Színház

10 érdekesség a 120 éve született Bihari Józsefről, az örök Tiborcról

2021.01.14. 18:30
Ajánlom
1901. január 14-én született a 20. századi magyar színháztörténet egyik legkiválóbb karakterszínésze, Bihari József, akinek alakításai a mai színésznemzedék számára is példaként szolgálhatnak. Bár a színpadon nem játszott élet-halál harcot vívó nagy hősöket, élete megpróbáltatásokkal és lemondásokkal teli volt. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet a színművészről.
  1. Fiatal korában farönkök alá bújva jutott Romániából Magyarországra, de hivatalos áttelepülése előtt a román hatóságok letartóztatták, majd egy évig raboskodott a marosvásárhelyi börtönben.
  2. Magyarországra érkezése után egy ideig vagonlakó volt egy budapesti pályaudvaron, a Lőrinci Fonóban kapott alacsony fizetéséből tartotta el magát.
  3. A színház szó szerint megmentette az életét, helyzete miatt már az öngyilkosságot fontolgatta, amikor felvették az Országos Színészegyesület színészképző iskolájába.
  4. Főként egyszerű parasztembereket, nehéz sorsú figurákat játszott. Szerepeiben mindig tükröződött saját múltja, ettől vált a karakter életszerűvé és elevenné.
  5. Kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész, de a főszerepek elkerülték, a kisebb epizódszerepek hozták meg számára a szakmai sikert.
  6. Őt tartják a színháztörténet egyik legnagyobb Tiborcának. A Bánk bán öreg parasztjának karakterét a mai napig az ő játékán keresztül tanítják a színiiskolákban.
  7. Közel száz filmben játszott, a legismertebb szerepei a Halálos tavasz alkoholista Mák Pistája és az Emberek a havason Üdő Mártona. De feltűnt a Szent Péter esernyőjében, Az aranyemberben, a Zárt tárgyalásban, a Ludas Matyiban, a Különös házasságban és a Légy jó mindhaláligban is, hogy csak legismertebbeket említsük.
  8. Szabadidejében verseket és novellákat írt, de önálló kötete sosem jelent meg.
  9. Halálának évében, 1981-ben portréfilmet készítettek róla.
  10. A Nemzeti Színház bejáratánál lévő dombormű egyik arcképe Bihari József vonásait örökíti meg.

Fejléckép: Szirtes Ádám és Bihari József (fotó: Szalay Zoltán / Fortepan)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Színház

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ősbemutatóra készül Kern András és Hernádi Judit

Június 18-án mutatják be Bess Wohl Válaszfalak című drámáját a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Magyarországon eddig még nem játszott darab két idős ember történetén keresztül beszél a szeretet és elfogadás erejéről, miközben fellebbenti a fátylat a beteljesületlen álmokról és felszínre törő vágyakról.
Színház ajánló

Kétórányi Cseh Tamás a Városmajorban, megállás nélkül

Cseh Tamás a XX. század krónikásaként vonult be a magyar zenetörténelembe. Szellemének, alkotóerejének hiánya sokak számára máig érezhető. A művész után maradt űrt próbálja betölteni az a színfalak közé álmodott nagyszabású, szcenírozott előadás, amely az első hangjegytől az utolsó hangulatképig Cseh Tamást idézi meg: a Váróterem, Keresztes Tamás rendezésében.
Színház hír

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Színház hír

Rekordszámú pályázat érkezett a Pinceszínház igazgatói posztjára

A színház vezetésére összesen tizenöten pályáztak, ilyenre évtizedek óta nem volt példa – tudatta Takács Máriusz ferencvárosi képviselő a Facebook-oldalán.
Színház gyász

Elhunyt Nagy Zoltán színművész

Az Újszínház művészét 78 éves korában érte a halál.