Színház

100 éve hunyt el Caragiale

2012.06.09. 15:02
Ajánlom
1912. június 9-én hunyt el Ion Luca Caragiale román drámaíró, publicista, a 19. századi román irodalom egyik meghatározó alakja.

Caragiale 1852. január 30-án született a Ploiesti melletti Haimanaléban, amely ma az ő nevét viseli. Iskoláit is itt végezte, majd a bukaresti konzervatórium szavaló és mimikai tanfolyamára iratkozott be, de gyorsan rájött, hogy a színészi mesterség távol áll tőle. A színháztól mégsem tudott elszakadni, igaz, karrierje elég "mélyről", a bukaresti teátrum súgólyukából indult. Íróként az 1870-es évek elején debütált, 1873-tól jelentek meg versei, karcolatai és irodalmi kritikái. 1876-77-ben kiadta a Claponul című humoros lapot, amelynek ő volt a szerkesztője és egyetlen munkatársa is. Irodalmi körökben akkor vált igazán ismertté neve, amikor franciából lefordította Alexandre Parodi Legyőzött Róma című munkáját. Az ifjú szerzőt fordítói bravúrjáért tagjai közé fogadta a Junimea elnevezésű konzervatív irodalmi társaság.

Caragiale drámaíróként 1879-ben debütált, Zűrzavaros éjszaka című vígjátékát a bukaresti Nemzeti Színház adta elő hatalmas sikerrel. A darab bőven merített a korabeli francia bohózat kelléktárából, a kötelező szerelmi bonyodalmak, a félreértésekből kibontakoztatott konfliktus azonban erős társadalomkritikai hanggal párosult. Ez a kettősség a többi Caragiale-darabban (Leonida naccsás úr, Az elveszett levél, Farsang/Karnebál) is megmaradt azzal a különbséggel, hogy mindig más társadalmi réteget mutatott be görbe tükörben. Darabjaiban a klasszikus drámaeszményt, a hely-idő-cselekmény hármas egységét valósította meg, jól eltalált karakterek, pergő cselekmény és a hétköznapi fordulatokat használó nyelv biztosította sikerét. Utolsó színpadi műve az 1890-es Megtorlás című tragédia volt, amelynek paraszti tematikája újszerű elem volt művészetében.

Bár sikeres szerző volt, Caragiale állandó anyagi gondokkal küzdött, minden alkalmat megragadott, hogy rendes kenyérkereső foglalkozást űzzön. Volt hivatalnok, iskolafelügyelő, helyettes tanár, 1888-89-ben a román színházak főigazgatója, majd egy merész fordulattal vasúti restit bérelt, később sörözőt nyitott Bukarestben. Az 1890-es évektől kezdve főleg novellákat és karcolatokat írt, amelyek a Moftul Roman című élclapban jelentek meg, majd 1901-ben a Momente (Pillanatok) című kötetében adta őket közre. Pályáját több kudarc, konfliktus is kísérte, 1901-ben például plágiumpert akasztottak a nyakába: azzal vádolták, hogy a Megtorlás című drámáját egy Kemény István nevű magyar írótól lopta. Amikor a vád alaptalannak bizonyult, ellenségei azt sütötték rá, hogy egy Tolsztoj-novellát írt át drámává. Bizonyítékot erre sem találtak, de Caragiale úgy érezte, nincs tovább maradása hazájában.

1904-ben, miután tekintélyes örökséghez jutott, családjával együtt bejárta Olaszországot, Franciaországot, végül Berlinben telepedett le. 1912-ben, hatvanadik születésnapján a román írószövetség elnöke hazahívta Bukarestbe, hogy méltóképpen ünnepelhessék, ám Caragiale szívélyes, de elutasító választ adott. Nem sokkal később, 1912. június 9-én váratlanul meghalt. A berlini temetőből még ugyanazon év őszén kihantolták tetemét és Bukarestben abban a temetőben helyezték nyugalomra, ahol barátja, a költő Mihai Eminescu sírja is található.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Hát miért ne legyek makacs? – beszélgetés Schneider Zoltánnal

1991 augusztusa, dúl a Délszláv háború, a berlini fal egy éve már leomlott, repedezik a Szovjetunió. Ezt az idillt robbantja fel a puccskísérlet. Gorbacsovék, elvágva a világtól, saját házuk foglyai. Mi zajlik bent, mi játszódik le legbelül a félelem napjaiban? A Rózsavölgyi Szalon Az elnök szabadsága című előadása kapcsán beszélgettünk a Gorbacsovot alakító Schneider Zoltánnal.
Színház ajánló

Felolvasó képzeletszínház Szamosi Zsófiával

Október 18-án láthatja a közönség a 6SZÍNben Tollár Mónika rendezését, a Janikovszky Éva azonos című regényéből készült A lemez két oldalát. A 2013 óta futó produkcióban ezen az estén Horváth Lili, Elek Ferenc és Simon Kornél partnere Szamosi Zsófia lesz.
Színház interjú

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Színház interjú

„…megmaradhatnak az alapértékek, így a szellemiséget intézményesítjük…” – interjú Dr. Kucsera Tamás Gergellyel

Dr. Kucsera Tamás Gergely filozófus, eszmetörténésszel a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárával, az MMA levelező tagjával a filozófiáról, az Akadémia feladatairól, céljairól és a pandémia okozta helyzetről beszélgettünk őszi akadémiai székfoglalója apropójából.
Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.