Színház

1956 színházáról akkor és most – 5+1 darab a forradalomról

2020.10.23. 12:35
Ajánlom
Miközben a forradalom hangjai felzúgtak az utcákon, 1956 színházában is zajlott az élet. Október 23-án délelőtt a Nemzeti Színházban Háy Gyula Varró Gáspár igazsága című darabját próbálták, megtartották a Salemi boszorkányok olvasópróbáját, este pedig Schiller Ármány és szerelem című drámája volt műsorra tűzve. Utóbbiban Ferrari Violetta, a kor ünnepelt színésznője játszotta a főszerepet – ekkor még nem tudták, hogy utoljára lép színpadra a Nemzetiben.

A kamaraszínházként funkcionáló Katona József Színházban a Galilei harmadik felvonását szakították meg az események miatt. Színház és forradalom összefonódott, a színészek is aktívan részt vettek a megmozdulásokban. Sinkovits Imre például verset szavalt a zúgó tömegnek.

Fölkaptam az Ady- és a Petőfi-kötetet, és sietve megcsókoltam szeretteimet, s a robogtam le a térre. Már ott álltam a szobor talapzatán, mikor még egyre áramlott a tömeg.

Rövidesen megláttam a Színiakadémia csoportját a nemzeti zászló alatt. A fiúk felkiabáltak, hogy várjam meg őket. Lassan csend lett, s elkezdtem.”

Az akkori eseményekről számtalan film, valamint regény született, és természetesen a drámaírók is megemlékeztek az eseményekről. Színmű, rockopera és musical is született ’56-ról, sok városban pedig a helyi eseményeket feldolgozva emlékeznek. Mutatunk 5+1 darabot, amit a forradalmi események ihlettek.

Sinkovits-122222.jpg

Sinkovits Imre szaval 1956. október 23-án (Fotó/Forrás: OSZMI)

1. Tóth Ilonka – Nemzeti Színház (2016)

Tóth Ilona alakja az 1956 utáni megtorlások szimbólumává vált. Az ártatlanul kivégzett orvos életét és megpróbáltatásait feldolgozó drámát Szilágyi Andor jegyzi. A forradalom 60. évfordulójára készített Nemzeti Színházas előadásban olyan neves színészek játszottak, akik maguk is tanúi voltak az ’56-os eseményeknek: Bodrogi Gyula, Csurka László, Dózsa László és Mécs Károly.

Ugyanezt a témát dolgozta fel Galambos Attila is az Igazságtalanságban, amit 2018-ban mutatott be az Ars Longa Theatrum.

2. Papp András–Térey János: Kazamaták – Katona József Színház (2006)

A szerzőpáros a Köztársaság téri Pártbizottság ostroma utáni lincselést dolgozza fel, amikor is két honvédtiszt, egy fodrász és 14 rendőregyenruhába öltözött karhatalmista halt meg. Az október 30-i eseményeket a történelmi hűséget szem előtt tartva dolgozta fel a rendező, Gothár Péter, célja pedig az volt, hogy Shakespeare krónikás játékainak dramaturgiáját újrateremtse. Az előadásban szinte a teljes társulat szerepelt.

3. 56 csepp vér – Papp László Budapest Sportaréna (2006)

2006-ban, a forradalom 50. évfordulójára egy, az eseményeket feldolgozó modern Romeo és Júlia-történetet írt Horváth Péter Mihály Tamás zeneszerzővel. A Robi és Júlia szerelmét feldolgozó művet DVD-n is kiadták, ez volt Kaszás Attila utolsó felvétele. A Papp László Budapest Sportarénát követően a rockmusical több színházban is otthonra talált, először az Erkel Színházban, majd a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszották.

4. Kiss József: Az angyalok nem sírnak – Turay Ida Színház (2006)

A darab ősbemutatóját a szerző rendezésében láthatta a közönség Csili Művelődési házban, a Turay Ida Színház produkciójaként. A visszaemlékezések alapján írt mű nem a tragédia és a borzalmak oldaláról közelít ’56 felé, hanem megpróbálja meglátni a széthullott család történetén keresztül is az emberi értékeket, a világ szépségeit, és bizakodva tekint a jövőbe.

5. Utazás – Bakáts tér (1996)

A Ferencvárosi Ünnepi Játékok részeként 1996 júniusában különleges előadást mutattak be a Bakáts téren. Kocsák Tibor és Miklós Tibor musicalje elementáris erővel szólalt meg a templom előtt olyan nagyszerű művészek előadásában, mint Nagy Anikó, Vikidál Gyula, Forgács Péter, Für Anikó vagy Dunai Tamás. Az országhatárokon átívelő végzetes szerelem történetét 20 évvel később Budapesti Operettszínház is műsorra tűzte, Lady Budapest címmel. Erre az alkalomra a darab főszereplője, Lady Ashton, új szólódalt kapott.

IMG_7433a-123116.jpg

Lady Budapest a Budapesti Operettszínházban (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

+1 1956: Aki magyar… (1991)

1991-ben Jenei Szilveszter zeneszerző rockopera formájában dolgozta fel a forradalmat. Adorján András és Kocsis L. Mihály szövegei olyan legendás énekesek és színészek előadásában hangzottak fel, mint Varga Miklós, Nagy Feró, Deák Bill Gyula, Szvorák Katalin vagy éppen Makrai Pál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ünnepi előadásokkal vár Vaskakas Bábszínház

Nézőket ugyan most nem fogadhat, de gőzerővel készül a karácsonyra a Vaskakas Bábszínház. Bár a mézeskalácsillatot nem tudják a virtuális nézőtérre varázsolni, mesés programokkal várják az érdeklődőket.
Színház hír

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Színház gyász

Koronavírus okozta Cs. Szabó István bábszínész halálát

Elhunyt 78 éves korában Cs. Szabó István színész, író, költő, rendező, a Budai Bábszínház művészeti vezetője - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Színház szfe

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Színház szfe

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.