salman rushdie

2023 szeptember 22., 14:15
Könyv hír Szerző: Fidelio

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
2023 augusztus 16., 13:55
Plusz hír Szerző: Fidelio

Nyílt levélben tiltakoznak művészek a belarusz politikai foglyok helyzete miatt

Mások mellett Margaret Atwood, Salman Rushdie, Elfriede Jelinek, Nádas Péter és Schiff András is aláírták az Alekszandr Lukasenko belarusz elnöknek címzett nyílt levelet, amelyben szolidaritásukat fejezik ki a teljes elszigeteltségben tartott politikai foglyokkal.
2023 július 13., 13:25
Könyv hír Szerző: Fidelio/MTI

Az ellene elkövetett támadásról ír könyvet Salman Rushdie

A Sátáni versek szerzője azt mondta, még mindig rémálmai vannak a támadás miatt, és úgy érzi, nem lesz képes másra koncentrálni, amíg nem írja meg a vele történteket.
2023 május 24., 14:05
Könyv hír Szerző: Fidelio/MTI

Új könyvön dolgozik Salman Rushdie

A tavaly ellene elkövetett késes támadás miatt kényszerszünetet kellett tartania az alkotói munkában, ám a friss hírek szerint ismét könyvírásba fogott a brit író, Salman Rushdie.
2023 február 7., 10:15
Könyv lapszemle Szerző: Fidelio

„Kolosszális támadás volt” – először szólalt meg Salman Rushdie a merénylet óta

Mindig is törekedett, hogy elkerülje az áldozatszerepet, de néha azért hajlamos sajnálni magát – erről is beszélt egy interjúban a Booker-díjas író, aki azonban nem szeretné, hogy az emberek a könyveit olvasva ugyanígy érezzenek.
2022 december 12., 10:45
Könyv hír Szerző: Fidelio

Salman Rushdie először posztolt azóta, hogy megtámadták

A Booker-díjas művésznek februárban jelenik meg az új regénye Victory City címmel, a művész ebből osztott meg egy fejezetet a Twitter-oldalán. Rushdie-nak a közelmúltban két könyve is jelent meg magyarul.
2022 október 24., 10:15
Könyv hír Szerző: Fidelio

Fél szemére megvakult, egyik kezére pedig lebénult Salman Rushdie

A John Lennon elleni merénylethez hasonlította Salman Rushdie ügynöke az író ellen elkövetett támadást. A Sátáni versek szerzőjének ügynöke hosszú idő után először adott nyilatkozatot, amelyben beszélt a művész állapotáról is.
2022 október 12., 11:05
Könyv hír Szerző: Fidelio

Salman Rushdie-t és a szólásszabadságot ünneplik Londonban

Mások mellett Monica Ali, Hanif Kureishi, Julian Barnes és Nigella Lawson részvételével szerveznek eseményt október 13-án a British Libraryben, ahol a két hónappal ezelőtt megtámadott író műveiből olvasnak fel, illetve a kortárs szerzők gondolataikat is megosztják.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Nyomtatott magazinjaink