Ervin

Japán workshop és színház a Szkénében

2009.06.04. 00:00

Programkereső

A tokiói FAI FAI színház tíz napos workshopot tart a Szkénében, és elhozzák a my Name Is I Love You című előadásukat. A Szkéné japánba öltözik augusztus első két hetében.

Hosszú kihagyás után - szerényebb keretek között - a Szkéné újra indítja a nyári IDMC (Nemzetiközi Tánc és Mozgás Központ) kurzusokat. A nálunk vendégeskedő FAI FAI japán mozgásszínház rendezője/művészeti vezetője, Chiharu Shinoda és a színésznő/koreográfus Kinuyo Nogami vezetésével tíz napos workshopot tart színészek és táncosok részére. Kinuyo az első három napban mozgás órákat tart, melyeknek középpontjában a test különböző részeinek tudatos használata áll. Chiharu a workshop elején a mozgás kulturális beágyazottságával foglalkozik. Az első napok anyagára építve a workshop második felében a tanárokkal együtt egy rövid darab készül a társulat munkamódszerével (ebben a munkában a közben csatlakozó társulati tagok is részt vesznek), amelyet, a workshop záró aktusaként, augusztus 11-én mutatnak be a Szkéné Színházban.

A társulatról:

A FAI FAI Társulattal a japán kortárs mozgásszínházak új generációja jelentkezik először Magyarországon. A tokiói társulatot Yon Kitagawa alapította 2004-ben, akinek elege lett abból, hogy mások által bejáratott, áporodott, színházi kliséket ismételgessen. A FAI FAI szarkazmussal és érzékenyen reagál a világ dolgaira, történeteit humor és szeretet lengi át. Előadásaik saját élményeken alapulnak, és improvizációkon keresztül nyerik el végleges formájukat, öniróniával, néha vad őszinteséggel tárva fel a színészek egyéniségének rejtelmeit, szerelmi botladozásait. Egyszersmind tükröt tartanak a mai japán társadalomnak, kritikusan, de nem rosszindulattal.

Igen népszerűek Tokióban, ezt díjak, elismerések sora jelzi. A Tokyo Performing Arts Market fesztiválon bemutatott my Name Is I Love You, most Budapesten is látható előadásuk hozta meg számukra az első nemzetközi sikert: Budapest után a ljubljanai Mladi Levi Fesztiválra, ősszel pedig a berlini Theatre der Welt-re hívták meg az előadást.

Az előadásról:

A my name is I LOVE YOU  szerelmi történet kevés szóval, sok mozgással. Tetszik, nem tetszik, szükségünk van valakire, akihez erős érzelmi szálak kötnek. Ez a motívum mindvégig jelen van a történetben, igaz egy kissé gyermeteg módon, de ha azt mondjuk, ostobán, pontosabban fogalmazunk. Számunkra az ostobaság egyáltalán nem negatív szó. Nélküle érzéketlenebbek és boldogtalanabbak lennénk. Az előadás próbái közben döntöttünk úgy a rendezővel Kitagawa-val, hogy a beszélő, instruáló/mesélő színészt „külön ültetjük" a mozgó színészektől, miáltal váratlan őrültségeknek nyílt tér.

(Vezető színész: Koji Yamazaki; színészek: Shiro Amano, Rino Daidoji, Mai Nakabayasi, Kinuyo Nogami, Nagy Olga; díszlet: Ayami Sasaki; jelmez: Kyoko Fujitani; fény: Keita Ito; fotó: Kazuya Kato; producer: Chisako Nakajima; koreográfus: Kinuyo Nogami

Rendező: Chiharu Shinoda; művészeti vezető, dramaturg, rendező: Yon Kitagawa)

A workshop időpontja: 2009. augusztus 1-10-ig minden nap du. 17-20h-ig.

Részvételi díj 10 napra: 10 000 HUF

A Társulat 15-20 fő között maximálta a résztvevők számát, ezért ajánlott az előjelentkezés!

Jelentkezni lehet e-mailen vagy telefonon:

E-mail: szkeneszinhaz@gmail.com

Tel.:+3620/531-9103