Színház

110 éve született Both Béla

2020.11.21. 19:05
Ajánlom
1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

1932-ben végzett színészként a Színművészeti Főiskolán, ahonnan a miskolci színházhoz szerződött, ott színészként, rendezőként, színházi titkárként és könyvtárosként is foglalkoztatták.

1934 és 1941 között rendezett a Nemzeti Színházban, majd a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője lett.

Az ’50-es évekig megfordult még Debrecenben, az Izabella téri Magyar Színházban, az Állami Faluszínházban és a Madách Színházban is. Utóbbiban

olyan legendás előadásokat rendezett, mint a Tanner John házassága, a Hamlet vagy A vágy villamosa, majd 1958-ban igazgatói megbízatást kapott.

1964-ben visszatért a Nemzeti Színházba, ezúttal már igazgatóként, innen ment nyugdíjba 1971-ben. A Nemzetiben rendezett Az ember tragédiájába egyszer még színészként is beugrott, Lucifert játszotta egy vasárnap délutáni előadáson.

Bár színpadon is szép sikereket ért el, valódi hírnevét a filmvásznon nyújtott alakításaival szerezte.

A tanú és a Te rongyos élet Bástya elvtársaként, valamint a Szomszédok Báthory Bélájaként ismerhetik a legtöbben.

Magánéletéről keveset tudni. A főiskola alatt feleségül vette Móricz Zsigmond kisebbik lányát, Lilit, azonban rövidesen elváltak. 1961-ben házasodott össze Varga Katalinnal, akihez 2002-es haláláig hű maradt.

Fejléckép: Bástya elvtárs beleharap a „magyar narancsba” A tanú című filmben (forrás: Újságmúzeum)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester

81 éves korában elhunyt Lellei Pál, a Budapest Bábszínház nyugalmazott munkatársa, a Bábkészítés című alapmű szerzője – tudatta a Budapest Bábszínház.
Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.