Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

2021.01.13. 15:05
Ajánlom
1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.

Szülőhelye, Németújvár nem sokkal korábban került osztrák fennhatóság alá, édesapja pénzügyőrként dolgozva tartotta el a családot. A családfő, papi hivatást szánva a fiának – aki ekkor még eredeti vezetéknevét, a Zsigovitsot használta –, a kőszegi internátusba íratta az ekkor tízéves Lászlót. Ő egy kötelező színházlátogatás alkalmával döntötte el, hogy színész lesz, ám szüleit csak hosszas rábeszélés után sikerült meggyőznie, hogy támogassák tanulmányait.

1939-ben nyert felvételt a Színiakadémiára, ahol 1942-ben végzett többek között Szemere Vera, Zenthe Ferenc és Bakó Márta osztálytársaként. Már az akadémiai évek alatt statisztált a Nemzeti Színházban, de

felfelé ívelő pályáját megtörte, hogy a diploma átvétele után azonnal behívták a frontra, ahol 1945-ben hadifogságba esett.

Amikor három évvel később hazatért, a Nemzetiben már nem tartottak igényt a munkájára – bár korábban Németh Antal ígéretet tett a szerződtetésére –, ezért paródiákkal, burleszkekkel járta az országot. Mint visszaemlékezésében elmondta: évekkel később tudta meg, hogy közvetlenül érkezése előtt telefonáltak be a színházba, hogy „kirúgni, fasiszta!”.

1948-ban aztán otthonra talált először a Pesti Színházban, majd az Úttörő és az Ifjúsági Színházban. Azonban nem állt meg itt, a Fővárosi Operettszínház után a Petőfi Színházba, a Vígszínházba, a József Attila Színházba, majd 1974-ben a Vígszínházba vezetett az útja.

fortepan_147715-132504.jpg

Csákányi László és Márkus László (Fotó/Forrás: Szalay Zoltán / Fortepan)

Sokoldalúságát mutatja, hogy zenés darabokban, drámákban és vígjátékokban egyaránt helytállt. A hírnevet az Operettszínház Szabadság, szerelem című operettje hozta meg számára, melynek fülbemászó dala, a Doktor úr, doktor úr, a maga szíve sose fáj olyannyira népszerű lett, hogy később is Csákányi állandó repertoárját képezte, a közönség pedig szinte elfelejtette, hogy Huszka Jenő eredetileg Feleki Kamill számára írta ezt a számot. (Érdekes adalék, hogy az operett szövegírója, Fischer Sándor a bőséges jogdíjból vett hangversenyzongorát fiainak, Fischer Ádámnak és Ivánnak.) Hiányos zenei ismeretei ellenére A vén budai hársfák békésen suttognak című Eisemann Mihály-szerzemény is Csákányi által lett népszerű.

Színpadi munkái mellett számos rádiókabaréban és szinkronszerepben feltűnt,

az ő hangján szólaltak meg magyarul a kor népszerű színészei: Fernandel, Peter Ustinov és Charles Laughton is. Legismertebb szinkronszerepe Foxi Maxi és Frédi voltak, de a Vuk Karakja is az ő hangján mondja, hogy „nem vagy buta, csak még keveset tudsz”.

Amikor átállt a kamera másik oldalára, a siker szinte azonnal borítékolható volt. Ő alakította az Indul a bakterház egyik főszerepét, Buga Jóskát, de játszott az 1978-as Rab ember fiaiban is. utolsó filmszerepe Koltai Róbert Sose halunk meg című vígjátékában volt, ahol a tánctanár Deutsch bácsit alakította.

Munkásságáért 1959-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1979-ben érdemes művész lett, 1984-ben pedig kiváló művész címet adományoztak neki. Munkabírását mi sem bizonyítja jobban, mint az az anekdota, amit Straub Dezső mondott róla: „Csákányi Laci bácsi minden előadás végén, amikor legördült a függöny, azt mondta:

Köszönöm a férfias munkát, aki nem azt végzett, az szégyellje magát!”

 

Fejléckép: Csákányi László (forrás: Hunyady József / Fortepan)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Döntöttek az idei Hevesi Sándor-díjasok személyéről

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja 2021-ben Balog Józsefnek, Balogh Tibornak és Láng Annamáriának ítélte oda a díjat.
Színház interjú

Az akvárium

Kali Ágnes költő-dramaturg alkotótársként a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiváljának két versenyelőadásában érdekelt. Az egyik Ibsen Nórája Botond Nagy rendezésében, a kolozsváriak előadásában, a másik Sepsiszentgyörgyről Radu Afrim író-rendezői munkája: Amikor telihold ragyog a turkáló felett.
Színház hír

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Színház ajánló

Almodóvar-musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.
Színház ajánló

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.