Plusz

Zombitámadástól tartottak a középkorban

2017.05.01. 15:45
Ajánlom
Nem bántak kegyesen az elhunytakkal egy középkori angol faluban: a halál után feldarabolták a holttestet, majd a csontokat összezúzták és elégették. Így akarták megelőzni, hogy a sírból feltámadjanak.

George A. Romero élőhalott-filmjeitől kezdve a Legenda vagyok-on át a The Walking Dead-ig megannyi film, könyv és sorozat játszott el a gondolattal: mi történne, ha a halottak felkelnének sírjukból. Esetleg ha egy vírus vagy fertőzés az élőket változtatná zombikká. Nemcsak napjainkban foglalkoztatja az embereket ez az átmeneti és félelmetes, élőhalott állapot:

archeológusok kiderítették, már a középkorban is rettegtek a zombiktól.

Csak nem a tévében látottak, hanem a babonák és hiedelmek miatt.

693925 0

693925 0 (Fotó/Forrás: port.hu)

Abemutatott kutatás szerint a középkori Yorkshire egyik településének néhány lakosa annyira tartott tőle, hogy a holtak kikelnek sírjukból, hogy megelőzésképpen a halottakat feldarabolták, csontjaikat pedig összezúzták vagy elégették. Így akartak biztosra menni, hogy amit eltemettek, az a föld alatt is marad. 

Ez lehet a legkorábbi feltárt zombi-ellenes praktika.

Az archeológusok olyan XI-XIV. században eltemetett halottak csontjait tanulmányozták, amelyeket közel 50 éve tártak fel.

Több, horrorfilmbe illő klisét kizártak, mire eljutottak egy másik bevett sablonhoz, a zombikhoz.

Bebizonyították például , hogy az eltemetettek nem éhezés miatti kannibalizmus vagy tömegmészárlás áldozatai. A csontok analíziséből jöttek rá, hogy azok valószínűleg egy XVI. században elnéptelenedett yorkshire-i faluból, Wharram Percy-ből származnak. 137 emberi csontrészletet kellett tanulmányozniuk, melyeket egy veremben találtak. Az azokon található sérülések jellegéből következtettek arra, hogy a halottakat valószínűleg azért csonkították meg, nehogy a sírból felkelve az élőkre támadjanak vagy betegségeket terjesszenek.

Wharram Percy

Wharram Percy (Fotó/Forrás: Nick Garrod / flickr)

Mindez megmutatja a középkori hiedelmek sötét oldalát, és egyértelműen jelzi, mennyire máshogy gondolkodtak akkor az emberek

- mondta Simon Mays, a Historic England csontvázbiológusa.

Középkori források sora bizonyítja, hogy a kor emberét élénken foglalkoztatták a nyughatatlan halottak.

Azt gondolták róluk, hogy valami sötét erő vagy átok szállta meg őket, és halálukban is az élőkre akarnak rontani. A Wharram Percy-ben talált csontok azt mutatják, a szerencsétlenül jártakat a halál után hamar megcsonkították és lefejezték, majd a maradványokat elégették - még mielőtt a csontok megkeményedtek volna. A maradványok körülbelül tíz különböző, 2 és 50 év közötti halotthoz tartozhattak, voltak közöttük nők és férfiak is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A magyar jazz ikonikus alakját október 2-án, életének 80. évében érte a halál – adta hírül a Magyar Jazz Szövetség.
Színház

„Benett példája a követendő” – Janisch Attila is megszólalt a visszautasított díj kapcsán

Idén a Junior Prima Díj egyik idei kitüntetettje, Vilmányi Benett színművész személyes nézeteire hivatkozva nem vette át az elismerést. Az ügy kapcsán a kulturális élet több fontos szereplője is megszólalt, legutóbb Janisch Attila filmrendező.
Plusz

A nem hallható zene – felvételek a környező világ rezgéseiből

A zenei világnap alkalmából érdemes eltűnődni, mi is a muzsika, és milyen rezgések léteznek a hallható tartományon túl. Bemutatunk néhány művészt és tudóst, kísérletező kedvű alkotókat, akik a körülöttünk lévő világ alig érzékelhető hangjait dolgozzák fel.
Színház

Tarr Béla a Freeszfe Egyesület elnökségének új vezetője

A Freeszfe küldöttgyűlése szeptember 29-én új tagokat választott, munkájukat külkapcsolatokért felelős tanácsadóként továbbra is Upor László dramaturg és Rihay-Kovács Zita jogász segíti.
Színház

Személyes világvégéink – Andella Mirtill posztapokaliptikus víziót rendez

A fiatal filmrendező első színházi rendezésében, az Elnyelt rezgések utóéletében egy posztapokaliptikus vízióban enged betekintést a magyar néplélekbe, és keresi a választ arra, hogyan lehet reményt találni szubjektív, személyes világvégéink után.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

A nem hallható zene – felvételek a környező világ rezgéseiből

A zenei világnap alkalmából érdemes eltűnődni, mi is a muzsika, és milyen rezgések léteznek a hallható tartományon túl. Bemutatunk néhány művészt és tudóst, kísérletező kedvű alkotókat, akik a körülöttünk lévő világ alig érzékelhető hangjait dolgozzák fel.
Plusz gyász

Elhunyt Coolio, a híres amerikai rapper

Az 59 éves zenész a Gangsta's Paradise című ikonikus slágerével vált világhírűvé. Haláláról régi menedzsere, Jarez Posey számolt be az amerikai médiának – írja a BBC.
Plusz gyász

Elhunyt Ipacs László dobos

A Vágtázó Halottkémek egykori alapítója 65 éves volt, halálának hírét lánya tudatta a Facebookon. A temetésről később intézkednek.
Plusz ajánló

Az ősz mámora az októberi Fidelióban

Már fellelhető országszerte a Fidelio Magazin 2022. októberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint több vidéki színház kínálatával.
Plusz ajánló

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.