recept

2019 október 27., 13:55
Zenés színház recept Szerző: Mona Dániel

Bélszín szarvasgombával, ahogy Rossini szerette – recepttel!

A recept a főzés kottája. Bár biztos akad, aki – Kodály után szabadon – a nyelve hegyén érzi, amit a szakácskönyvben olvas, a zenéhez hasonlóan a gasztronómiát is az interpretáció kelti igazán életre. Persze nem ez az egyetlen kapcsolat a két művészeti ág között. Az Opera Magazin vadonatúj rovatában elsőként az opera-gourmet-k (és -gourmand-ok) koronázatlan királya, Gioachino Rossini konyhájába pillantunk be.
2019 február 8., 15:10
Könyv recept Szerző: Fidelio/MTI

Hetven év után végre megjelenhetett George Orwell narancslekvár-receptje

A British Council bocsánatot kért George Orwelltől (1903-1950) amiért hetven éve elutasította az angol író, újságíró egyik gasztronómiai tanulmányát.
2018 december 28., 09:35
Plusz gasztro Szerző: Balázsy Panna

Hogyan éljük túl a telet? - Gasztro tippek

Visszavonhatatlanul itt a tél, ki sem látszunk a sok réteg ruha alól, folyton fázunk, és sokkal kevesebb időt töltünk a szabadban, mint meleg időben. Ez a forralt borok, fűszeres teák, tartalmas levesek és egytálételek szezonja.
2018 november 12., 15:25
Plusz gasztro Szerző: Balázsy Panna

Gomba, gomba, gomba, nincsen semmi gondja – Novemberi gasztro ajánlatunk

A gasztronómiai ősz alappillérei a szilva, a szőlő, a sütőtök és persze a gomba. Az őszi nyirkos időjárásban nőnek, mint a bolondgomba, ilyenkor megszaporodnak az erdőt látogató gombászcsapatok. Gombakisokosunkban alaposan körbejárjuk a témát.
2016 október 25., 09:41
Plusz szakácskönyv Szerző: Fidelio

Vacsorára egy finom sült hattyú?

1387-ben írták meg az első angol nyelvű szakácskönyvet, a kézirat II. Richárd megbízásából készült. A könyv 200 receptet tartalmaz, amelyeket az akkori mesterszakácsok használtak közösen, amikor egy-egy lakomára készültek - írta meg az ancient-origins.net.
2012 június 1., 10:32
Plusz recept Szerző: Fidelio

"A főzés a piacon kezdődik”

A GoodFood Világkonyha júniusi lapszámában többek között Karafiáth Orsolya és Frei Tamás ajánlja kedvenc receptjét.
2010 november 29., 23:54
Könyv könyvajánló Szerző: Fidelio

Váncsa István: Lakoma

Váncsa István új szakácskönyve a Lakoma című sorozat első darabja, amely a Mediterráneumból a görög, török, ciprusi, libanoni, marokkói, tunéziai és máltai konyhákat fogja át, 650 különlegesen finom recepttel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Vizuál

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Színház

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Plusz

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Zenés színház

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében