Színház

10 érdekesség a 120 éve született Bihari Józsefről, az örök Tiborcról

2021.01.14. 18:30
Ajánlom
1901. január 14-én született a 20. századi magyar színháztörténet egyik legkiválóbb karakterszínésze, Bihari József, akinek alakításai a mai színésznemzedék számára is példaként szolgálhatnak. Bár a színpadon nem játszott élet-halál harcot vívó nagy hősöket, élete megpróbáltatásokkal és lemondásokkal teli volt. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet a színművészről.
  1. Fiatal korában farönkök alá bújva jutott Romániából Magyarországra, de hivatalos áttelepülése előtt a román hatóságok letartóztatták, majd egy évig raboskodott a marosvásárhelyi börtönben.
  2. Magyarországra érkezése után egy ideig vagonlakó volt egy budapesti pályaudvaron, a Lőrinci Fonóban kapott alacsony fizetéséből tartotta el magát.
  3. A színház szó szerint megmentette az életét, helyzete miatt már az öngyilkosságot fontolgatta, amikor felvették az Országos Színészegyesület színészképző iskolájába.
  4. Főként egyszerű parasztembereket, nehéz sorsú figurákat játszott. Szerepeiben mindig tükröződött saját múltja, ettől vált a karakter életszerűvé és elevenné.
  5. Kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész, de a főszerepek elkerülték, a kisebb epizódszerepek hozták meg számára a szakmai sikert.
  6. Őt tartják a színháztörténet egyik legnagyobb Tiborcának. A Bánk bán öreg parasztjának karakterét a mai napig az ő játékán keresztül tanítják a színiiskolákban.
  7. Közel száz filmben játszott, a legismertebb szerepei a Halálos tavasz alkoholista Mák Pistája és az Emberek a havason Üdő Mártona. De feltűnt a Szent Péter esernyőjében, Az aranyemberben, a Zárt tárgyalásban, a Ludas Matyiban, a Különös házasságban és a Légy jó mindhaláligban is, hogy csak legismertebbeket említsük.
  8. Szabadidejében verseket és novellákat írt, de önálló kötete sosem jelent meg.
  9. Halálának évében, 1981-ben portréfilmet készítettek róla.
  10. A Nemzeti Színház bejáratánál lévő dombormű egyik arcképe Bihari József vonásait örökíti meg.

Fejléckép: Szirtes Ádám és Bihari József (fotó: Szalay Zoltán / Fortepan)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

„Találkozunk majd az út végén” – John Travolta búcsúja Olivia Newton-Johntól

Megható üzenettel búcsúzott kollégájától és barátjától, az augusztus 8-án, 73 éves korában elhunyt Olivia Newton-Johntól John Travolta.
Könyv

Vámos Miklós: Aki újra életre keltette a latin-amerikai irodalmat

Vámos Miklós állandó rovatában ezúttal a kolumbiai Juan Gabriel Vásquez műveit ajánlja. Gondolatait a Dalok a tűzhöz című elbeszéléskötet szerkesztője, Császár László kommentálja.
Vizuál

Parkinson-kórral diagnosztizálták Lars von Triert

Hosszú ideje sejteni lehetett, hogy a legismertebb dán filmrendező, Lars von Trier egészségével nincs minden rendben. A művész produkciós cége most közleményben jelezte, súlyos betegségtől szenved a 66 éves alkotó, akinek kultikus tévésorozatának folytatása Velencében debütál hamarosan.
Zenés színház

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.
Klasszikus

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház felhívás

Alternatív színházi képzés vihet közelebb önmagunkhoz

A TIM Stúdió tréningjeinek résztvevői olyan szituációkat játszanak el, amelyek által újragondolhatják határaikat és színházi gyakorlatot szerezhetnek. A 2022/23-as évad jelentkezési időszaka már elindult.
Színház hír

Superbrands díjjal tüntették ki a Szegedi Szabadtéri Játékokat

A független szakértőkből álló zsűri idén másodszorra tüntette ki Magyarország legnagyobb szabadtéri színházát, így a Szegedi Szabadtéri Játékok tíz év után ismét Superbrands díjas.
Színház ajánló

Tizedszer is Színházi Szemle a Városmajorban

A közönség és a szakma által is kedvelt és elismert Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja idén kibővült: augusztus 27. és szeptember 10. között hét nagyszerű vidéki és határon túli, valamint egy fővárosi, független előadás mutatkozik be a budapesti közönségnek.
Színház ajánló

Már próbálják a Koronázási Szertartásjátékot Székesfehérváron

Utoljára koronáznak Árpád-házi királyt a Nemzeti Emlékhelyen Székesfehérváron, III. András halálával ugyanis lezárult a magyar történelem egy korszaka.
Színház ajánló

Tamási Áronról szól a Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválja

Ötödik alkalommal rendeznek olyan színházi programsorozatot Gyulán, amely egy-egy nemzeti klasszikusunk életművét állítja középpontba. Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor, Szabó Magda munkássága után ebben az évben a 125 éve született Tamási Ároné következik, augusztus 12. és 14. között.