Plusz

Zombitámadástól tartottak a középkorban

2017.05.01. 15:45
Ajánlom
Nem bántak kegyesen az elhunytakkal egy középkori angol faluban: a halál után feldarabolták a holttestet, majd a csontokat összezúzták és elégették. Így akarták megelőzni, hogy a sírból feltámadjanak.

George A. Romero élőhalott-filmjeitől kezdve a Legenda vagyok-on át a The Walking Dead-ig megannyi film, könyv és sorozat játszott el a gondolattal: mi történne, ha a halottak felkelnének sírjukból. Esetleg ha egy vírus vagy fertőzés az élőket változtatná zombikká. Nemcsak napjainkban foglalkoztatja az embereket ez az átmeneti és félelmetes, élőhalott állapot:

archeológusok kiderítették, már a középkorban is rettegtek a zombiktól.

Csak nem a tévében látottak, hanem a babonák és hiedelmek miatt.

693925 0

693925 0 (Fotó/Forrás: port.hu)

Abemutatott kutatás szerint a középkori Yorkshire egyik településének néhány lakosa annyira tartott tőle, hogy a holtak kikelnek sírjukból, hogy megelőzésképpen a halottakat feldarabolták, csontjaikat pedig összezúzták vagy elégették. Így akartak biztosra menni, hogy amit eltemettek, az a föld alatt is marad. 

Ez lehet a legkorábbi feltárt zombi-ellenes praktika.

Az archeológusok olyan XI-XIV. században eltemetett halottak csontjait tanulmányozták, amelyeket közel 50 éve tártak fel.

Több, horrorfilmbe illő klisét kizártak, mire eljutottak egy másik bevett sablonhoz, a zombikhoz.

Bebizonyították például , hogy az eltemetettek nem éhezés miatti kannibalizmus vagy tömegmészárlás áldozatai. A csontok analíziséből jöttek rá, hogy azok valószínűleg egy XVI. században elnéptelenedett yorkshire-i faluból, Wharram Percy-ből származnak. 137 emberi csontrészletet kellett tanulmányozniuk, melyeket egy veremben találtak. Az azokon található sérülések jellegéből következtettek arra, hogy a halottakat valószínűleg azért csonkították meg, nehogy a sírból felkelve az élőkre támadjanak vagy betegségeket terjesszenek.

Wharram Percy

Wharram Percy (Fotó/Forrás: Nick Garrod / flickr)

Mindez megmutatja a középkori hiedelmek sötét oldalát, és egyértelműen jelzi, mennyire máshogy gondolkodtak akkor az emberek

- mondta Simon Mays, a Historic England csontvázbiológusa.

Középkori források sora bizonyítja, hogy a kor emberét élénken foglalkoztatták a nyughatatlan halottak.

Azt gondolták róluk, hogy valami sötét erő vagy átok szállta meg őket, és halálukban is az élőkre akarnak rontani. A Wharram Percy-ben talált csontok azt mutatják, a szerencsétlenül jártakat a halál után hamar megcsonkították és lefejezték, majd a maradványokat elégették - még mielőtt a csontok megkeményedtek volna. A maradványok körülbelül tíz különböző, 2 és 50 év közötti halotthoz tartozhattak, voltak közöttük nők és férfiak is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz felhívás

Új remény – Művészek a rákkal küzdő magyar kajakosért

A Fidelio kezdeményezésére művészek is segítik Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakos gyógykezelését. Már felajánlotta segítségét Miklósa Erika, Polyák Lilla, Náray Erika és Józan László. A Fidelio örömmel fogadja a további művész támogatókat!
Plusz ajánló

Megjelent az „UJJ” Fidelio

Az ingyenes programmagazin márciusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Stohl Andrással, Szabó Rékával és Bősze Ádámmal. Lapozzon bele online!
Plusz ajánló

David Bowie-koncert lesz az A38 hajón

Negyedszer rendeznek magyar zenészek estet David Bowie emlékére. A három éve elhunyt legendás brit zenész dalai február 20-án szerdán hangzanak el az újbudai A38 hajón.
Plusz évforduló

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Plusz interjú

Belekóstolnánk egymás emlékeibe? - Egy food designer a jövő ételeiről

Van-e ízük az emlékeknek? Vagy fordítva, milyen emlékek kapcsolódnak egy „egyszerű” vasárnapi ebédhez? Hívhat-e időutazásra egy desszert, egy süti? Góg Angéla food designer nem egyszerűen ételeket tervez, hanem a hozzájuk kapcsolható/kapcsolódó szociális attitűdöket is vizsgálja projektjeiben. Most éppen a jövő ételeit kutatja.