Plusz

Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok

2014.05.09. 13:11
Ajánlom
Harmadik alkalommal rendezték meg Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben a Zsolnay Napokat, ezúttal összekötve a PTE Egyetemi Napokkal is. A szeszélyes idő ellenére rengeteg embert vonzott a fesztivál, ahol minden korosztály megtalálhatta a neki tetsző programot. Lent jártunk, és megnéztük, amire időnk jutott, a bringafirkától a régizenéig.

Első hallásra furcsának tűnt a kulturális fesztivál összevonása egy kifejezetten egyetemistáknak szervezett programmal, de szerencsére jól működött a koncepció. A könnyű és komolyabb műfajok keveredése miatt egyikbe sem fáradt bele az ember, így reggel tíztől egészen hajnalig mindig volt mit csinálni. A 2011 óta működő Zsolnay Kulturális Negyed önmagában is rengeteg érdekes élményt kínál: a gyerekeket különleges játszóterek, a Bóbita Bábszínház, a Csodák Palotájához hasonló Interaktív Varázstér és a Planetárium várja, a felnőttek pedig megnézhetik többek közt a Zsolnay kiállításokat, a Látványmanufaktúrát és a Boltok utcáját. A Pécs külvárosában elhelyezkedő kulturális központ mintás gyárkéményei és az itt-ott felbukkanó Zsolnay szobrok, miniatűr házikók és díszek különleges helyszínt biztosítottak a kiállításoknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és egyéb művészeti programoknak.

Az egyik legizgalmasabb kiállítás Guixot Mester Bringafirka című interaktív logikai játszótere volt. A katalán művész újrahasznosított biciklialkatrészekből különleges egyensúlyozó játékokat rakott össze, amelyek kihívást jelentettek minden korosztály számára. Miközben egy miniatűr biciklin próbáltunk egy tojást átjuttatni a kifeszített kötél egyik feléről a másikra, a programban nem szereplő Band of StreetS rezesbanda játszik végigvándorolva az utcán. A Pécsi Tudomány Egyetem Művészeti Karának állandó rezidenciája a Zsolnay Kulturális Negyed, így zenei tanszék koncertterme lehetőséget nyújtott hagyományos zárt téri komolyzenei koncertek rendezésére is. Az Orpheon Consort régizenei koncertjén Eszterházy "Pompakedvelő" Miklós udvari muzsikájából kaphattunk ízelítőt. A műsor Haydn barytontrióiból és Andreas Lidl kamaraműveiből állt össze; a zenészek 18. században készült hangszereken játszottak rendkívüli érzékenységgel megcsillogtatva azok különleges hangszínét. Ezzel egy időben a Bóbita Bábszínházban Pergolesi Livietta e Tracollo című opera buffáját adták elő árnyjátékkal.

Nehéz szétválasztani, melyik program szólt kifejezetten a pécsi egyetemistáknak, illetve melyiket szervezte a Zsolnay Fesztivál. A legtöbb fiatalt természetesen az esti szabadtéri könnyűzenei koncertek vonzották. A fellépők között volt a Supernem, az Intim Torna Illegál, Anna & the Barbies, a Carbonfools és a német Milk and Sugar zenekar; az egyetlen Kodály Központban rendezett koncert az Amadinda és Presser Gábor közös produkciója volt. A Pécsre látogató közönség a fesztiválozás szüneteiben megnézhette a Széchenyi téren felállított óriási lovat és a hozzá tartozó szeptember 30-ig látogatható Leonardo, a reneszánsz zseni című kiállítást. Pécs neve 2010 óta szorosan összefonódik a kultúrával; bár hivatalosan már nem "főváros", még mindig magas dózisban kaphatja az oda látogató a művészetet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.