Szent István Filharmonikusok

2023 March 20., 16:05
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as sorozat nyitókoncertje A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be egy különleges zenei világot.
2023 March 14., 17:55
Klasszikus interjú Szerző: Kondor Kata

„A karmesternek pedagógusnak is kell lennie” – Interjú Záborszky Kálmánnal

A friss Kossuth-díjas Záborszky Kálmán életében is legalább olyan fontos a pedagógiai munka, mint az előadóművészet. A karmesterrel művészeti nevelésről, zenekar- és közösségépítésről beszélgettünk.
2023 January 19., 10:40
Klasszikus ajánló Szerző: (kk)

Az emberség elfojtott hangja – Lajtha Lászlóra emlékezik a Szent István Filharmonikusok

Tavaly ünnepeltük Lajtha László születésének 130. évfordulóját, idén pedig éppen hatvan éve, hogy a neves zeneszerző és népdalgyűjtő itthagyott minket. Ebből az alkalomból Mise a szorongattatás napjaiban című műve hangzik el a Müpában.
2022 November 16., 16:05
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

A romantika hullámain – a Szent István Filharmonikusok koncertje

A Szent István Filharmonikusok a romantika gyakran játszott műveiből válogat soron következő, hagyományos szerkesztésű koncertjén: egy nyitányt követ egy versenymű, a koncert második felében pedig egy szimfóniát hallhat a közönség november 19-én Müpában. Az esten közreműködik Kelemen Barnabás, vezényel Rajna Martin.
2022 October 13., 11:40
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

Bachhal indítja bérletsorozatát a Szent István Filharmonikusok

A zenekar Gaudeamus című sorozatának nyitóhangversenyén a nagy német zeneszerző mellett Bartók Béla és a kortárs Pēteris Vasks műve is szerepel. Az együttes a további koncertek tervezett műsorát is közzétette.
2022 September 29., 10:05
Klasszikus ajánló Szerző: (kk)

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
2022 April 12., 11:20
Klasszikus ajánló Szerző: Filharmónia Magyarország

Zenés tavaszi programkavalkád

Noha a zeneterápia 20. századi találmány, a muzsika pozitív hatása korántsem újdonság. A klasszikus zene többek közt a megnyugvást, kikapcsolódást segíti, pihentet, energiával tölti fel a testet és a lelket. A zenekedvelők felfrissülésére a Filharmónia Magyarország most tavaszi koncertjeit ajánlja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.
Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Klasszikus

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.
Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.

Nyomtatott magazinjaink