Színház

110 éve született Both Béla

2020.11.21. 19:05
Ajánlom
1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

1932-ben végzett színészként a Színművészeti Főiskolán, ahonnan a miskolci színházhoz szerződött, ott színészként, rendezőként, színházi titkárként és könyvtárosként is foglalkoztatták.

1934 és 1941 között rendezett a Nemzeti Színházban, majd a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője lett.

Az ’50-es évekig megfordult még Debrecenben, az Izabella téri Magyar Színházban, az Állami Faluszínházban és a Madách Színházban is. Utóbbiban

olyan legendás előadásokat rendezett, mint a Tanner John házassága, a Hamlet vagy A vágy villamosa, majd 1958-ban igazgatói megbízatást kapott.

1964-ben visszatért a Nemzeti Színházba, ezúttal már igazgatóként, innen ment nyugdíjba 1971-ben. A Nemzetiben rendezett Az ember tragédiájába egyszer még színészként is beugrott, Lucifert játszotta egy vasárnap délutáni előadáson.

Bár színpadon is szép sikereket ért el, valódi hírnevét a filmvásznon nyújtott alakításaival szerezte.

A tanú és a Te rongyos élet Bástya elvtársaként, valamint a Szomszédok Báthory Bélájaként ismerhetik a legtöbben.

Magánéletéről keveset tudni. A főiskola alatt feleségül vette Móricz Zsigmond kisebbik lányát, Lilit, azonban rövidesen elváltak. 1961-ben házasodott össze Varga Katalinnal, akihez 2002-es haláláig hű maradt.

Fejléckép: Bástya elvtárs beleharap a „magyar narancsba” A tanú című filmben (forrás: Újságmúzeum)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.