Színház

110 éves lenne Matula bácsi

2016.03.11. 13:00
Ajánlom
Mindenki Matula bácsija, Bánhidi László színművész 1906. március 11-én, ezen a napon született Szatmárnémetiben.

Szüleivel nehéz körülmények között élt. Először teológiát tanult, majd jelentkezett a Színművészeti Akadémiára, ahol 1928-ban végzett.

Városról városra, színházról színházra

Az Országos Kamara Színházban játszott 1929-től 1930-ig. 1930-tól 1934-ig Kassa, Ungvár és Munkács színházaiban dolgozott. Ezután szerződött a budapesti Bethlen téri Színházba. 1937-1939 között a Magyar Színház, majd a Belvárosi Színház tagja volt.

1941-ben a miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött egy évre, 1942-től pedig a Vidám Színpadon játszott 1944-ig. Ekkor ismét a Nemzeti Színház tagja lett, de ezzel párhuzamosan játszott a Madách Színházban is. 1951 és 1957 között pedig a Néphadsereg Színházban játszott. 1957-ben a Petőfi Színházhoz szerződött, majd 1960-1963 között a Jókai Színház tagja volt. 1963-ban szerződött a Thália Színházhoz, itt játszott nyugdíjazásáig, 1966-ig. Nyugdíjas színészként is rendszeresen fellépett a Pesti Színházban.

Legenda, aki soha egyetlen díjat nem kapott
Játékfilmekben, tévéfilmekben és rádiójátékokban is gyakran szerepelt. Karakterszerepeket formált meg remek megfigyelőképességgel, ízes beszéddel, egyénien fanyar humorral. Általában munkás- és parasztfigurákat keltett életre, a sematikus jellemből is hús-vér alakot formált. 1938-ben filmezett először a Pillanatnyi pénzzavar című filmben, pályafutása azonban csak 1945 után bontakozott ki.

A legkeresettebb epizódszereplő

Számos filmalkotásban alakított epizód- és karakterszerepeket: Lúdas Matyi (1949), Dalolva szép az élet (1950), Kincskereső kisködmön (1968), Egy óra múlva itt vagyok, A fekete város, Rózsa Sándor (1971), Feldobott kő (1978).

A legemlékezetesebb alakítások
Számos humoros figurát alakított Bujtor István filmjeiben, úgy mint A pogány Madonna című krimiben (1980), vagy a Csak semmi pánik című filmben (1982). Utóbbiban Matuskát, a ravasz öreg fagylaltost.

Az abszolút főszerep

Talán a legemlékezetesebb alakítása volt Matula bácsi, a berek lakója a Tüskevárban 1967-ből. Tőle ízesebben, jellegzetesebben senki nem tudott beszélni. A Tüskevárban ő volt az abszolút sztár. Soha, semmilyen díjat nem kapott, miközben generációkat ültetett oda a tévé elé hétről hétre, hogy Tutajos és Bütyök mellett minket is bevezessen a nádas és a berek titkaiba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A kibeszéletlen múlt mesélője - interjú Mohácsi Jánossal

Testvérével, Mohácsi Istvánnal és Závada Pállal közösen vehette át február végén a Kortárs Magyar Dráma-díjat az Egy piaci nap rendezéséért, amely a II. világháború utáni kunmadarasi zsidóellenes pogromot dolgozza fel. Mohácsi Jánossal beszélgettünk.
Színház Íliász

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Színház hír

Berlinben áll színpadra Orosz Ákos

Német nyelvű előadásban szerepel a Vígszínház színművésze. Az Ein Erinnerungstück című darab arról szól, hogyan traumatizálják személyiségünket a huszadik század eseményei mind a mai napig.
Színház világnap

Ma a bábszínházakat ünnepeljük

Új bemutatóval, jubileumi előadással és nyílt próbával ünnepli a bábszínházi világnapot a Budapest Bábszínház március 21-én. A Mire gondol Alma? című új előadás a 3 év alattiakat szólítja meg.
Színház ajánló

Murakami mágikus története, a Kafka a tengerparton a Nemzeti Színházban

Murakami Haruki világhírű, Kafka a tengerparton című regényéből készült szinpadi adaptációt mutat be a Vörösmarty Színház 2019. április 5-én a Nemzeti Színházban. A valóság, a képzelet és az idő határmezsgyéjén játszódó előadás rendezője Szikora János.