Márk

Évadzáró a Vígszínházban

2009.06.18. 00:44

Programkereső

Első évadzáróját tartotta Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója. A társulati ülésen kiosztották az Ajtay Andor-, a Roboz Imre-, a Harsányi Zsolt-, és a Kis csillag is csillag díjakat.

Az igazgatónő elmondta, hogy a Vígszínház három játszóhelyén 548 előadást tartottak az elmúlt évadban, ami 338.039 nézőt jelent. Fölsorolta a következő évad bemutatóit. A Vígszínház az Othellóval kezd, Márton László új fordításában, ezt Eszenyi rendezi. Aztán Molnár-premiert tart a nagyszínház, a Játék a kastélybant Marton László állítja színpadra, aki ezek után rögtön A varázsfuvolát kezdi próbálni, mely az Operaházzal közös produkció lesz. Az évadot a Hegedűs a háztetőnnel zárják, szintén az igazgatónő rendezésében. A Pesti Színház egy új cseh musicallel indít, a Zola regényből készült A nő vágyával; ezt egy fiatal cseh rendezőnőre, Lucie Malkovára bízta. A második bemutató itt is Molnár: az Egy, kettő, három és Az Ibolya című egyfelvonásosokat Szabó Máté rendezi. Az évad végén Kamondi Zoltán dolgozik majd a Pestiben, Pedro Almodóvár Mindent anyámról című filmjéből készít színpadi adaptációt. A Házi Színpadon egyelőre csak egy bemutató biztos, Bartis Attila Romlás című darabját Szikora János viszi színre.

A nyár és az ősz elég sűrű lesz a színház életében. A nő vágya című musical részleteivel fellép a társulat a különböző nyári fesztiválokon (VOLT, Sziget), szeptemberben pedig a Nyílt Napon, a Magyar Dal Napján, az Andrássy úti közös évadnyitón, valamint a Magyar Dráma Napján lesz dolga a társulatnak.

Eszenyi bemutatta a színház új tagjait is. Ősztől Kovács Patrícia, Szemenyei János, Bata Éva és Józan László erősíti a társulatot. A Színház- és Filmművészeti Egyetemről a gyakorlati idejét Ruzsik Kata, Tar Judit és Molnár Áron színinövendékek,valamint Néder Panni és Szőcs Artur rendezőhallgatók töltik majd itt.

Az Ajtay-díjat egy férfi és egy női szereplő kaphatja az évadban nyújtott kiemelkedő színészi alakításaiért. A zsűri (a színház hat színésze és egy kritikus) idén Lukács Sándornak és Börcsök Enikőnek ítélte. A Roboz Imre-díjat bármely művészeti dolgozó elnyerheti, aki a színpadi teljesítményén túl egyéb, társadalmi szerepvállalásaival is erősítette a Vígszínház jó hírét. Ezúttal Igó Évának szavazták meg az elismerést. A Harsányi Zsolt-díjat külön kuratórium ítéli oda egy olyan színésznek, aki a legtöbbet tette a magyar nyelv ápolásáért az évadban. Ezt idén Fesztbaum Béla kapta. A Kis csillag is csillag díjat idén alapította Szatmári Liza férje, Szatmári István emlékére, az epizódszerepek megformálóinak. Ezt első alkalommal Borbiczki Ferenc vehette át. A Népszava munkatársai Pap Verát választották a legnépszerűbb színésznőnek, és ő kapta a POSzT Premier-díját is.

Eszenyi megemlékezett a születésnaposokról is. Köszöntötte Harkányi Endrét (75), Farkas Antalt és Pándy Lajost (88), valamint Kenderesi Tibort (89). A színház több műszaki dolgozója is jubilált, idén 25, 30, 40 éve a Vígszínház tagjai. Kitüntetést kaptak azok a színészek, akik a legtöbb este álltak színpadon. Lajos András 153, Varju Kálmán 159, Tornyi Ildikó 174, Fesztbaum Béla 193, Reviczky Gábor pedig 196 előadást teljesített az elmúlt évadban.