Plusz

Zenés kézfogás a világ népeivel

2011.05.29. 19:51
Ajánlom
Népzenetár az interneten: bemutatkozik a Szabó Ervin Könyvtár legújabb projektje.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tisztelettel meghívja Önt

2011. június 6-án 10 órakor

tartandó konferenciájára:

 

 

Zenés kézfogás a világ népeivel

Népzenetár az interneten

Program:

9:30 Regisztráció

10:00 Köszöntőt mond Nagy Anna igazgató, FSZEK Központi Könyvtár

10:15 Zenés vándorút. Bemutató foglalkozás az Aquincum Általános Iskola 3. A osztályának részvételével

Foglalkozásvezetők: Góbi Rita, Gerzson János és Parti Péter

11:15 Nemzedékről nemzedékre. A népzenei hagyomány átadásának eredményei és gondjai - Kobzos Kiss Tamás igazgató, Óbudai      Népzenei Iskola

12:00 Új eszköz a népzene népszerűsítésében. A Népzenetár projekt bemutatása - Dr. Bodnár Gábor tanszékvezető, ELTE BTK Zenei tanszék

12:30 Büféebéd

13:00 Utazz velem! A Népzenetár a felhasználó szemével - Bándoli Katalin csoportvezető, FSZEK Zenei gyűjtemény

13:30 Kulturális párbeszéd. Beszélgetés a Népzenetárra épülő komplex művészeti sorozat foglalkozásvezetőivel.

A rendezvény után a résztvevők egyénileg is megismerkedhetnek a Népzenetárral.


Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár, Nagy olvasóterem (Budapest, VIII. Szabó Ervin tér 1., díszbejárat)


Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezze Haszonné Kiss Katalinnak a [email protected] e-mail címen vagy a (36-1) 411-5011-es telefonszámon.

Az interkulturális párbeszéd alapja az egyes nemzetek kultúrájának, így a zene világának megismerése is. Ehhez a párbeszédhez kíván hozzájárulni az, ismeretterjesztő nép- és világzenei weboldal. Gyűjteményünk létrehozásával szeretnénk megkönnyíteni a pedagógusok felkészülését és a diákok önálló ismeretszerzését. A weboldal a gyerekek és az ifjúság számára a tantárgyi tudás gyarapítása mellett az információszerzési készség fejlesztéséhez is hasznos segítséget nyújt: az információszükséglet felismerése után a keresési stratégia kialakításában egyre nagyobb jártasságot szerezhetnek.

A Népzenetár http://nepzenetar.fszek.hu egy-egy földrész jellegzetes nép- és világzenei ismeretanyagát - Európa, Közel-kelet, Belső-Ázsia, Távol-kelet, India, Délkelet-Ázsia, Távol-kelet, Ausztrália, Afrika, Észak-Amerika, Latin-Amerika -, a szöveget, képet, dallamrészletet - együtt, egy helyen teszi hozzáférhetővé. A kultúrtörténeti alapokat, az adott nép zenéjének jellegzetességeit - ritmus és dallamfordulatok - leíró részeket szemléltető hanganyag, a tradicionális hangszerek bemutatása követi. Az információs blokkokat bibliográfia, ikonográfia és diszkográfia egészíti ki.

A MédiaWiki szoftver alkalmazása könnyű és gyors kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára. A WEB.2.0-ás technológia alkalmazása lehetővé teszi, hogy használók interaktív módon saját véleményükkel, ajánlásaikkal, szöveg-, hang- és képanyagokkal egészíthetik ki az információs bázist. A wikipédiából jól ismert vitalapok szerkesztői ellenőrzés után válnak nyílvánossá, ezzel is garantálva a minőség és tartalom ellenőrzöttségét. A weboldal oktató jellegét erősíti az ismeretanyagot ellenőrző és elmélyítő e-learning modul, mely játékos formában kéri számon az ismereteket.

A tartalma és nyelvezete révén korosztálytól függetlenül bárki számára befogadható, ismeretközlő Népzenetár a társtudományok művelői számára is forrásként szolgál.
A Népzenetár megismerését a 10-14 éves korosztály számára zenei foglalkozássorozat és foglalkoztató füzet, a középiskolások, egyetemisták számára bemutató programok segítik elő.

Szakmai partnerek:
MTA Zenetudományi Intézet, ELTE BTK Zenei Tanszék, Néprajti Múzeum, Afrosound Bt.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.2.4-08/1/KMR „Tudásdepó-Expressz": „Összehangolt könyvtári szolgáltatásfejlesztés és az olvasáskultúra népszerűsítését támogató programsorozat lebonyolítása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által" című pályázata keretében.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Először ad koncertet Magyarországon Norah Jones a VeszprémFest sztárfellépői között

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Plusz hír

Závogyán Magdolna az új kultúráért felelős államtitkár

Február 1-jei hatállyal Závogyán Magdolnát nevezte ki kultúráért felelős államtitkárrá Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára.
Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.
Plusz gyász

Elhunyt Tom Verlaine zenész

73 éves korában elhunyt a Television rockzenekar frontembere, Tom Verlaine gitáros. Az együttest a hetvenes évek New York-i punkszínterén az egyik legnagyobb hatású rockzenekarnak számított.
Plusz hír

Több mint kétszáz év után visszakerülnek az elhurcolt Parthenón-márványok Athénba

Még idén visszakerülnek Athénba a több mint kétszáz éve a londoni British Múzemban őrzött, az Akropoliszról származó ókori márványszobrok és reliefek – szúrta ki a Magyar Hang a The Times oldalán.