fordítva.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

 

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.