Plusz

Zenés kézfogás a világ népeivel

2011.05.29. 19:51
Ajánlom
Népzenetár az interneten: bemutatkozik a Szabó Ervin Könyvtár legújabb projektje.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tisztelettel meghívja Önt

2011. június 6-án 10 órakor

tartandó konferenciájára:

 

 

Zenés kézfogás a világ népeivel

Népzenetár az interneten

Program:

9:30 Regisztráció

10:00 Köszöntőt mond Nagy Anna igazgató, FSZEK Központi Könyvtár

10:15 Zenés vándorút. Bemutató foglalkozás az Aquincum Általános Iskola 3. A osztályának részvételével

Foglalkozásvezetők: Góbi Rita, Gerzson János és Parti Péter

11:15 Nemzedékről nemzedékre. A népzenei hagyomány átadásának eredményei és gondjai - Kobzos Kiss Tamás igazgató, Óbudai      Népzenei Iskola

12:00 Új eszköz a népzene népszerűsítésében. A Népzenetár projekt bemutatása - Dr. Bodnár Gábor tanszékvezető, ELTE BTK Zenei tanszék

12:30 Büféebéd

13:00 Utazz velem! A Népzenetár a felhasználó szemével - Bándoli Katalin csoportvezető, FSZEK Zenei gyűjtemény

13:30 Kulturális párbeszéd. Beszélgetés a Népzenetárra épülő komplex művészeti sorozat foglalkozásvezetőivel.

A rendezvény után a résztvevők egyénileg is megismerkedhetnek a Népzenetárral.


Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár, Nagy olvasóterem (Budapest, VIII. Szabó Ervin tér 1., díszbejárat)


Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezze Haszonné Kiss Katalinnak a kiskati@fszek.hu e-mail címen vagy a (36-1) 411-5011-es telefonszámon.

Az interkulturális párbeszéd alapja az egyes nemzetek kultúrájának, így a zene világának megismerése is. Ehhez a párbeszédhez kíván hozzájárulni az, ismeretterjesztő nép- és világzenei weboldal. Gyűjteményünk létrehozásával szeretnénk megkönnyíteni a pedagógusok felkészülését és a diákok önálló ismeretszerzését. A weboldal a gyerekek és az ifjúság számára a tantárgyi tudás gyarapítása mellett az információszerzési készség fejlesztéséhez is hasznos segítséget nyújt: az információszükséglet felismerése után a keresési stratégia kialakításában egyre nagyobb jártasságot szerezhetnek.

A Népzenetár http://nepzenetar.fszek.hu egy-egy földrész jellegzetes nép- és világzenei ismeretanyagát - Európa, Közel-kelet, Belső-Ázsia, Távol-kelet, India, Délkelet-Ázsia, Távol-kelet, Ausztrália, Afrika, Észak-Amerika, Latin-Amerika -, a szöveget, képet, dallamrészletet - együtt, egy helyen teszi hozzáférhetővé. A kultúrtörténeti alapokat, az adott nép zenéjének jellegzetességeit - ritmus és dallamfordulatok - leíró részeket szemléltető hanganyag, a tradicionális hangszerek bemutatása követi. Az információs blokkokat bibliográfia, ikonográfia és diszkográfia egészíti ki.

A MédiaWiki szoftver alkalmazása könnyű és gyors kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára. A WEB.2.0-ás technológia alkalmazása lehetővé teszi, hogy használók interaktív módon saját véleményükkel, ajánlásaikkal, szöveg-, hang- és képanyagokkal egészíthetik ki az információs bázist. A wikipédiából jól ismert vitalapok szerkesztői ellenőrzés után válnak nyílvánossá, ezzel is garantálva a minőség és tartalom ellenőrzöttségét. A weboldal oktató jellegét erősíti az ismeretanyagot ellenőrző és elmélyítő e-learning modul, mely játékos formában kéri számon az ismereteket.

A tartalma és nyelvezete révén korosztálytól függetlenül bárki számára befogadható, ismeretközlő Népzenetár a társtudományok művelői számára is forrásként szolgál.
A Népzenetár megismerését a 10-14 éves korosztály számára zenei foglalkozássorozat és foglalkoztató füzet, a középiskolások, egyetemisták számára bemutató programok segítik elő.

Szakmai partnerek:
MTA Zenetudományi Intézet, ELTE BTK Zenei Tanszék, Néprajti Múzeum, Afrosound Bt.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.2.4-08/1/KMR „Tudásdepó-Expressz": „Összehangolt könyvtári szolgáltatásfejlesztés és az olvasáskultúra népszerűsítését támogató programsorozat lebonyolítása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által" című pályázata keretében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!