salman rushdie

2024 március 6., 13:10
Könyv ajánló Szerző: Fidelio

Képzeletbeli párbeszédet folytat támadójával Salman Rushdie hamarosan megjelenő könyvében

Április 30-án a Helikon Kiadó gondozásában jelenik meg a Booker-díjas szerző legújabb kötete, amelyben őszintén beszél egyebek közt az ellene elkövetett támadásról, a kórházban töltött hetekről, a mindennapokba való visszatérés nehézségeiről
2023 szeptember 22., 14:15
Könyv hír Szerző: Fidelio

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
2023 augusztus 16., 13:55
Plusz hír Szerző: Fidelio

Nyílt levélben tiltakoznak művészek a belarusz politikai foglyok helyzete miatt

Mások mellett Margaret Atwood, Salman Rushdie, Elfriede Jelinek, Nádas Péter és Schiff András is aláírták az Alekszandr Lukasenko belarusz elnöknek címzett nyílt levelet, amelyben szolidaritásukat fejezik ki a teljes elszigeteltségben tartott politikai foglyokkal.
2023 július 13., 13:25
Könyv hír Szerző: Fidelio/MTI

Az ellene elkövetett támadásról ír könyvet Salman Rushdie

A Sátáni versek szerzője azt mondta, még mindig rémálmai vannak a támadás miatt, és úgy érzi, nem lesz képes másra koncentrálni, amíg nem írja meg a vele történteket.
2023 május 24., 14:05
Könyv hír Szerző: Fidelio/MTI

Új könyvön dolgozik Salman Rushdie

A tavaly ellene elkövetett késes támadás miatt kényszerszünetet kellett tartania az alkotói munkában, ám a friss hírek szerint ismét könyvírásba fogott a brit író, Salman Rushdie.
2023 február 7., 10:15
Könyv lapszemle Szerző: Fidelio

„Kolosszális támadás volt” – először szólalt meg Salman Rushdie a merénylet óta

Mindig is törekedett, hogy elkerülje az áldozatszerepet, de néha azért hajlamos sajnálni magát – erről is beszélt egy interjúban a Booker-díjas író, aki azonban nem szeretné, hogy az emberek a könyveit olvasva ugyanígy érezzenek.
2022 december 12., 10:45
Könyv hír Szerző: Fidelio

Salman Rushdie először posztolt azóta, hogy megtámadták

A Booker-díjas művésznek februárban jelenik meg az új regénye Victory City címmel, a művész ebből osztott meg egy fejezetet a Twitter-oldalán. Rushdie-nak a közelmúltban két könyve is jelent meg magyarul.
2022 október 24., 10:15
Könyv hír Szerző: Fidelio

Fél szemére megvakult, egyik kezére pedig lebénult Salman Rushdie

A John Lennon elleni merénylethez hasonlította Salman Rushdie ügynöke az író ellen elkövetett támadást. A Sátáni versek szerzőjének ügynöke hosszú idő után először adott nyilatkozatot, amelyben beszélt a művész állapotáról is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Színház

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.
Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Jazz/World

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.

Nyomtatott magazinjaink