Plusz

Zenés kézfogás a világ népeivel

2011.05.29. 19:51
Ajánlom
Népzenetár az interneten: bemutatkozik a Szabó Ervin Könyvtár legújabb projektje.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tisztelettel meghívja Önt

2011. június 6-án 10 órakor

tartandó konferenciájára:

 

 

Zenés kézfogás a világ népeivel

Népzenetár az interneten

Program:

9:30 Regisztráció

10:00 Köszöntőt mond Nagy Anna igazgató, FSZEK Központi Könyvtár

10:15 Zenés vándorút. Bemutató foglalkozás az Aquincum Általános Iskola 3. A osztályának részvételével

Foglalkozásvezetők: Góbi Rita, Gerzson János és Parti Péter

11:15 Nemzedékről nemzedékre. A népzenei hagyomány átadásának eredményei és gondjai - Kobzos Kiss Tamás igazgató, Óbudai      Népzenei Iskola

12:00 Új eszköz a népzene népszerűsítésében. A Népzenetár projekt bemutatása - Dr. Bodnár Gábor tanszékvezető, ELTE BTK Zenei tanszék

12:30 Büféebéd

13:00 Utazz velem! A Népzenetár a felhasználó szemével - Bándoli Katalin csoportvezető, FSZEK Zenei gyűjtemény

13:30 Kulturális párbeszéd. Beszélgetés a Népzenetárra épülő komplex művészeti sorozat foglalkozásvezetőivel.

A rendezvény után a résztvevők egyénileg is megismerkedhetnek a Népzenetárral.


Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár, Nagy olvasóterem (Budapest, VIII. Szabó Ervin tér 1., díszbejárat)


Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezze Haszonné Kiss Katalinnak a [email protected] e-mail címen vagy a (36-1) 411-5011-es telefonszámon.

Az interkulturális párbeszéd alapja az egyes nemzetek kultúrájának, így a zene világának megismerése is. Ehhez a párbeszédhez kíván hozzájárulni az, ismeretterjesztő nép- és világzenei weboldal. Gyűjteményünk létrehozásával szeretnénk megkönnyíteni a pedagógusok felkészülését és a diákok önálló ismeretszerzését. A weboldal a gyerekek és az ifjúság számára a tantárgyi tudás gyarapítása mellett az információszerzési készség fejlesztéséhez is hasznos segítséget nyújt: az információszükséglet felismerése után a keresési stratégia kialakításában egyre nagyobb jártasságot szerezhetnek.

A Népzenetár http://nepzenetar.fszek.hu egy-egy földrész jellegzetes nép- és világzenei ismeretanyagát - Európa, Közel-kelet, Belső-Ázsia, Távol-kelet, India, Délkelet-Ázsia, Távol-kelet, Ausztrália, Afrika, Észak-Amerika, Latin-Amerika -, a szöveget, képet, dallamrészletet - együtt, egy helyen teszi hozzáférhetővé. A kultúrtörténeti alapokat, az adott nép zenéjének jellegzetességeit - ritmus és dallamfordulatok - leíró részeket szemléltető hanganyag, a tradicionális hangszerek bemutatása követi. Az információs blokkokat bibliográfia, ikonográfia és diszkográfia egészíti ki.

A MédiaWiki szoftver alkalmazása könnyű és gyors kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára. A WEB.2.0-ás technológia alkalmazása lehetővé teszi, hogy használók interaktív módon saját véleményükkel, ajánlásaikkal, szöveg-, hang- és képanyagokkal egészíthetik ki az információs bázist. A wikipédiából jól ismert vitalapok szerkesztői ellenőrzés után válnak nyílvánossá, ezzel is garantálva a minőség és tartalom ellenőrzöttségét. A weboldal oktató jellegét erősíti az ismeretanyagot ellenőrző és elmélyítő e-learning modul, mely játékos formában kéri számon az ismereteket.

A tartalma és nyelvezete révén korosztálytól függetlenül bárki számára befogadható, ismeretközlő Népzenetár a társtudományok művelői számára is forrásként szolgál.
A Népzenetár megismerését a 10-14 éves korosztály számára zenei foglalkozássorozat és foglalkoztató füzet, a középiskolások, egyetemisták számára bemutató programok segítik elő.

Szakmai partnerek:
MTA Zenetudományi Intézet, ELTE BTK Zenei Tanszék, Néprajti Múzeum, Afrosound Bt.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.2.4-08/1/KMR „Tudásdepó-Expressz": „Összehangolt könyvtári szolgáltatásfejlesztés és az olvasáskultúra népszerűsítését támogató programsorozat lebonyolítása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által" című pályázata keretében.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.