Színház

110 éve született Both Béla

2020.11.21. 19:05
Ajánlom
1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

1932-ben végzett színészként a Színművészeti Főiskolán, ahonnan a miskolci színházhoz szerződött, ott színészként, rendezőként, színházi titkárként és könyvtárosként is foglalkoztatták.

1934 és 1941 között rendezett a Nemzeti Színházban, majd a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője lett.

Az ’50-es évekig megfordult még Debrecenben, az Izabella téri Magyar Színházban, az Állami Faluszínházban és a Madách Színházban is. Utóbbiban

olyan legendás előadásokat rendezett, mint a Tanner John házassága, a Hamlet vagy A vágy villamosa, majd 1958-ban igazgatói megbízatást kapott.

1964-ben visszatért a Nemzeti Színházba, ezúttal már igazgatóként, innen ment nyugdíjba 1971-ben. A Nemzetiben rendezett Az ember tragédiájába egyszer még színészként is beugrott, Lucifert játszotta egy vasárnap délutáni előadáson.

Bár színpadon is szép sikereket ért el, valódi hírnevét a filmvásznon nyújtott alakításaival szerezte.

A tanú és a Te rongyos élet Bástya elvtársaként, valamint a Szomszédok Báthory Bélájaként ismerhetik a legtöbben.

Magánéletéről keveset tudni. A főiskola alatt feleségül vette Móricz Zsigmond kisebbik lányát, Lilit, azonban rövidesen elváltak. 1961-ben házasodott össze Varga Katalinnal, akihez 2002-es haláláig hű maradt.

Fejléckép: Bástya elvtárs beleharap a „magyar narancsba” A tanú című filmben (forrás: Újságmúzeum)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Plusz

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Színház

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.
Színház

Lemond tisztségéről az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke

Csernai Mihály lemondását a HÖK közösségi oldalán közölte. Bejelentése egy nappal azután történik, hogy a HVG közölte az új vezetés által felkért oktatók névsorát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Fikció és valóság találkozása a színpadon

Regényadaptációval és egy való életből merítő vígjátékkal folytatódnak a SzínházTV közvetítései. Az előadások középpontjában ezúttal a folyamatosan elbukó, ám mindig újrakezdő ember áll, aki ballépéseivel és döntéseivel egyszerre válik nevetség tárgyává, miközben görbe tükröt mutat a nézőnek.
Színház szfe

Független alkotóműhelyt hoz létre az SZFE polgársága

A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen tiltakozó oktatók és hallgatók Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hoztak létre, melynek elsődleges célja demokratikus keretek közé menteni az egyetem 155 éves szellemiségét.
Színház hír

Herczeg Tamás leköszön a Szegedi Szabadtéri Játékok éléről

Harangozó Gyula művészeti igazgató szintén elköszön a Fesztivál vezetésétől.
Színház szfe

107 tanár követeli az őszi félév érvényességét az SZFE vezetésétől

107 tanár – óraadók és osztályfőnökök egyaránt – írta alá azt a közleményt, amelyben követeli az őszi félév elismerését, a teljesítéseket, illetve, hogy fizessék ki a munkájukért a járandóságukat – tudta meg a 444.
Színház magazin

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.