Színház

10 érdekesség a 120 éve született Bihari Józsefről, az örök Tiborcról

2021.01.14. 18:30
Ajánlom
1901. január 14-én született a 20. századi magyar színháztörténet egyik legkiválóbb karakterszínésze, Bihari József, akinek alakításai a mai színésznemzedék számára is példaként szolgálhatnak. Bár a színpadon nem játszott élet-halál harcot vívó nagy hősöket, élete megpróbáltatásokkal és lemondásokkal teli volt. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet a színművészről.
  1. Fiatal korában farönkök alá bújva jutott Romániából Magyarországra, de hivatalos áttelepülése előtt a román hatóságok letartóztatták, majd egy évig raboskodott a marosvásárhelyi börtönben.
  2. Magyarországra érkezése után egy ideig vagonlakó volt egy budapesti pályaudvaron, a Lőrinci Fonóban kapott alacsony fizetéséből tartotta el magát.
  3. A színház szó szerint megmentette az életét, helyzete miatt már az öngyilkosságot fontolgatta, amikor felvették az Országos Színészegyesület színészképző iskolájába.
  4. Főként egyszerű parasztembereket, nehéz sorsú figurákat játszott. Szerepeiben mindig tükröződött saját múltja, ettől vált a karakter életszerűvé és elevenné.
  5. Kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész, de a főszerepek elkerülték, a kisebb epizódszerepek hozták meg számára a szakmai sikert.
  6. Őt tartják a színháztörténet egyik legnagyobb Tiborcának. A Bánk bán öreg parasztjának karakterét a mai napig az ő játékán keresztül tanítják a színiiskolákban.
  7. Közel száz filmben játszott, a legismertebb szerepei a Halálos tavasz alkoholista Mák Pistája és az Emberek a havason Üdő Mártona. De feltűnt a Szent Péter esernyőjében, Az aranyemberben, a Zárt tárgyalásban, a Ludas Matyiban, a Különös házasságban és a Légy jó mindhaláligban is, hogy csak legismertebbeket említsük.
  8. Szabadidejében verseket és novellákat írt, de önálló kötete sosem jelent meg.
  9. Halálának évében, 1981-ben portréfilmet készítettek róla.
  10. A Nemzeti Színház bejáratánál lévő dombormű egyik arcképe Bihari József vonásait örökíti meg.

Fejléckép: Szirtes Ádám és Bihari József (fotó: Szalay Zoltán / Fortepan)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.