Színház

200 éve született Latabár Endre

2011.11.16. 13:30
Ajánlom
1811. november 16-án született Kiskunhalason Latabár Endre színész, karnagy, színházi igazgató, a XIX. századi magyar színjátszás kiemelkedő alakja, a legnagyobb magyar színészdinasztia megalapítója.

Köznemesi családból származott, szülei jogi pályára szánták. A debreceni jogakadémián tanult, de "kiugrott" és beállt vándorszínésznek Kilényi Dávid társulatába. Kassán, Kolozsvárott, Pécsett és más városokban lépett színpadra, elsősorban operák tenorszerepeiben, a prózai darabokban szeles gavallérokat és fiatal komikus szerepeket alakított. Hangját idővel túlerőltette, ezért 1838-tól mint korrepetitor, karmester és operarendező működött. 1842-ben - miután sikertelenül pályázott a Nemzeti Színházhoz - önálló társulatot alapított, kisebb megszakításokkal 31 éven át volt igazgató.

Latabár Endre nevéhez fűződik az 1849 utáni vidéki színházi élet fellendítése. 1854-ben társulatával ő avatta fel a szabadkai, 1857-ben pedig az 1843-as tűzvész után újjáépített miskolci színházat, amelynek kisebb megszakításokkal aztán négyszer volt direktora. Oroszlánrésze volt abban, hogy a XIX. századi Magyarországon Kolozsvár és Nagyvárad mellett Miskolc lett a magyar nyelvű színjátszás megbízható támasza, az északkelet-magyarországi színészet központja. 1861-től Győrben és Szegeden, 1865 és 1873 között Kassán bérelt színházat: prózát, operát és operettet is játszó együttese az egyik legerősebb vidéki társulat volt, amelyben olyan neves személyiségek dolgoztak, mint Szentgyörgyi István, Paulay Ede és Újházi Ede. Ő maga idősebb korában már csak néhány kedélyes apaszerepben lépett fel.
Az 1870-es első országos színészkongresszuson a "színészkebelzet" igazgatósági tagja lett. Sokoldalúságát jelzi, hogy volt karnagy, komponált zenét, emellett mintegy ötven színpadi művet - zömmel francia operettet - fordított magyarra német, francia és olasz nyelvből.
Latabár Endre az egyik legnevesebb és legnagyobb magyar színészdinasztia alapítója, amelynek napjainkban már a hatodik nemzedéke van színpadon. Az ősatya dédunokája volt a múlt század kiváló táncoskomikus testvérpárja, Latabár Árpád és Kálmán, míg a dinasztia legfiatalabbjai közül ifjabb Latabár Árpád a miskolci színház táncos komikus művésze, a legeslegfiatalabb Latabár leszármazott, Kálmán pedig táncművész.
Latabár Endre 1873. július 10-én hunyt el Miskolcon, az avasi református temetőkertben található családi sírboltban nyugszik. Nevét utca viseli az észak-magyarországi városban, szobrát 2007 szeptemberében avatták fel a Miskolci Nemzeti Színház szoborparkjában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Vizuál

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Önazonos művész és önazonos ember – Székely Gábor 75

Major Tamás rendezőszakos tanítványaként végzett, a szolnoki színház, a Nemzeti Színház, a Katona József Színház és az Új Színház előadásai kapcsán fűződnek nevéhez jelentős színházi teljesítmények. Május 26-án ünnepli 75. születésnapját Székely Gábor.
Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.