Színház

110 éves lenne Matula bácsi

2016.03.11. 13:00
Ajánlom
Mindenki Matula bácsija, Bánhidi László színművész 1906. március 11-én, ezen a napon született Szatmárnémetiben.

Szüleivel nehéz körülmények között élt. Először teológiát tanult, majd jelentkezett a Színművészeti Akadémiára, ahol 1928-ban végzett.

Városról városra, színházról színházra

Az Országos Kamara Színházban játszott 1929-től 1930-ig. 1930-tól 1934-ig Kassa, Ungvár és Munkács színházaiban dolgozott. Ezután szerződött a budapesti Bethlen téri Színházba. 1937-1939 között a Magyar Színház, majd a Belvárosi Színház tagja volt.

1941-ben a miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött egy évre, 1942-től pedig a Vidám Színpadon játszott 1944-ig. Ekkor ismét a Nemzeti Színház tagja lett, de ezzel párhuzamosan játszott a Madách Színházban is. 1951 és 1957 között pedig a Néphadsereg Színházban játszott. 1957-ben a Petőfi Színházhoz szerződött, majd 1960-1963 között a Jókai Színház tagja volt. 1963-ban szerződött a Thália Színházhoz, itt játszott nyugdíjazásáig, 1966-ig. Nyugdíjas színészként is rendszeresen fellépett a Pesti Színházban.

Legenda, aki soha egyetlen díjat nem kapott
Játékfilmekben, tévéfilmekben és rádiójátékokban is gyakran szerepelt. Karakterszerepeket formált meg remek megfigyelőképességgel, ízes beszéddel, egyénien fanyar humorral. Általában munkás- és parasztfigurákat keltett életre, a sematikus jellemből is hús-vér alakot formált. 1938-ben filmezett először a Pillanatnyi pénzzavar című filmben, pályafutása azonban csak 1945 után bontakozott ki.

A legkeresettebb epizódszereplő

Számos filmalkotásban alakított epizód- és karakterszerepeket: Lúdas Matyi (1949), Dalolva szép az élet (1950), Kincskereső kisködmön (1968), Egy óra múlva itt vagyok, A fekete város, Rózsa Sándor (1971), Feldobott kő (1978).

A legemlékezetesebb alakítások
Számos humoros figurát alakított Bujtor István filmjeiben, úgy mint A pogány Madonna című krimiben (1980), vagy a Csak semmi pánik című filmben (1982). Utóbbiban Matuskát, a ravasz öreg fagylaltost.

Az abszolút főszerep

Talán a legemlékezetesebb alakítása volt Matula bácsi, a berek lakója a Tüskevárban 1967-ből. Tőle ízesebben, jellegzetesebben senki nem tudott beszélni. A Tüskevárban ő volt az abszolút sztár. Soha, semmilyen díjat nem kapott, miközben generációkat ültetett oda a tévé elé hétről hétre, hogy Tutajos és Bütyök mellett minket is bevezessen a nádas és a berek titkaiba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.