Konrád, Tivadar

Schilling új színházi valósága

2009.04.05. 00:00

Programkereső

Április 5-én adták át Wroclawban az Európai Színházi Díjat Krystian Lupa lengyel rendezőnek, míg az Új színházi valóság elnevezésű díjat öt rendező, köztük első magyarként Schilling Árpád kapta.

Schilling a Ryneken

Az Európai Bizottság által 1986-ban alapított, az Európai Színházi Unió, a Színikritikusok Nemzetközi Szövetsége, a Mediterrán Térség Nemzetközi Színházi intézete az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézete és az Európai Fesztiválszövetség által támogatott Európai Színházi Díjat idén 13. alkalommal ítélték oda. A díjazott, Krystian Lupa lengyel rendezőt életművéért kapta a rangos elismerést.

A 11. alkalommal kiosztott Új színházi valóságért elnevezésű díjat mintegy háromszáz európai színházi szakember szavazatai alapján idén öt rendező kapta: Guy Cassiers (Belgium), Pippo Delbono (Olaszország), Rodrigo García (Spanyolország/Argentína), Schilling Árpád, valamint Francois Tanguy és a Theatre Radeau (Franciaország).

Jerzy Grotowski Laboratórium Színházának városában, Wroclawban a díjátadót színházi fesztivál kísérte, amelynek keretében a kitüntetett alkotók több előadását láthatták az öt kontinensről érkező kritikusok, újságírók és teatrológusok, valamint sajtóbeszélgetéseken vehettek részt. A Schilling Árpáddal folytatott beszélgetésen, amelyen a magyar rendező A szabadulóművész apológiája című projektjéről beszélt, a Baal és A csillagász álma részletei, illetve az MC93 Bobigny színházban létrehozott, az 1968-as eseményeket feldolgozó produkciók-happeningek mellett az itt megnézhető filmet mutatta be az érdeklődőknek.