Márk

A Krétakör városterápiás akciósorozata

2009.03.30. 00:00

Programkereső

Folytatódik a Krétakör egymásra épülő fázisokból álló, helyspecifikus eseményláncolata. Már eddig is sokan találkozhattak szabadtéri installációikkal, a Gödör Klub környékén álló szobraik pedig bő hete hirdetik a mélyben látható kiállításokat.

A Temető (fotó: Krétakör)

Első felvonás: A Gödör (Interaktív kiállítás + Installáció)

A Temető című interaktív kiállításon hat pár autó látható: a közterekről már ismert fantáziakocsi, és egy ugyanolyan márkájú, de szétrobbantott, kiégett autó. Ez utóbbiak mindegyikében televíziókészülék, melynek harminc csatornáján harminc különböző adás között szörfölhet a látogató. Ha belemegy a játékba, asszociatív történetet követhet végig, amelyben először magányos férfiak és nők, majd később kanapékon heverő párok dermedt várakozását láthatja. Valamit várnak a képernyőtől, illetve azon keresztül tőlünk, akik hozzájuk hasonlóan bámuljuk őket. Lassan kiürülnek a szobák, üres kanapékra meredünk rendületlenül. Az utolsó előtti képen egy meztelen kislány viháncol. Az utolsó felvételen újra egy magányos férfi tűnik fel. Őt még nem láttuk korábban. Ki ez?

A RéS című installáció címe szándékosan utal bármely B kategóriás horrorfilmre. Egy olyan férfi történetét meséli el, aki az önkifejezést összetévesztette a létezéssel. Kísérleti a műfaj, átmenet a film és a kiállítás között, anyaga diavetítés és videóprojekció. Hiper-személyessége miatt stílusa leplezetlenül önironikus. Egy homokóra belsejében vagyunk: az alkotó személyes idejében. A férfi történetét és az abból kibomló asszociációkat negyven diavetítő képsorozatán látjuk a betonfalakon. Vele szemben egy nő története jelenik meg egyszerű tévéadásként. Míg a férfi mindenkihez próbál szólni, a nő csak ahhoz az egyhez, aki tényleg kíváncsi rá. Őt a szülőszobáig követjük. Hosszú, kitartott snittet láthatunk az arcáról vajúdása közben, aztán sötét. Mi van a RéS túloldalán? Van-e kiút a Gödörből?

Második felvonás: Laborhotel (lakásszínház és beszélgetéssorozat a Krétakör Bázison, április közepén)

Aki kijött a Gödörből, vagyis maga mögött hagyta a Temetőt és átbújt a RéSen, annak a Laborhotelben a helye! A lakásszínházban többek között Nagy Zsolt, Tóth Orsi, Terhes Sándor, Sárosdi Lilla, Schilling Árpád, Geréb Ági és Feldmár András várja a jelentkezőket. Az előadásra a Gödörben látható installáción lehet regisztrálni április 5-ig. A Laborhotelbe csak az első háromszáz jelentkező tud majd becsekkolni.

A Gödörben a látogató nem találkozhat élő szereplővel csak műtárgyakkal és vetített képekkel. A felszínre való kijutás feltétele vagy eredménye az önvizsgálat, és az abból következő attitűd-váltás.

A Hotel az a hely, ahol az átutazó ideiglenesen tartózkodik. Átutazó lehet akárki. A Hotel maga az a hely, ahol éppen állunk vagy heverünk. A Hotel az élet tere, amelyben elidőzünk egy kicsit.

A Labor az emberen és az emberért végzett kutatások helyszíne, amely éppúgy lehet vegyi-, mint fotó-. A Labor jellegzetessége, hogy az itt dolgozó kollégák szaktekintélyek, ismerik a kérdéseket.