Hella

A kulturális tárca idén is támogatni kívánja a Weöres Sándor Színházat

2010.01.08. 13:03

Programkereső

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium kiemelt jelentőségűnek tartja a szombathelyi Weöres Sándor Színház működését, és - a jogszabályok betartásával - igyekszik forrást biztosítani a teátrum működésére 2010-ben is.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház 2008-ban alakult. 2009-ben még nem tudta teljesíteni a nyilvántartásba vételi és besorolási eljárás követelményeit, így az Előadó-művészeti Törvény alapján a színházat fenntartó önkormányzat (illetve az előadó-művészeti szervezet) a 2010-es költségvetésből nem részesedhet működési támogatásban az eddig megszokott módon.

Az emiatt kieső állami támogatás pótlására egyrészt az Előadó-művészeti Törvény által biztosított "Kiemelt művészeti célok" pályázat (melynek előkészítéséről jelenleg tárgyal az Előadó-művészeti Tanács), másrészt az OKM tárcaköltségvetése és az NKA miniszteri kerete szolgálhat forrásul.

A szaktárca - a színház eddigi érdemeire tekintettel - a támogatás mértékét a 2009-es központi költségvetési támogatással megegyezőnek tervezi. Ugyanakkor az összeg pontos nagyságáról az Előadó-művészeti Tanács január 14-ei ülése és döntése után lesz lehetőségünk nyilatkozni.

A minisztérium javasolni fogja, hogy a Weöres Sándor Színház is részt vehessen a "Kiemelt művészeti célok" elnevezésű, 800 millió forintos keretösszegű pályázaton.

Az OKM hangsúlyozza: eddig is fontosnak tartotta a színház támogatását. 2008-ban fél évre 100 millió, 2009-ben - az első teljes éves működés támogatására - 200 millió forintot biztosított a szaktárca.

A minisztérium már többször jelezte az intézménynek: 2010-ben is szándékában áll a Weöres Sándor Színház támogatása.