Emma

Színház és irodalom Szigeten

2009.08.06. 14:22

Programkereső

Idén nem lesz külön Színház- és Táncsátor; az ilyen jellegű programok az Octopus Összművészeti Helyszín Színház és Tánc Színpadára kerültek.

Vegyél magadhoz TÁP-ot!

Naná, hogy nem maradhat ki a TÁP Színház a Sziget műsorából! Aki azt szeretné, hogy csak neki játsszon egy egész társulat, akkor feltétlenül keresse föl a TÁP Színház Egyperces sátrát! Igaz, hogy az előadás mindössze hatvan másodperc, de egy életre szól, hiszen egyedi, megismételhetetlen, és egy percre bárki főszereplő lehet. Nem tudni, hogy egy családi születésnapi partiba csöppen-e a vállalkozó kedvű, netán érettségi tételekre kell válaszolni, vagy esetleg a nagy TÁP Nyúl karmai közé kerül a néző/szereplő... Időben érkezni érdemes, a kígyózó sor garantált!

TÁP Színház Egypercesek
TÁP Színház Egypercesek

Akihez eddig nem került közel Odüsszeusz története (köszönhetően az iskolai oktatásnak), épp itt az ideje megbarátkozni a nagy görög utazóval. A TÁPosok elrappelik/-szteppelik/-éneklik Odisszeisz, Nausziká, Kirké, az Óriások, a Küklopszok, a Lótuszevők és persze a Szirének 2800 évvel ezelőtt, Homérosz által lejegyzett kalandjait.

Augusztus 12-16. 15:00 Egypercesek

Augusztus 16. 22:00 Odisszeisz - Octopus Nagysátor

A nő vágya

A cseh radikális musical Émile Zola regénye alapján készült egy ártatlan vidéki lány öntudatra ébredéséről, aki a szabados szerelem, a gyilkos intrikák és a nőket megbolondító divattéboly felfokozott világában próbálja megtalálni, és kiharcolni a maga helyét Párizsban... A Pesti Színház őszi bemutatója előtt ötvenperces keresztmetszet látható a készülő produkcióból. Az előadás előtt Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója beszél a jövő évadról és a terveiről.

Író: Milos Orson Stedron, Lucie Malkova, Josef Tosovsky; rend.: Lucie Malkova; km.: Hegyi Barbara, Bata Éva, Kovács Martina, Hegedűs D. Géza, Sarádi Zsolt, Fesztbaum Béla, Lajos András, Keresztes Zoltán (zongora)

Augusztus 14. 18:30 - Magic Mirror - Vígszínház

A nő vágya plakát
A nő vágya plakát

Irodalom birodalom az Octopus Nagysátorban

A hetet a Szépírók Seregszemléje nyitja, felolvasnak az idén díjazott Szépíró-tagok, akik nem mellesleg a magyar irodalom kiemelkedő írói, költői: a babérkoszorús Tóth Krisztina, a József Attila-díjas Kiss Ottó, a Palládium-díjas Kántor Péter és Márton László, valamint a Márai-díjas Békés Pál és Háy János. Fergeteges felolvasóbál és felhőtlen mulatás van kilátásban!

Végre a Szigetre is eljut Garaczi László Plazmája a KoMa Társulat előadásában - ez talán az utóbbi évek egyik legnagyobb kultprodukciója, mely a közönség és a szakma szemében is egyaránt sikeres. Az előadás tavaly a legjobb független produkció díját kapta a Színikritikusok Céhétől, a POSzT-on pedig a társulat elnyerte a Fidelio Est legjobb 30 év alatti színésznek járó díját. A humorral, énekkel és tánccal teli darab igazán "szigetes" és különleges előadás lesz, hiszen a KoMa mindig újraalkotja a darabot a helyszín lehetőségeit kihasználva.

Etgar Keret novellás kötete (melyet már 22 nyelvre lefordítottak) magyarul csak 2009-ben jelent meg, de írásaiból máris készen áll egy darab, A Trükk, melynek egyedi és extra-kiadását csak a Sziget-látogatók tekinthetik meg. A darabot egy különleges irodalmi bicikli egészíti ki: a sátor mellett áll majd egész héten egy monitorral felszerelt, kitámasztott kerékpár. Ha valaki tekerni kezdi, a képernyőn feltűnik egy közismert, fiatal színész, és elmondja az egyik Keret-novellát. Az irodalmi kétkerekű addig teszi lehetővé a kultúrkirándulást, amíg csak hajtani bírják...

Augusztus 12. 16:00 - Szépírók Seregszemléje

Augusztus 15. 16:00 - Plazma (Km.: Zrinyi Gál Vince, Polgár Péter, Jaskó Bálint, Lass Bea, Jelinek Erzsébet)

Augusztus 16. 16:00 - A Trükk (Km.: Schmied Zoltán, Bánki Gergely)