Konrád, Tivadar

Mennyit ér egy előadás?

2010.02.14. 10:41

Programkereső

Állami támogatás nélkül száz euróba kerülne egy jegy a hamburgi Thalia Theaterbe. A színház ezúttal arra volt kíváncsi, mennyit fizetnének a nézők egy előadásért. .

Február 4-én A bölcs Náthánt játszották Hamburgban. A jegyet a nézők a szokásos módon vásárolhatták meg, a különbség mindössze annyi volt, hogy a jegy árát nem a színház, hanem a nézők határozták meg.

A végeredmény: 701 néző 10.001 euró 79 centet fizetett, ami azt jelenti, hogy átlagosan 14 euró 27 centet adtak a jegyért. Ez pedig valamivel magasabb, mint a normál esték átlagos jegyéra (13,70 euró). A hamburgi Thalia Theater bevétele tehát több volt akkor, amikor a nézők határozták meg a kultúra értékét. A legmagasabb összeg 180 euró, a legalacsonyabb ötven cent volt. Érdekes, hogy az a 15 néző, akik a diákigazolvánnyal játó kedvezményt igénybe véve összesen 82,50 eurót fizettek volna a normál jegyért, február 4-én 120 eurót fizettek önszántukból.

Arról, hogy a hamburgi Thalia Theater milyen minőségű előadásokat hoz létre, március 27-én lehet meggyőződni Budapesten, a társulat ugyanis a Luk Perceval rendezte The truth about the Kennedys című produkcióval vendégeskedik a Tavaszi Fesztiválon. Az előadás korabeli dokumentumok alapján eleveníti meg a Kennedy család 160 éves történetének legjelentősebb epizódjait, kortárs "királydrámaként" tárva elénk egy mitikus dinasztia tündöklését és bukását.