Plusz

Zsúfolásig telnek a koncerttermek az októberi Fidelióban

2023.09.19. 09:45
Ajánlom
Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2023. októberi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!

A kulturális élethez kapcsolódó hírek és interjúk mellett részletes bontásokban szerepeltetjük az októberi programkínálatot, külön tematika szerint csoportosítva a színházi, zenei és képzőművészeti eseményeket, ezen kívül film- és könyvtippekkel is jelentkezünk.

Interjúink

Mint mondja, egyszer el kell érnie a plafont. És olykor azt hiszi, hogy majd most… Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel kishitűségről, elmúlásról és öröklétről beszélgettünk. (Olvassa el online!)

„Nem lehet olyan légből kapott, hihetetlen és abszurd dolgot leírni egy irodalmi műben, ami később ne történne meg a valóságban” – fogalmazott lapunknak Szijj Ferenc, akivel közelgő 65. születésnapja és legutóbbi verseskötete apropóján ültünk le beszélgetni. (Olvassa el online!)

Így látjuk mi című rovatunkban ismét rövid kritikákon keresztül nyújtunk keresztmetszetet az aktuális kulturális felhozatalból.

Fáy Miklós újabb kulturális élményeket népszerűsít a lapban: a kritikus ajánlatai közt ezúttal egy komolyzenei koncert és egy lemez, valamint két kiállítás kapott helyet. A legújabb beleolvasóban Szabó T. Eszter és Csóka Judit Egy testben két szív című könyvéből olvashatunk részletet:

Nem mondhatjuk tehát, hogy a szülés pusztán a nők kijelölt életfeladata, hogy a férfiaknak nincs közük hozzá: akár bemegy az apa a szülőszobába, akár nem, akár foglalkoznak az efféle „nőügyekkel”, akár nem, ki kell mondanunk, hogy a születéstörténet az egyén és a család ügye egyszerre.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni. Aktuális választása Lackfi János Rocky című könyvére esett. Gondolataira a kötet szerzője reagál.

Az aktuális szám ide kattintva tölthető le.

 

A 2023. októberi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra Könyv bolthálózatában.

A magazin borítóján a Liszt Ünnep kreatívja és a Néprajzi Múzeum logója, a hátsó borítón pedig a Kreatív Európa hirdetése kapott helyet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.