Színház

120 éve halt meg Csiky Gergely

2011.11.19. 09:16
Ajánlom
1891. november 19-én halt meg Csiky Gergely, a magyar polgári dráma megteremtője.

Pankotán, Arad mellett született 1842. december 8-án. Apja az 1848-as forradalom és szabadságharc egyik vezető orvosa volt. Csiky kisgyermekkorától papnak készült, nyolc idegen nyelvet tanult meg és komoly világirodalmi műveltséget szerzett. Felszentelése után a bécsi Augustineumban képezte tovább magát, majd gimnáziumi tanár lett Temesvárott, ahol később egyházmegyéjének szentszéki ügyészévé is megválasztották. Munkája során rengeteg családi háborúsággal szembesült, ezekből merítette témáit első, 1872-ben megjelent Az életből című elbeszéléskötetéhez. Az országos elismertséget 1875-ben vívta ki a verses formában írt, mitológiai környezetben játszódó Jóslat című drámájával. Az Akadémiai díjjal jutalmazott darab alig rejtetten támadta a papi nőtlenséget, amivel kihívta egyházi felettesei neheztelését. Csikyt foglalkoztatta az 1848-as szabadságharc témája is, de a forradalmi harc újrakezdésének gondolatával leszámolt Janus című drámájában. Csikyt itthoni sikerei nem elégítették ki. 1878-ban Párizsba utazott tanulni, fél évig esténként csak a színházakat látogatta. Az itt tapasztaltak megváltoztatták drámaírói technikáját, ekkor kezdte el írni A proletárok című drámáját. Ebben már nyoma sem volt az újromantikának, a nemzet testén élősködő nemesi világ visszásságait mozgalmas cselekményben, vígjátéki hatásokkal mutatta be. A darab ugyan a közönség igénye szerint boldog befejezéssel zárult, de itthoni színpadon szokatlan módon keserű szájízt hagyott maga után.

Hazatérve már "világi életet" élt, s amikor egyháza felszólította, hogy hagyjon fel az írással, hátat fordított a papságnak, s nem csak hogy áttért a lutheránus hitre, de meg is nősült. Az irodalmi életben egyre elismertebb lett: beválasztották a Kisfaludy Társaságba, levelező tagja lett az Akadémiának, elvállalta a Nemzeti Színház dramaturgiai irányítását és a színiiskolában is tanított. Cifra nyomorúság című darabja a tisztviselők eladósodásának, elnyomorodásának krónikája, kíméletlenül ábrázolja a polgári fejlődéssel lépést tartani nem képes nemesi osztályt, amely esztelen életformájával, költekezésével maga segíti elő elszegényedését. Csiky külvárosi kávéházakban, lebujokban tanulmányozta a "közönséget", gyűjtötte az élményeket. A rendkívül termékeny Csiky több mint harminc színművet, regényeket és értekezéseket írt, magyarra fordított több tucatnyi francia és angol darabot, valamint Taine ötkötetes irodalomtörténetét. Ma is népszerű darabja a Buborékok és a halála évében bemutatott, Prielle Kornélia számára írt A nagymama. A fiatal kora óta szívbeteg Csiky nem sokat törődött betegségével, rengeteget dolgozott és szenvedélyes dohányos is volt. Alig negyvenkilenc évesen, 1891. november 19-én ebéd közben, kezében késsel és villával halt meg. Csiky arra törekedett, hogy a problémák bemutatásával ne zavarja meg közönségét, az utolsó felvonásban általában minden rendbe jön. Bár a múló sikerért hajlandó volt felületesen alkotni, mégis az általa színpadra vitt dzsentrivilág szellemes, nyelvi bravúrokkal teli ábrázolása Mikszáth remekműveinek előfutárává tette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Színház ajánló

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Színház ajánló

Tóth Krisztina óvodai krimivel debütál a 3K online színpadán

Mit vált ki az emberből, ha a gyermeke óvodai csoportjából eltűnik egy gumidenevér? Milyen régi sérelmek, gyilkos indulatok törnek felszínre az online tér arctalan világában? Tóth Krisztina drámája a jelen valóságát álmodja színpadra, rendhagyó perspektívából.
Színház hír

Megható kisfilm a szeretet erejéről és egymás elfogadásáról

Három ország, három nyelv, három sérült társulat találkozott márciusban az online térben, hogy egy négynapos közös workshop keretében együtt játszanak.
Színház hír

Életműdíjat kapott Blasek Gyöngyi bábszínész

Közel hat évtizedes munkája elismeréseként Gobbi Hilda-életműdíjjal tüntették ki Blasek Gyöngyit, a Budapest Bábszínház művészét.