Ervin

Gyulai nyár 46

2009.06.01. 00:00

Programkereső

A Gyulai Várszínház 2009. június 26-án kezdi meg 46. évadát. Az összművészeti fesztivál augusztus 9-ig tart, amely időszakban szinte minden nap különleges programokkal várják a nézőket.

A nyári fesztiválon a prózai és zenés színházi előadások mellett rendeznek koncerteket, jazz, blues és irodalmi humor fesztiválokat, lesz bábelőadás a legkisebbeknek, népzene, néptánc, népművészeti fesztivál, kiállítás. A programot úgy állították össze, hogy minden korosztály, minden néző megtalálhatja a neki tetsző előadást az összművészeti fesztivál hat hete alatt.

Az évad első két hetében ötödik alkalommal rendezik meg a nemzetközi Shakespeare Fesztivált, ahova várják a világ legismertebb rendezőjének, Peter Brooknak legújabb előadását, amelyet Shakespeare szonettjeiből készített Love is my sin - Szerelem a bűnöm címmel, a párizsi Théátre des Bouffes du Nord előadásában. Vendég lesz az Európa-rendeződíjas litván Oskaras Korsunovas többszörös fesztiváldíjas előadása a Rómeó és Júlia, látható lesz egy nagyszerű örmény Macbeth Jerevánból, és fellép egy koncerten a világ egyik legnevesebb szopránénekesnője, Emma Kirkby és a London Baroque együttes Nagy-Britanniából, megnézhetik az évad legjobb lengyel Shakespeare-előadását, a Makrancos hölgyet a gdanski Wybrzeze Theatre előadásában, a London Metropolitan University színtársulata egy mesterkurzust tart, és bemutat egy darabot a shakespeare-i nőkről. Magyarországról Zsótér Sándor két rendezését láthatják a fesztiválon, az egri Velencei kalmárt és a színművészeti egyetemistákkal elkészített Lírt. A II. Richárdot a Budapesti Kamaraszínház mutatja be.

Lír (Kovács Ádám, Rusznák András)
Lír (Kovács Ádám, Rusznák András)
Macbeth (Drámai Színház, Jereván)
Macbeth (Drámai Színház, Jereván)

A 46. évadban öt új bemutatóval várják a nézőket a Gyulai Várszínházba. Az Ahogy tetszik című komédiát Vidnyánszky Attila rendezi, a Best of Erkel gálakoncerten Erkel Ferenc legszebb szerzeményeit hallgathatják meg neves énekesek előadásában, Weöres Sándor Psyché című művét Sopsits Árpád állítja színre a Ladics-házban. Freddie Mercury emlékére egy új darabot ismerhetnek meg Egy bohém rapszódiája címmel, amelyet előbemutatóként láthatnak Gyulán Miklós Tibor rendezésében, Szomor György, Serbán Attila, Zentai András, Varga Miklós, Tóth Vera, Tóth Gabi, Puskás Péter és Nagy Anikó főszereplésével. Örkény István Macskajáték című népszerű művét Mácsai Pál állítja színre sztárszereposztással (Pogány Judit, Molnár Piroska, Csomós Mari, Végvári Tamás, Kerekes Éva, Békés Itala) a Várszínpadon.