Plusz

Zombitámadástól tartottak a középkorban

2017.05.01. 15:45
Ajánlom
Nem bántak kegyesen az elhunytakkal egy középkori angol faluban: a halál után feldarabolták a holttestet, majd a csontokat összezúzták és elégették. Így akarták megelőzni, hogy a sírból feltámadjanak.

George A. Romero élőhalott-filmjeitől kezdve a Legenda vagyok-on át a The Walking Dead-ig megannyi film, könyv és sorozat játszott el a gondolattal: mi történne, ha a halottak felkelnének sírjukból. Esetleg ha egy vírus vagy fertőzés az élőket változtatná zombikká. Nemcsak napjainkban foglalkoztatja az embereket ez az átmeneti és félelmetes, élőhalott állapot:

archeológusok kiderítették, már a középkorban is rettegtek a zombiktól.

Csak nem a tévében látottak, hanem a babonák és hiedelmek miatt.

693925 0

693925 0 (Fotó/Forrás: port.hu)

Abemutatott kutatás szerint a középkori Yorkshire egyik településének néhány lakosa annyira tartott tőle, hogy a holtak kikelnek sírjukból, hogy megelőzésképpen a halottakat feldarabolták, csontjaikat pedig összezúzták vagy elégették. Így akartak biztosra menni, hogy amit eltemettek, az a föld alatt is marad. 

Ez lehet a legkorábbi feltárt zombi-ellenes praktika.

Az archeológusok olyan XI-XIV. században eltemetett halottak csontjait tanulmányozták, amelyeket közel 50 éve tártak fel.

Több, horrorfilmbe illő klisét kizártak, mire eljutottak egy másik bevett sablonhoz, a zombikhoz.

Bebizonyították például , hogy az eltemetettek nem éhezés miatti kannibalizmus vagy tömegmészárlás áldozatai. A csontok analíziséből jöttek rá, hogy azok valószínűleg egy XVI. században elnéptelenedett yorkshire-i faluból, Wharram Percy-ből származnak. 137 emberi csontrészletet kellett tanulmányozniuk, melyeket egy veremben találtak. Az azokon található sérülések jellegéből következtettek arra, hogy a halottakat valószínűleg azért csonkították meg, nehogy a sírból felkelve az élőkre támadjanak vagy betegségeket terjesszenek.

Wharram Percy

Wharram Percy (Fotó/Forrás: Nick Garrod / flickr)

Mindez megmutatja a középkori hiedelmek sötét oldalát, és egyértelműen jelzi, mennyire máshogy gondolkodtak akkor az emberek

- mondta Simon Mays, a Historic England csontvázbiológusa.

Középkori források sora bizonyítja, hogy a kor emberét élénken foglalkoztatták a nyughatatlan halottak.

Azt gondolták róluk, hogy valami sötét erő vagy átok szállta meg őket, és halálukban is az élőkre akarnak rontani. A Wharram Percy-ben talált csontok azt mutatják, a szerencsétlenül jártakat a halál után hamar megcsonkították és lefejezték, majd a maradványokat elégették - még mielőtt a csontok megkeményedtek volna. A maradványok körülbelül tíz különböző, 2 és 50 év közötti halotthoz tartozhattak, voltak közöttük nők és férfiak is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kutatás

A zene, amitől kevésbé csípnek a szúnyogok

A zene hatásáról különféle helyzetekben már számtalan kutatást végeztek, tudjuk, hogy a muzsika a bűnözőktől a kutyákig mindenkire jó hatással van. A szúnyogokról nem is beszélve.
Plusz hír

Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.
Plusz Partitúra

Zala megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével. 
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.