Emil, Csanád

Az utolsó „háromévesek"

2009.05.30. 12:59

Programkereső

Tizennyolc fiatal, egy osztály. Vidámak, színesek és tapasztaltak. Az elmúlt három évben rengeteget tanultak, és nem csupán leendő szakmájukról. Az utolsó végzős osztály a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar színész szakán, akik még a három éves főiskolai képzésben tanultak.

Vannak, akik már a felvételi előtt is jó kapcsolatban voltak. Öten jöttek az Új Színházból, hárman a Crescendo Társulattól, és ketten a Magyar Színházból. Az osztály egésze azonban csak a szeptemberi tanévkezdéskor találkozott először. A három év alatt összetartó közösséggé kovácsolódtak. De rá is voltak kényszerítve, hisz az éjjel-nappal tartó közös munka ilyen összhang nélkül kivitelezhetetlen.

Szeretik és tisztelik osztályfőnöküket, Mohácsi Jánost. Bár hivatalosan még csak egy éve áll az osztály "élén", mégis úgy érzik, hogy bármilyen problémával nyugodtan fordulhatnak hozzá.  Ő volt az, aki életben tartotta a Parasztopera előadást, és segített a diploma-előadás átalakításában is, miután a színház stúdióját nem használhatták tovább. Az osztályfőnök-rendszer bevezetését nagyon fontos és pozitív élményként élte meg az osztály. Már maga a tudat, hogy van egy ember, akire számíthatnak, sokat jelent. "Mohácsi János az az ember, aki a legközelebb áll hozzánk" - fogalmazta meg egyikük.

Leonce és Léna
Leonce és Léna

Átéltek egy tanszékvezető-váltást is, amely számos változással járt. Rájuk nézve talán a legfontosabb, hogy sokkal gördülékenyebb kapcsolat jött létre a tanszék és budapesti intézmények között. Legutóbb a Nemzeti Színházban jártak a Leonce és Léna és a Parasztopera vizsgaelőadásokkal, május végén pedig a Merlin Színházban mutatják be Az ördögök című diploma-előadásukat. A szakma hozzáállásáról sajnos már nem tudnak ilyen pozitívan nyilatkozni: nagyon kevés rendező, igazgató mutat őszinte érdeklődést. A Kaposvárra való leutazás akadályai még érthetőek is, ám a pesti bemutató sem hozta meg maradéktalanul a várt eredményt.

Utolsó évükben a tanszék mellett a Csiky Gergely Színház élére is új ember került, ami ugyancsak nagy hatással volt képzésükre. Az addig megszokott rendszer, hogy a diploma-előadást a színház bérletes darabjaként a nagyszínpadon mutatják be, már a tanév elején meghiúsult. Pár előadás erejéig megkapták ugyan a stúdiót, és a rendező, Keszég László némi szakmai segítséget is szerzett, ám a próbafolyamat nagy részét a főiskolán kellett, hogy megtartsák. Az anyagi támogatás is megszűnt, épp ezért a rendelkezésre álló teret használták díszletként. Az előadás iránt nagy volt az érdeklődés, ám a megbeszélt időpontokon túl nem engedélyezték számukra a stúdió használatát. Ezért próbálták meg a főiskolai vizsgateremre átalakítani a darabot, amelynek azonban egészen más az elrendezése. Az áldozat az előadás mozgalmassága, lendülete lett.

Leonce és Léna
Leonce és Léna

A kedvenc vizsga kérdésében már némileg megosztott a csoport, de abban egyetértenek, hogy a Tavaszi áldozat bemutatása volt az egyik legnehezebb feladat, hisz - táncprodukció lévén - sokkal inkább egymásra voltak utalva, mint addig bármikor. Jelenleg Heltai Jenő Naftalin című darabján dolgoznak, bár nem teljes a létszám, ugyanis a harmadik trimeszter végzősként nem volt kötelező.

A nagy osztálylétszámból adódó nehézségek ellenére számos kellemes emlék is akad: barátságok köttettek, szerelmek szövődtek és van, aki itt sajátította el az egyedüllét elviselését is. Örömmel emlékeznek vissza csehországi vendégszereplésükre. Az Olmützben töltött egy hét alatt volt idejük előadásokat nézni és megismerni a várost. Saját kezdeményezésre csináltak éjszakai Tutti Frutti partit. Egy kurzus erejéig leutazott hozzájuk Pálfi György is, Schilling Árpád komáromi táborában szinte az egész osztály részt vett, tavaly nyáron pedig Mundruczó Kornéllal dolgoztak.

Az Erasmus program révén két osztálytársuk egy fél évet Marosvásárhelyen töltött, és természetesen onnan is érkezett a Művészeti Karra két hallgató. Az új emberekkel való közös munka mindenkinek jót tett. Azt azonban sajnálják, hogy a karon található többi szak hallgatóival nem alakult ki szorosabb kapcsolat. Noha voltak próbálkozások - néhányan modellkedtek fotó szakos hallgatóknak, és a látványtervezők is besegítettek olykor - szerintük ennek sokkal természetesebben és aktívabban kellene működnie. Bár bíznak benne, hogy ez idővel változni fog.

Ördögök
Ördögök

Diploma-előadásukat Alföldi Róbert és Tasnádi Csaba osztályozza majd le, a szakdolgozatok is már az opponensek előtt hevernek és értékelésre várnak. Júniusban pedig szakdolgozatvédés. S, hogy mi lesz a jövő? Az sokak számára még bizonytalan. Négy embernek van szerződése a következő évadra, van, akit darabra szerződtettek, lesz, aki kísérletezni fog, megint más filmezni szeretne. És akad persze sok-sok ígéret is. Egyben azonban mindannyian egyetértenek: megérte ez a három év.

(A 2009-es végzős színész osztály névsora: Barsi Márton, Budai Zsófia, Czakó Máté, Csépai Eszter, Csillag Botond, Egri Bálint, Erdős Éva, Gulácsi Tamás, Kiss-Végh Emőke, Mezei Réka, Misurák Tünde, Ördög Tamás, Rák Zoltán, Székely Rozália, Téby Zita, Tenczler Tímea, Varga Balázs, Vaszkó Bence)