Színház

1956 színházáról akkor és most – 5+1 darab a forradalomról

2020.10.23. 12:35
Ajánlom
Miközben a forradalom hangjai felzúgtak az utcákon, 1956 színházában is zajlott az élet. Október 23-án délelőtt a Nemzeti Színházban Háy Gyula Varró Gáspár igazsága című darabját próbálták, megtartották a Salemi boszorkányok olvasópróbáját, este pedig Schiller Ármány és szerelem című drámája volt műsorra tűzve. Utóbbiban Ferrari Violetta, a kor ünnepelt színésznője játszotta a főszerepet – ekkor még nem tudták, hogy utoljára lép színpadra a Nemzetiben.

A kamaraszínházként funkcionáló Katona József Színházban a Galilei harmadik felvonását szakították meg az események miatt. Színház és forradalom összefonódott, a színészek is aktívan részt vettek a megmozdulásokban. Sinkovits Imre például verset szavalt a zúgó tömegnek.

Fölkaptam az Ady- és a Petőfi-kötetet, és sietve megcsókoltam szeretteimet, s a robogtam le a térre. Már ott álltam a szobor talapzatán, mikor még egyre áramlott a tömeg.

Rövidesen megláttam a Színiakadémia csoportját a nemzeti zászló alatt. A fiúk felkiabáltak, hogy várjam meg őket. Lassan csend lett, s elkezdtem.”

Az akkori eseményekről számtalan film, valamint regény született, és természetesen a drámaírók is megemlékeztek az eseményekről. Színmű, rockopera és musical is született ’56-ról, sok városban pedig a helyi eseményeket feldolgozva emlékeznek. Mutatunk 5+1 darabot, amit a forradalmi események ihlettek.

Sinkovits-122222.jpg

Sinkovits Imre szaval 1956. október 23-án (Fotó/Forrás: OSZMI)

1. Tóth Ilonka – Nemzeti Színház (2016)

Tóth Ilona alakja az 1956 utáni megtorlások szimbólumává vált. Az ártatlanul kivégzett orvos életét és megpróbáltatásait feldolgozó drámát Szilágyi Andor jegyzi. A forradalom 60. évfordulójára készített Nemzeti Színházas előadásban olyan neves színészek játszottak, akik maguk is tanúi voltak az ’56-os eseményeknek: Bodrogi Gyula, Csurka László, Dózsa László és Mécs Károly.

Ugyanezt a témát dolgozta fel Galambos Attila is az Igazságtalanságban, amit 2018-ban mutatott be az Ars Longa Theatrum.

2. Papp András–Térey János: Kazamaták – Katona József Színház (2006)

A szerzőpáros a Köztársaság téri Pártbizottság ostroma utáni lincselést dolgozza fel, amikor is két honvédtiszt, egy fodrász és 14 rendőregyenruhába öltözött karhatalmista halt meg. Az október 30-i eseményeket a történelmi hűséget szem előtt tartva dolgozta fel a rendező, Gothár Péter, célja pedig az volt, hogy Shakespeare krónikás játékainak dramaturgiáját újrateremtse. Az előadásban szinte a teljes társulat szerepelt.

3. 56 csepp vér – Papp László Budapest Sportaréna (2006)

2006-ban, a forradalom 50. évfordulójára egy, az eseményeket feldolgozó modern Romeo és Júlia-történetet írt Horváth Péter Mihály Tamás zeneszerzővel. A Robi és Júlia szerelmét feldolgozó művet DVD-n is kiadták, ez volt Kaszás Attila utolsó felvétele. A Papp László Budapest Sportarénát követően a rockmusical több színházban is otthonra talált, először az Erkel Színházban, majd a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszották.

4. Kiss József: Az angyalok nem sírnak – Turay Ida Színház (2006)

A darab ősbemutatóját a szerző rendezésében láthatta a közönség Csili Művelődési házban, a Turay Ida Színház produkciójaként. A visszaemlékezések alapján írt mű nem a tragédia és a borzalmak oldaláról közelít ’56 felé, hanem megpróbálja meglátni a széthullott család történetén keresztül is az emberi értékeket, a világ szépségeit, és bizakodva tekint a jövőbe.

5. Utazás – Bakáts tér (1996)

A Ferencvárosi Ünnepi Játékok részeként 1996 júniusában különleges előadást mutattak be a Bakáts téren. Kocsák Tibor és Miklós Tibor musicalje elementáris erővel szólalt meg a templom előtt olyan nagyszerű művészek előadásában, mint Nagy Anikó, Vikidál Gyula, Forgács Péter, Für Anikó vagy Dunai Tamás. Az országhatárokon átívelő végzetes szerelem történetét 20 évvel később Budapesti Operettszínház is műsorra tűzte, Lady Budapest címmel. Erre az alkalomra a darab főszereplője, Lady Ashton, új szólódalt kapott.

IMG_7433a-123116.jpg

Lady Budapest a Budapesti Operettszínházban (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

+1 1956: Aki magyar… (1991)

1991-ben Jenei Szilveszter zeneszerző rockopera formájában dolgozta fel a forradalmat. Adorján András és Kocsis L. Mihály szövegei olyan legendás énekesek és színészek előadásában hangzottak fel, mint Varga Miklós, Nagy Feró, Deák Bill Gyula, Szvorák Katalin vagy éppen Makrai Pál.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Színház hír

Márciustól csillag őrzi Kaszás Attila nevét a komáromi mozi előtt

Alig pár hónappal azután, hogy a városhoz kötődő művészek előtt tisztelegve felavatták az első csillagot, új névvel gazdagodik a mozi előtti tér – jelentette be közösségi oldalán Keszegh Béla polgármester.
Színház gyász

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.