Színház

10+1 érdekesség a magyar Charlie Chaplinről, Latabár Kálmánról

2021.11.24. 15:50
Ajánlom
A 20. század egyik legkarakteresebb magyar színészét, a Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész Latabár Kálmánt Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartotta. Páratlan humorát az anekdoták mellett számos felvétel, kabaréelőadás és tévéjáték őrzi. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet Latyiról, a komédiák koronázatlan királyáról.

1. Híres színészcsaládba született: dédapja, Latabár Endre Magyarország egyik legismertebb színésze, színészpedagógusa és színi igazgatója volt, de nagyapja, édesapja és édesanyja is sikeres művészek lettek.

2. Gyerekkorában rengeteget nélkülözött, mert édesapja, Latabár Árpád – bár tehetségéről hosszan írnak az újságok – sokáig rosszul fizetett színész volt. Éppen ezért

a Latabár fiúk bevétel-kiegészítésként lombfűrésszel készített faragványokat árultak a Teleki téri piacon.

3. Latyi – aki becenevét a közönségtől kapta – már gyerekkorától kezdve színésznek készült, Rákosi Szidi színésziskolájának elvégzése után szerződtette a Fővárosi Operettszínház. Anyaszínháza mellett számos helyen megfordult, a Lámpalázban nyújtott alakítása tette országosan ismertté nevét. Első nagyobb sikereit mégis külföldön aratta: öccsével, ifj. Latabár Árpáddal zenés artistaszámokkal szórakoztatták a közönséget Bécsben és Berlinben. Népszerűségük ellenére egy 1932-es berlini szereplés Max Reinhardtnál ráébresztette őket, hogy a továbbiakban magyar színészekként szeretnének dolgozni.

Latabár Árpád és fia, Latabár Kálmán egy kabaréban:

4. Hazatérése után, 1937-ben ismerte meg későbbi feleségét, akire egy előadás közben figyelt fel. Akkoriban az Erzsébetvárosi Színházban játszott egy Eisemann-operettben, erre hívta meg a forgatókönyvíró Kolozsvári Andort. Kolozsvári építész barátjával, Walter Istvánnal és annak családjával érkezett az előadásra. A 35 éves Latyinak, aki Vadnai Évával készült összeházasodni, a tapsrendnél azonnal megakadt a szeme az első sorban ülő Walter Katalinon.

Aznap este a családdal vacsorázott, és bár reggel elbúcsúzott tőlük és hazaindult, félúton visszafordult, és megkérte Kató kezét,

megígérve a lány apjának, hogy minden pengő keresete után 99 fillér a lányt illeti. Az esküvőt a Bazilikában tartották, a házasságból két gyermekük született.

5. Az esküvői szertartást óriási érdeklődés övezte, a visszaemlékezések szerint még a Víg utca prostituáltjai is az ünneplők között voltak, akikhez Latyi előszeretettel sietett az előadások után. Édesapja azonban nem Angyalkának becézett szeretőjével jelent meg, hanem volt feleségével, Kálmán édesanyjával. A gesztusért a színész egész életében hálás volt.

fortepan_18507-144106.jpg

Latabár Kálmán feleségével, Walter Katalinnal és kislányával, valamint Halmay Imre színművésszel 1957-ben (Fotó/Forrás: Kotnyek Antal / Fortepan)

6. 1941-ben Latyi különleges felkérést kapott a Fővárosi Operettszínháztól: eljátszhatta Huszka Jenő Gül babájának Mujkóját, apja egykori híres szerepét. Az előadás érdekessége, hogy purdéja bőrébe (melyet korábban ő alakított) a majdani világhírű balett-táncos, Róna Viktor bújt. Latabár színészi játékáról a kritikák is elismerően nyilatkoztak.

7. Tánctudása miatt Latyit a magyar Fred Astaire-ként emlegették, komikusi eszköztárát pedig Chaplinéhez hasonlították. Volt olyan is, aki egyenesen Buster Keatont látta megelevenedni a színpadon.

8. Népszerűsége ellenére Latabár Kálmánt számos bírálat érte, melyeket nehezen kezelt. Az állandó stressz egészségére sem volt jó hatással, cukorbetegsége – ami a II. világháború alatt alakult ki nála – az évek múlásával egyre súlyosbodott. Állapotán az sem segített, hogy 1941-ben az Operettszínház igazgatói posztjára Bubik Árpád került, aki rövid igazgatósága alatt mellőzte őt.

latabar1-143054.jpg

Latabár Kálmán az Állami áruház című filmben (Fotó/Forrás: PORT.hu)

9. Latyit már a ’40-es években élő legendaként tisztelték, a Kőbányai Polgári Serfőző és Szent István Tápszerművek 1943-ban új csokoládészeletet dobott piacra, melyet a népszerű színpadi sorozat, a Latyi Matyi ihletett. Ugyanebben az évben a boltokba került a Latyi Matyi, a furgangos cukrászinas mesekönyv-változata és A furfangos Latyi Matyi elnevezésű kockajáték.

Még egy ígéretes versenylovat is átkereszteltek Latyi Matyira.

10. A bulvársajtó is felfigyelt a Latabár-jelenségre: a Film Színház Irodalom külön rovatot indított Latyi Matyi címmel, melyben Latabár Kálmán és Kiss Manyi fiktív történetei jelentek meg.

+1 Latabár Kálmánt az 1950-es években politikai állásfoglalásra kényszerült, számos propagandafilmben (például a Dalolva szép az élet, a Civil a pályán, A selejt bosszúja, A képzett beteg, a Péntek 13, az Ifjú szívvel vagy az Állami áruház) vállalt szerepet. Egy alkalommal,

a török nagykövet otthonában tett látogatása után megvádolták, hogy olyan embertől fogadott el ajándékot, aki „ellenségesen szemben áll a békemozgalmakkal, a Szovjetunióval és Magyarországgal”, ráadásul fegyveresen vett részt a koreai mészárlásokban.

Latyi, bár próbált védekezni, fegyelmi tárgyalásra hívták a Népművelési Minisztériumba. A meghallgatás után azonban felmentették. Továbbra is játszhatott, de az eset nem maradt következmények nélkül: a korábbinál jóval kevesebb lehetőséget kapott, amire a sajtó is felfigyelt. Egyes források szerint romló egészségi állapota miatt maradt távol a fővárosi előadásoktól (vidéken többször is fellépett), míg mások a „török ügyet” sejtették a háttérben. Utóbbit támasztja alá, hogy amikor 1964-ben Latyit négy hónapra eltiltották a színpadtól, visszaesőnek titulálták. 1970. január 11-én hunyt el, 67 évesen.

Fejléckép: Latabár Kálmán (fotó: Szalay Zoltán / Fortepan)

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

Kapcsolódó

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

A híres színészdinasztia leszármazottait, a Latabár testvéreket a szigorú kritikusok is Buster Keatonhoz és Chaplinhez hasonlították. Ők azonban a külföldi sikerek után hazajöttek, itthon játszottak és forgattak. 1970. január 11-én halt meg Latabár Kálmán.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.