Színház

1956 színházáról akkor és most – 5+1 darab a forradalomról

2020.10.23. 12:35
Ajánlom
Miközben a forradalom hangjai felzúgtak az utcákon, 1956 színházában is zajlott az élet. Október 23-án délelőtt a Nemzeti Színházban Háy Gyula Varró Gáspár igazsága című darabját próbálták, megtartották a Salemi boszorkányok olvasópróbáját, este pedig Schiller Ármány és szerelem című drámája volt műsorra tűzve. Utóbbiban Ferrari Violetta, a kor ünnepelt színésznője játszotta a főszerepet – ekkor még nem tudták, hogy utoljára lép színpadra a Nemzetiben.

A kamaraszínházként funkcionáló Katona József Színházban a Galilei harmadik felvonását szakították meg az események miatt. Színház és forradalom összefonódott, a színészek is aktívan részt vettek a megmozdulásokban. Sinkovits Imre például verset szavalt a zúgó tömegnek.

Fölkaptam az Ady- és a Petőfi-kötetet, és sietve megcsókoltam szeretteimet, s a robogtam le a térre. Már ott álltam a szobor talapzatán, mikor még egyre áramlott a tömeg.

Rövidesen megláttam a Színiakadémia csoportját a nemzeti zászló alatt. A fiúk felkiabáltak, hogy várjam meg őket. Lassan csend lett, s elkezdtem.”

Az akkori eseményekről számtalan film, valamint regény született, és természetesen a drámaírók is megemlékeztek az eseményekről. Színmű, rockopera és musical is született ’56-ról, sok városban pedig a helyi eseményeket feldolgozva emlékeznek. Mutatunk 5+1 darabot, amit a forradalmi események ihlettek.

Sinkovits-122222.jpg

Sinkovits Imre szaval 1956. október 23-án (Fotó/Forrás: OSZMI)

1. Tóth Ilonka – Nemzeti Színház (2016)

Tóth Ilona alakja az 1956 utáni megtorlások szimbólumává vált. Az ártatlanul kivégzett orvos életét és megpróbáltatásait feldolgozó drámát Szilágyi Andor jegyzi. A forradalom 60. évfordulójára készített Nemzeti Színházas előadásban olyan neves színészek játszottak, akik maguk is tanúi voltak az ’56-os eseményeknek: Bodrogi Gyula, Csurka László, Dózsa László és Mécs Károly.

Ugyanezt a témát dolgozta fel Galambos Attila is az Igazságtalanságban, amit 2018-ban mutatott be az Ars Longa Theatrum.

2. Papp András–Térey János: Kazamaták – Katona József Színház (2006)

A szerzőpáros a Köztársaság téri Pártbizottság ostroma utáni lincselést dolgozza fel, amikor is két honvédtiszt, egy fodrász és 14 rendőregyenruhába öltözött karhatalmista halt meg. Az október 30-i eseményeket a történelmi hűséget szem előtt tartva dolgozta fel a rendező, Gothár Péter, célja pedig az volt, hogy Shakespeare krónikás játékainak dramaturgiáját újrateremtse. Az előadásban szinte a teljes társulat szerepelt.

3. 56 csepp vér – Papp László Budapest Sportaréna (2006)

2006-ban, a forradalom 50. évfordulójára egy, az eseményeket feldolgozó modern Romeo és Júlia-történetet írt Horváth Péter Mihály Tamás zeneszerzővel. A Robi és Júlia szerelmét feldolgozó művet DVD-n is kiadták, ez volt Kaszás Attila utolsó felvétele. A Papp László Budapest Sportarénát követően a rockmusical több színházban is otthonra talált, először az Erkel Színházban, majd a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszották.

4. Kiss József: Az angyalok nem sírnak – Turay Ida Színház (2006)

A darab ősbemutatóját a szerző rendezésében láthatta a közönség Csili Művelődési házban, a Turay Ida Színház produkciójaként. A visszaemlékezések alapján írt mű nem a tragédia és a borzalmak oldaláról közelít ’56 felé, hanem megpróbálja meglátni a széthullott család történetén keresztül is az emberi értékeket, a világ szépségeit, és bizakodva tekint a jövőbe.

5. Utazás – Bakáts tér (1996)

A Ferencvárosi Ünnepi Játékok részeként 1996 júniusában különleges előadást mutattak be a Bakáts téren. Kocsák Tibor és Miklós Tibor musicalje elementáris erővel szólalt meg a templom előtt olyan nagyszerű művészek előadásában, mint Nagy Anikó, Vikidál Gyula, Forgács Péter, Für Anikó vagy Dunai Tamás. Az országhatárokon átívelő végzetes szerelem történetét 20 évvel később Budapesti Operettszínház is műsorra tűzte, Lady Budapest címmel. Erre az alkalomra a darab főszereplője, Lady Ashton, új szólódalt kapott.

IMG_7433a-123116.jpg

Lady Budapest a Budapesti Operettszínházban (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

+1 1956: Aki magyar… (1991)

1991-ben Jenei Szilveszter zeneszerző rockopera formájában dolgozta fel a forradalmat. Adorján András és Kocsis L. Mihály szövegei olyan legendás énekesek és színészek előadásában hangzottak fel, mint Varga Miklós, Nagy Feró, Deák Bill Gyula, Szvorák Katalin vagy éppen Makrai Pál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

A FESZ szerint szabálytalanul dönthettek az idei működési támogatásokról

A Független Előadó-Művészeti Szövetség nyílt levélben hívja a fel a figyelmet arra, hogy a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek támogatásainak megítélésekor az elbírálás és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázatra vonatkozó törvényi előírásokat.
Színház hír

Gizella-díjjal tüntették ki Oberfrank Pált

2021-ben ismét átadták a Gizella-díjat Veszprémben, melyet minden évben azoknak az alkotóknak ítélnek oda, akik kimagasló művészeti teljesítményükkel nagy szerepet játszanak Veszprém kulturális értékeinek létrehozásában, illetve tevékenységükkel hozzájárulnak a város jó hírnevének megőrzéséhez.
Színház támogatás

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.
Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.