Eszter, Eliza

A jövő Tháliája, a Thália jövője

2009.05.22. 17:15

Programkereső

Zimányi Zsófia február eleje óta áll a Thália Színház élén. Május 20-án tartott sajtótájékoztatóján ismertette a következő évad terveit.

A színház ezúttal nyáron sem pihen: július 6-án lesz a bemutatója a Sírpiknik című komédiának. A Parti Nagy Lajos fordította és Ilan Eldad rendezte előadás szereplői: Gálffi László, Bánsági Ildikó, Takács Katalin, Egri Márta, Margitai Ági és Létay Dóra. Július 21-én is lesz premier, a Csókol Anyád! című vígjátékot Znamenák István állítja színpadra, Vári Éva és Nagy Ervin szereplésével. Július közepén pedig három alkalommal ismét látható lesz az áprilisban bemutatott Csákányi-Kulka című zenés est. Mindhárom előadás az Orlai Produkciós Irodával való együttműködés keretében jön létre.

Sírpiknik közös
Sírpiknik közös

Jövőre színpadra kerül többek között a Beszélő fejek második része, valamint Molnár Ferenc Doktor úr című darabjának zenés változata. Marlene Dietrichet idézi meg Fullajtár Andrea, akinek kedvéért a színházterem kávézóvá változik a Dietrich ABC idejére.


Új irodalmi sorozat is indul a Tháliában, Az írás tisztelete című estekre Huszti Péter, Piros Ildikó, Bíró Kriszta, Bálint András, Hegedűs D. Géza, Alföldi Róbert, Cserhalmi György, Létay Dóra és Kelemen István állítanak össze egy előadásnyi anyagot egy-egy nagy író vagy irodalmi korszak műveiből.


A Thália továbbra is otthont ad az Operett Színház előadásainak. Az eddig megszokott és szeretett gyerekelőadások is műsoron maradnak, sőt a matinéválaszték nyolc előadással bővül is. Repertoáron marad A fürdőszoba, A Vagina Monológok, a Kövek a zsebben és a Szomorú vasárnap. És természetesen az Új Stúdió a 2009/2010-es évadban is a Maladype Színház állandó helye marad. A társulat új bemutatóval is jelentkezik: Musset Lorenzaccióját Zsótér Sándor álmodja színpadra.


A fesztiválkínálat is bőséges lesz. Az Őszi és a Tavaszi Fesztivál egyik fő helyszíne a Thália, egy év szünet után visszatér a Vidéki Színházak Találkozója, ezúttal Rivalda 2010 néven, külön fesztivált kapnak a határon túli magyar színházi előadások, valamint a Pécsi Országos Színházi Találkozó három vidéki előadása Budapesten is látható lesz a POSZT POSzT fesztivál alkalmával.


Ismét megnyílik a Régi Stúdió. Ebből az alkalomból szeptemberben egy nyílt nap keretében ingyenes programok várják a látogatókat. Fellép három Fringe-díjas zenekar is: a Karaván Família, az EtnoRom és a Myzrab.


A komolyzenei programok a Filharmonia Budapesttel karöltve jönnek létre. A "Thália és testvérei"családi hangversenybérlet keretében játszik majd a Savaria Szimfonikus Zenekar, Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Óbudai Danubia Zenekar és a Borbély Műhely. A színház a Zene titkai sorozat mellett még egy komolyzenei együttműködést tervez: a Keller András vezette Telekom Zenekarral egy klasszikus - Mozart, Haydn -, és egy kortárs - Bach és a XX. század - programról folynak a tárgyalások.