Konrád, Tivadar

Kitüntetések március 15-én

2009.03.15. 00:00

Programkereső

Idén is kiosztották a legmagasabb állami kitüntetéseket március 15-én. A nemzeti ünnep alkalmából a közjogi méltóságok adták át a díjakat.
3d9ef1a0-8f02-47ef-b029-61af1909cc1d

A Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét kapta Básti Juli, a Nemzeti Színház színművésze, lovagkeresztet kapott Csizmadia Tibor, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója, Détár Enikő és Nyertes Zsuzsa színművész, Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára, valamint Garaczi László író.

Kossuth-díjas lett Gáspár Sándor, az Új Színház színművésze, Hegedűs D. Géza, a Vígszínház színművésze, Jánoskúti Márta, a Vígszínház jelmeztervezője, Kováts Adél, a Radnóti Színház színművésze, Máté Gábor, a Katona József Színház színművész-rendezője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, és Vári Éva, a Budapesti Kamaraszínház színművésze.

Kiváló Művész címet adományoztak Csiszár Imrének, a Pesti Magyar Színház rendezőjének és Pap Verának, a Vígszínház színművészének.

Az Érdemes Művész cím birtokosa lett Kerekes Éva, az Örkény Színház színművésze, Szombathy Gyula, a Radnóti Színház színművésze és Tóth Ildikó, a szombathelyi Weöres Sándor Színház színművésze.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal polgári tagozatának kitüntetését kapta Marton László rendező, a Vígszínház volt igazgatója.

Jászai Mari-díjat kapott Ágh Márton díszlettervező, Veress Anna dramaturg, Urbán András igazgató, rendező (szabadkai Kosztolányi Dezső Színház), valamint Balázsovits Edit, Besenczi Árpád (József Attila Színház), Haás Vander Péter (Budapesti Kamaraszínház), Horváth László Attila (nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház), Karczag Ferenc (szolnoki Szigligeti Színház), Kiss Ernő (zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház), Rezes Judit (Katona József Színház), Scherer Péter, Szirtes Gábor (Miskolci Nemzeti Színház) és Váta Lóránd (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) színművészek.

Márciusi Ifjak Díjban részesült Zrinyi Gál Vince színművész, a KoMa Társulat egyik alapító tagja, és Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház művésze.