Csilla, Noémi

Energiabombák – Sziget, 5. nap

2008.08.18. 00:00

Programkereső

Utolsó nap a Szigeten. Nincs búcsúhangulat, a hűvös este ellenére is tömeg hömpölyög mindenfelé. Két vidám, könnyed előadást választok délutánra levezetésképpen: a Természetes Vészek Kollektíva energiaitallal tölt fel, a fáradhatatlan DJuggledy pedig diabolókkal szórakoztat.

Sebesen viharzok be a főútról a Színház- és Táncsátor területére, hogy kis késéssel bekapcsolódjak a Természetes Vészek Kollektíva Fixa-Idea című új előadásába. Azonban hiába a rohanás, sehol semmi. Nyargalok színpadtól színpadig, de senki nem tudja, hol vannak. Hogyhogy nem tudja senki? Képtelen vagyok megtalálni egy előadást? Vagy ez már a performansz része? Végül az Octopus udvarán találok rá a Természetes Vészek kocsiszínpadára, első blikkre azt hiszem, megint rossz helyen járok... Egy teherautó rakterében áll Katona László egy tisztító- és súrolószerekkel megpakolt pult mögött, a design már messziről szembetűnő, nagy neonzöld betűk hirdetik: Fixa-Idea Energy-drink (a kocsi egyik hosszanti oldala van kitakarva, innen látjuk mi nézők). Nem késtem le semmiről, eddig csak a toborzás folyt, most kezdődik a „kulttop-show”. Eleinte felvételről harsog Katona László hangja, aki az előadás főszereplője, pontosabban szólva a termékbemutató műsorvezetője, a meggyőzések nagymestere. Zöld ruhája, sapkája passzol a pulton elhelyezett Fixa-Idea energiaitalok designjához, éppúgy, ahogy a pult tövében, a kocsi és a közönség között sétálgató két lány (Kántor Kata és Dombi Kati) neonzöld nadrágja, rikítósárga harisnyája is megy az ital külsejéhez.

 
 
 
 

A Fixa-Idea a Természetes Vészek Kollektíva által kifejlesztett energiaital, "kitűnő laboratóriumi teljesítmény", mely megváltoztatja életünket. Továbbá showműsor, cirkusz, színház, performansz, paródia, ironikus, szirupos geg. Először azt gondolhatjuk, hogy a Szigethez hasonló fesztiválokon már megszokott ingyenes termékosztogatásról van szó, amikor általában egy kocsi hátuljáról fiatal, csinos lányok, lenge öltözékben, a meggyőzés fényével a szemükben italt osztogatnak boldog-boldogtalannak. De a meggyőzés a Fixa-Idea esetében sokkal összetettebb művelet, ennek pedig központi alakja mindvégig a műsorvezető marad, a lányok, hangsúlyozottan kimért és gépies mozgásuk miatt inkább afféle rend őreinek tűnnek, bár valóban ők osztogatják az italokat a műsor alatt. A valódi cirkuszi show már egy igazi teleshop forgatókönyve szerint zajlik: a mindig mosolygó és folyton beszélő műsorvezető a termék bemutatása után "Szabolcsot" (Thuróczy Szabolcs) hívja be a show-ba, az elmélet után tehát jön a gyakorlat. Szabolcs, aki „jólétkutató”, néhány fizikai panaszát meséli el, amelyre, megtudjuk mi is, megoldást jelenthet a Fixa-Idea csodálatos itala. Öt koktélt készítenek el (Kánaáni balzsam, Bélbomba, Utolsó kísértés, Buja könny és Wild cunami), melyek összetevői hol sósavból és babaszappanból, hol szájvízből és padlófényből kerülnek ki, és természetesen minden esetben az elmaradhatatlan Fixa-Idea adja a végső esszenciát. A koktélokat Szabolcs issza meg bebizonyítva ezzel, hogy van megoldás a hajhullásra, sárguló fogakra, még a depresszióra is! A műsor mindvégig megőrzi dinamikáját, képes újabb és újabb bámészkodókat odavonzani. Hozzájárul ehhez például az is, hogy Katona Laci gyakran fordítja franciára az éppen folyó műveleteket, így a külföldiek is élvezik a látványos utca-show-t. Mi is kapunk a konzervitalból, melynek oldalán nagy betűkkel díszeleg a már jól ismert termék neve. Borzasztó íze van, mint minden rágógumiból készült hasonló italnak, mégis becsülettel megiszom az utolsó kortyig, mert ezzel igazolom én is, hogy jól szórakoztam. Ajánlom mindenkinek! Nekem megváltoztatta a délutánomat! Önmagában is fogyasztható.

 
 

Még egy utolsó kört teszek a Vándor Vurstli színpada felé, ahol DJuggledy berlini reaggy (sic!) zsonglőr El diabolo című előadása indul éppen ("berlini reaggy"-sként eszembe jut róla a méltán világhírű jamaicai bobcsapat is). Bevallom őszintén, eddig nem tudtam, hogy a két fapálcát összekötő zsinórral hajtott gumiharangokat hívják diabolonak, már ezért megérte. A műsor lassan indul be. DJuggledy komplett jamaicai szerelésben, feltornyozott rasztahajjal, zöld-sárga melegítőszettben pattog ide-oda a színpadon, készülődik, pakol, rendezkedik, bemelegít és szinte érthetetlen angolsággal biztosít arról, hogy mindjárt kezd. A hosszú felvezető után levetkőzik piros topra és kisnadrágra (rasztahajáról is kiderül, hogy paróka), és végre-végre varázsolni kezd a diabolókkal. Leglátványosabb és legalább tízszer bemutatott mutatványa az, hogy a pálcákkal kifeszített zsinórról a feje fölé hajítja a diabolót, egyre magasabbra. Gyakran már ő maga sem látja merre repült a gumieszköz, az elkapást sorozatosan elvéti ezért. Nehéz eldönteni, hogy direkt elrontott bohóctréfáról van szó, ami a közönség kondicionálását és megnyerését szolgálja, vagy valóban túllőtt a célon. Úgy látszik azonban, hogy itt nem teljesen a sikeres mutatvány és széles repertoár a lényeg, inkább az, hogy hatalmas energiákat mozgósítva, folyamatos viccek és bocsánatkérések közepette szerettesse meg magát a lelkes közönséggel. A műsor végén pedig ámulva nézem, ahogy a több mint százfős nézősereget táncra invitálja, azok pedig tapsviharban törnek ki, és vele együtt táncolnak tovább a füvön. Zsonglőrködést vártam, one man show-t kaptam. Így is tetszett. Soha rosszabb befejezést.

 
 
 
 

(A fotókat Csizmadia Tamás készítette.)