Konrád, Tivadar

Színház a Tilosban

2010.02.15. 19:40

Programkereső

A Tilos Rádió kéthetente jelentkező színházi műsorának február 16-i vendége Vidovszky György rendező és Pap Gábor zeneszerző, akikkel a diákszínház módszereiről, lehetőségeiről és a színházi struktúrában betöltött szerepéről lesz beszélgetés.

A Tilos Rádió 2006 áprilisa óta jelentkező színházi magazinja a kezdetek óta fontosnak tartja, hogy a kőszínházi és rétegszínházi eseményeken túl a diákszínjátszás eseményeiről is híradással legyen. A műsor az idei évadban az Országos Diákszínjátszó Egyesülettel együttműködve havi rendszerességgel foglalkozik a diákszínjátszást érintő kérdésekkel. A különböző műhelyekben dolgozó alkotó-tanárokkal és diákokkal folytatott interjúk mellett tematikus műsorok is részei a sorozatnak: a zamárdi tábor zenei anyagának bemutatása után a Madártávlat és békaperspektíva újabb teljes adást szentel a témának. Emellett közösen meghirdettek egy rádiójáték pályázatot, melynek részletei az ode.szinhaz.org, a blog.tilos.hu/madartavlat oldalakon, illetve ezen a linken olvashatók.

A február 16-i műsor témája a Karinthy Színházban bemutatott Árvácska című előadás, amelyet Móricz Zsigmond regényének motívumai alapján Vidovszky György állított színpadra a Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskola diákjaival. Az előadás egyben egy színházpedagógiai program része is, melynek keretében a diákoknak lehetőségük van színházi-nevelési beavató foglalkozásokon részt venni.

A február 16-i műsor vendégei: Vidovszky György, az előadás rendezője és Pap Gábor, zeneszerző, akikkel nemcsak az előadásról, hanem a beavatóprogramról valamint a diákszínház módszereiről, lehetőségeiről és a színházi struktúrában betöltött szerepéről is szó lesz.

A műsort Kelemen Orsi, Miklós Melánia, Sebők Bori szerkeszti és vezeti; a zenéket Kert Zoltán (Voison), néha Varga Tamás (Vatart) keveri.

A Madártávlat és békaperspektíva kéthetente kedden 18:00-19.30-ig hallható a Tilos Rádióban, az FM 90.3-on és online a tilos.hu oldalon. A korábbi műsorok az adás után két hétig meghallgatók a tilos.hu-n, ezt követően pedig letölthetőek az archívumból vagy a blog.tilos.hu/madartavlat oldalról. A blogon megtalálható a korábbi adások témája és az elhangzott zenék listája.