Eszter, Eliza

Oberfrank Pál a veszprémi színház élén

2010.01.20. 13:29

Programkereső

Kilenc szavattal egyhangú döntést hozott a Veszprémi Petőfi Színház igazgatói pályázatait véleményező szakmai bizottság, a megyeházán, január 19-én.

Dr. Horváth Zoltán, a megyei önkormányzat személyügyi referense tájékoztatta a bizottságot, arról, hogy a pályázat formai követelményeinek mindkét pályázó megfelel. A tagok kifejtették véleményüket a pályázók írásos anyagáról, illetve a színház Közalkalmazotti Tanácsa és szakszervezete képviselői ismertették az intézményen belüli szavazások eredményét. A bizottság egyenként hallgatta meg a pályázókat, akik legfeljebb 20 perces szóbeli kiegészítési lehetőséget kaptak, majd kérdésekre válaszoltak. A meghallgatás után a bizottság tagjai egyenként kifejtették véleményüket a pályázatokról, illetve a pályázókról, majd az alábbi összegzést fogalmazták meg.

Oberfrank Pál pályázata egy megkezdett, létező, sikeresnek bizonyult út folytatására épül, illetve ennek szándékát fogalmazza meg. Pályázata figyelembe veszi a megye, a város adottságait, elvárásait. Személyében látja a szakmai bizottság a konszolidált működés, egy sikeres népszínház megvalósításának garanciáját. Sopsits Árpád pályázatát szakmailag erősnek és pontosnak ítélte a bizottság, amelyet személyes meghallgatása is erősített, ugyanakkor pályázati koncepciója nem felel meg egy veszprémi nagyságrendű színház lehetőségeinek, nem veszi figyelembe sem a közönség, sem a fenntartó elvárásait.

Oberfrank Pál és Sopsits Árpád
Oberfrank Pál és Sopsits Árpád

A szavazással a bizottság 9 igen szavazattal Oberfrank Pál megbízását javasolja a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének. A színházban tegnap, a társulat előtti meghallgatás után az alábbi szavazási eredmények születtek: a közalkalmazottak részéről 94-ből megjelent 51-en. Oberfrank Pálra 47, míg Sopsits Árpádra 4 szavazat érkezett. A Színházi Dolgozók Szakszervezete részéről a 88-ból megjelentek 50-en, Oberfrank Pálra 46, Sopsits Árpádra 4 szavazatot adtak le.

A szakmai bizottság tagjai:

Blaskó Balázs, színész - Egri Gárdonyi Géza Színház

Kerényi Miklós Gábor, igazgató - Budapesti Operettszínház

Megyeri László, szakmai tanácsadó - Előadó-művészeti Iroda, OKM

Nagy Viktor, igazgató - Győri Nemzeti Színház

Szakonyi Zsófia, színházi referens - Művészeti Főosztály, OKM

Németh Ferenc, akusztikus tárvezető - Veszprémi Petőfi Színház, Közalkalmazotti Tanács

Tóth Attila, világosító - Veszprémi Petőfi Színház, Színházi Dolgozók Szakszervezete

Talabér Márta, alelnök - Veszprém Megyei Önkormányzat

Dr. Hermann István, a Kulturális, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottság elnöke - Veszprém Megyei Önkormányzat

Levezető elnök: Nagy Viktor.

Oberfrank Pál szakmai önéletrajz 1964. május 3-án született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a budapesti Piarista Gimnáziumban végezte, ahol szerepelt a diák-színjátszókör előadásain a Piarista Színpadon. 1986-ban elvégezte a Külkereskedelmi Főiskola áruforgalmi szakát francia-angol tagozaton, majd mégis a színművészetet választotta. Főiskola előtt a Nemzeti Színház stúdiósa, Bodnár László utolsó tanítási évében. 1987-ben sikeresen felvételizett Marton László osztályába, 1991-ben szerzett színészdiplomát. 1991-2008 között a Vígszínház tagja, jelenleg szabadúszó.