Plusz

Zombitámadástól tartottak a középkorban

2017.05.01. 15:45
Ajánlom
Nem bántak kegyesen az elhunytakkal egy középkori angol faluban: a halál után feldarabolták a holttestet, majd a csontokat összezúzták és elégették. Így akarták megelőzni, hogy a sírból feltámadjanak.

George A. Romero élőhalott-filmjeitől kezdve a Legenda vagyok-on át a The Walking Dead-ig megannyi film, könyv és sorozat játszott el a gondolattal: mi történne, ha a halottak felkelnének sírjukból. Esetleg ha egy vírus vagy fertőzés az élőket változtatná zombikká. Nemcsak napjainkban foglalkoztatja az embereket ez az átmeneti és félelmetes, élőhalott állapot:

archeológusok kiderítették, már a középkorban is rettegtek a zombiktól.

Csak nem a tévében látottak, hanem a babonák és hiedelmek miatt.

693925 0

693925 0 (Fotó/Forrás: port.hu)

Abemutatott kutatás szerint a középkori Yorkshire egyik településének néhány lakosa annyira tartott tőle, hogy a holtak kikelnek sírjukból, hogy megelőzésképpen a halottakat feldarabolták, csontjaikat pedig összezúzták vagy elégették. Így akartak biztosra menni, hogy amit eltemettek, az a föld alatt is marad. 

Ez lehet a legkorábbi feltárt zombi-ellenes praktika.

Az archeológusok olyan XI-XIV. században eltemetett halottak csontjait tanulmányozták, amelyeket közel 50 éve tártak fel.

Több, horrorfilmbe illő klisét kizártak, mire eljutottak egy másik bevett sablonhoz, a zombikhoz.

Bebizonyították például , hogy az eltemetettek nem éhezés miatti kannibalizmus vagy tömegmészárlás áldozatai. A csontok analíziséből jöttek rá, hogy azok valószínűleg egy XVI. században elnéptelenedett yorkshire-i faluból, Wharram Percy-ből származnak. 137 emberi csontrészletet kellett tanulmányozniuk, melyeket egy veremben találtak. Az azokon található sérülések jellegéből következtettek arra, hogy a halottakat valószínűleg azért csonkították meg, nehogy a sírból felkelve az élőkre támadjanak vagy betegségeket terjesszenek.

Wharram Percy

Wharram Percy (Fotó/Forrás: Nick Garrod / flickr)

Mindez megmutatja a középkori hiedelmek sötét oldalát, és egyértelműen jelzi, mennyire máshogy gondolkodtak akkor az emberek

- mondta Simon Mays, a Historic England csontvázbiológusa.

Középkori források sora bizonyítja, hogy a kor emberét élénken foglalkoztatták a nyughatatlan halottak.

Azt gondolták róluk, hogy valami sötét erő vagy átok szállta meg őket, és halálukban is az élőkre akarnak rontani. A Wharram Percy-ben talált csontok azt mutatják, a szerencsétlenül jártakat a halál után hamar megcsonkították és lefejezték, majd a maradványokat elégették - még mielőtt a csontok megkeményedtek volna. A maradványok körülbelül tíz különböző, 2 és 50 év közötti halotthoz tartozhattak, voltak közöttük nők és férfiak is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz Anna-bál

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!