Színház

110 éves lenne Matula bácsi

2016.03.11. 13:00
Ajánlom
Mindenki Matula bácsija, Bánhidi László színművész 1906. március 11-én, ezen a napon született Szatmárnémetiben.

Szüleivel nehéz körülmények között élt. Először teológiát tanult, majd jelentkezett a Színművészeti Akadémiára, ahol 1928-ban végzett.

Városról városra, színházról színházra

Az Országos Kamara Színházban játszott 1929-től 1930-ig. 1930-tól 1934-ig Kassa, Ungvár és Munkács színházaiban dolgozott. Ezután szerződött a budapesti Bethlen téri Színházba. 1937-1939 között a Magyar Színház, majd a Belvárosi Színház tagja volt.

1941-ben a miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött egy évre, 1942-től pedig a Vidám Színpadon játszott 1944-ig. Ekkor ismét a Nemzeti Színház tagja lett, de ezzel párhuzamosan játszott a Madách Színházban is. 1951 és 1957 között pedig a Néphadsereg Színházban játszott. 1957-ben a Petőfi Színházhoz szerződött, majd 1960-1963 között a Jókai Színház tagja volt. 1963-ban szerződött a Thália Színházhoz, itt játszott nyugdíjazásáig, 1966-ig. Nyugdíjas színészként is rendszeresen fellépett a Pesti Színházban.

Legenda, aki soha egyetlen díjat nem kapott
Játékfilmekben, tévéfilmekben és rádiójátékokban is gyakran szerepelt. Karakterszerepeket formált meg remek megfigyelőképességgel, ízes beszéddel, egyénien fanyar humorral. Általában munkás- és parasztfigurákat keltett életre, a sematikus jellemből is hús-vér alakot formált. 1938-ben filmezett először a Pillanatnyi pénzzavar című filmben, pályafutása azonban csak 1945 után bontakozott ki.

A legkeresettebb epizódszereplő

Számos filmalkotásban alakított epizód- és karakterszerepeket: Lúdas Matyi (1949), Dalolva szép az élet (1950), Kincskereső kisködmön (1968), Egy óra múlva itt vagyok, A fekete város, Rózsa Sándor (1971), Feldobott kő (1978).

A legemlékezetesebb alakítások
Számos humoros figurát alakított Bujtor István filmjeiben, úgy mint A pogány Madonna című krimiben (1980), vagy a Csak semmi pánik című filmben (1982). Utóbbiban Matuskát, a ravasz öreg fagylaltost.

Az abszolút főszerep

Talán a legemlékezetesebb alakítása volt Matula bácsi, a berek lakója a Tüskevárban 1967-ből. Tőle ízesebben, jellegzetesebben senki nem tudott beszélni. A Tüskevárban ő volt az abszolút sztár. Soha, semmilyen díjat nem kapott, miközben generációkat ültetett oda a tévé elé hétről hétre, hogy Tutajos és Bütyök mellett minket is bevezessen a nádas és a berek titkaiba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.