Júlia, Rita

Néma versek - Fátyol Kamilla kiállítása

2009.05.26. 11:13

Programkereső

Fátyol Kamillát már akkor kitalálták, mikor még nem is létezett. Kénytelenek voltak, annyira hiányzott. Weöres Sándor képzelete is szülte, az ő hősnője Psyché.
Fátyol Kamilla
Fátyol Kamilla

Psyché a görög hitvilágban az emberi lélek megtestesítője, aki allegorikus értelmű viszonyba kerül a szerelem istenségével, Erosszal. Öntörvényű nőalak, kinek zabolázhatatlan tehetsége sokféle területen megcsillan, miközben ennek ő nem tulajdonít túl nagy jelentőséget. Lefoglalja önmaga és a lehetetlen keresése és az, hogy a nem-létezőt valóra váltsa.

Olyan nép gyermeke, ahol még hite van a szónak, és ezért nincs helye a hazugságnak, ahol tudnak siratni és mulatni, ahol tisztelik az öregeket és a gyerekeknek születésüktől fogva "szavazati joguk" van. Ahol a mesék egybeérnek a valósággal.

Nem csoda hogy egyik lételeme a színház, hiszen azért játszani a legjobb.

Verseit gyerekkora óta, mint a gyöngyöt szerteszórja, csak úgy kiesnek belőle, de baráti inspiráció kellett hozzá, hogy legalább néhányat közreadjon. Azóta is kapkodjuk, mentjük, gyűjtjük őket - lehetőleg egy kötetbe, mert elementárisak, frivolak is, meg őserősen bölcsek. Gyermekversei olyanok, mintha semmit nem felejtett volna el és az ötévesek tisztaságával kérdezi és jelenti ki: "Milyen lehet a világ, nélkülem?"

Vagy az örök NŐ, aki órák óta nézi magát a tükörben, majd megállapítja - szép darab.

Megszólal a színésznő is:

Ma magamnak játszom.

Neked.

Premier van!

Olyan bájjal és könnyedséggel beszél a viszonyokról, hogy súlytalannak tűnő szavai nyomán nehezebben vagy épp hogy kapkodva vesszük a levegőt. Érzéseink tükröződnek vissza, hangulatok, melyek mindannyiunkban ott lapulnak - ő „csak" megfogalmazza őket néhány sorocskában - olykor egyetlen szóba sűrítve. Jókedv, cseppnyi szomorúság, az édes fajtából, csipetnyi félelem, meghajlás valami magasabb rendű előtt, egy kis titokzatosság, kedvesség, nonszensz, és egy kis csoda. Súlyos ékszer versek. 

Oly súlytalanul súlyosak hogy nyomot hagynak bennünk.

(Néma versek - Fátyol Kamilla kiállítása - megnyitó: 2009. június 3. 19:00, Fotocella Galéria és Kávéház - a kiállítást megnyitja: Dettre Gábor)