Plusz

Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok

2014.05.09. 13:11
Ajánlom
Harmadik alkalommal rendezték meg Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben a Zsolnay Napokat, ezúttal összekötve a PTE Egyetemi Napokkal is. A szeszélyes idő ellenére rengeteg embert vonzott a fesztivál, ahol minden korosztály megtalálhatta a neki tetsző programot. Lent jártunk, és megnéztük, amire időnk jutott, a bringafirkától a régizenéig.

Első hallásra furcsának tűnt a kulturális fesztivál összevonása egy kifejezetten egyetemistáknak szervezett programmal, de szerencsére jól működött a koncepció. A könnyű és komolyabb műfajok keveredése miatt egyikbe sem fáradt bele az ember, így reggel tíztől egészen hajnalig mindig volt mit csinálni. A 2011 óta működő Zsolnay Kulturális Negyed önmagában is rengeteg érdekes élményt kínál: a gyerekeket különleges játszóterek, a Bóbita Bábszínház, a Csodák Palotájához hasonló Interaktív Varázstér és a Planetárium várja, a felnőttek pedig megnézhetik többek közt a Zsolnay kiállításokat, a Látványmanufaktúrát és a Boltok utcáját. A Pécs külvárosában elhelyezkedő kulturális központ mintás gyárkéményei és az itt-ott felbukkanó Zsolnay szobrok, miniatűr házikók és díszek különleges helyszínt biztosítottak a kiállításoknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és egyéb művészeti programoknak.

Az egyik legizgalmasabb kiállítás Guixot Mester Bringafirka című interaktív logikai játszótere volt. A katalán művész újrahasznosított biciklialkatrészekből különleges egyensúlyozó játékokat rakott össze, amelyek kihívást jelentettek minden korosztály számára. Miközben egy miniatűr biciklin próbáltunk egy tojást átjuttatni a kifeszített kötél egyik feléről a másikra, a programban nem szereplő Band of StreetS rezesbanda játszik végigvándorolva az utcán. A Pécsi Tudomány Egyetem Művészeti Karának állandó rezidenciája a Zsolnay Kulturális Negyed, így zenei tanszék koncertterme lehetőséget nyújtott hagyományos zárt téri komolyzenei koncertek rendezésére is. Az Orpheon Consort régizenei koncertjén Eszterházy "Pompakedvelő" Miklós udvari muzsikájából kaphattunk ízelítőt. A műsor Haydn barytontrióiból és Andreas Lidl kamaraműveiből állt össze; a zenészek 18. században készült hangszereken játszottak rendkívüli érzékenységgel megcsillogtatva azok különleges hangszínét. Ezzel egy időben a Bóbita Bábszínházban Pergolesi Livietta e Tracollo című opera buffáját adták elő árnyjátékkal.

Nehéz szétválasztani, melyik program szólt kifejezetten a pécsi egyetemistáknak, illetve melyiket szervezte a Zsolnay Fesztivál. A legtöbb fiatalt természetesen az esti szabadtéri könnyűzenei koncertek vonzották. A fellépők között volt a Supernem, az Intim Torna Illegál, Anna & the Barbies, a Carbonfools és a német Milk and Sugar zenekar; az egyetlen Kodály Központban rendezett koncert az Amadinda és Presser Gábor közös produkciója volt. A Pécsre látogató közönség a fesztiválozás szüneteiben megnézhette a Széchenyi téren felállított óriási lovat és a hozzá tartozó szeptember 30-ig látogatható Leonardo, a reneszánsz zseni című kiállítást. Pécs neve 2010 óta szorosan összefonódik a kultúrával; bár hivatalosan már nem "főváros", még mindig magas dózisban kaphatja az oda látogató a művészetet.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Vizuál

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 
Plusz ajánló

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Plusz hír

Závogyán Magdolna az új kultúráért felelős államtitkár

Február 1-jei hatállyal Závogyán Magdolnát nevezte ki kultúráért felelős államtitkárrá Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára.
Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.