Júlia, Rita

Csehov-napok a Duna Televízióban

2010.01.25. 13:14

Programkereső

Január 30-31-én a Duna Televízió tematikus összeállítással adózik a 150 évvel ezelőtt született író emlékének.

Január 30-án a nézők megtudhatják, vajon milyen lehetett, hogyan szerethetett, vágyódhatott, menekülhetett az a férfi, aki a Sirályt, a Ványa bácsit, a Három nővért írta. Az Új Színház Csehov szerelmei című előadását Kiss Csaba rendezésében, Györgyi Anna és Kulka János előadásában láthatják.

Nyikita Mihalkov Csehov műveinek motívumai alapján készítette Etüdök gépzongorára című 1976-os filmjét. A film javarészt Csehov fiatalkori, befejezetlen színművére, a Platonovra épül, de emellett számos novella, ismert Csehov-írás alakjaira, hangulatára ismerhet rá a néző.

Csehov
Csehov

Másnap, január 31-én a Csehov nyomában című dokumentumfilm  felidézi a moszkvai éveket, bemutatja az író  életének legfontosabb helyszíneit, többek között a melihovói birtokot, ahol Csehov hat évig élt és oly kiváló novelláit írta, mint  A léha asszony, vagy a 6-os számú kórterem. A birtok ma is őrzi eredeti formáját. Aki végigsétál a nyírfák között, vagy belép a faházba, ahol Csehov a Sirályt írta, azt érzi, megállt vele az idő...

Este újabb nagyszerű élmény várja a nézőket: a Három nővér 1975-ös, legendás Vígszínházbeli előadásának felvételét láthatják Ruttkai Évával és Darvas Ivánnal a főszerepben.

A Duna Televízió egy izgalmas színháztörténeti vetélkedőre is invitálja honlapján, a dunatv.hu-n olvasóit Játsszanak Csehovról Csehovért! címmel. A játékosok három héten át válaszolhatnak a kérdésekre. Három héten át 5-5 kérdést teszünk fel a feladványok mellett látható fotók vagy videórészletek alapján. Azon játékosaink, akik mind az 5 kérdésre helyes választ adnak, hetente megnyerhetik az értékes Csehov szerelmei DVD-k egyikét.

További részletek a programsorozat hivatalos honlapján.