Ervin

Law és Weisz mindent visz?

2010.02.21. 15:10

Programkereső

A londoni kritikusok és nézők díjai után az egyik legrangosabb angol színházi díjra, az Olivier-re is esélyes Jude Law Hamlet-alakításáért, és Rachel Weisz, aki A vágy villamosában Blanche DuBois-t játszotta.

A Critics' Circle tagjai és a Whatsonstage.com weboldal 46.000 nézője már leadta a szavazatát, ezek szerint Jude Law és Rachel Weisz alakításai a Donmar Warehouse produkcióiban a 2009-es év kiemelkedő színházi eseménye voltak. A nagy nyertesek között találjuk még Mark Rylance-t, aki az új dráma kategóriában többszörösen díjazott Jerusalemben (író: Jez Butterworth) játssza a férfi főszerepet, míg a meglepetések közé lehet sorolni - hiszen ő maga is annak nevezte - Rowan Atkinson közönségdíját, aki az Oliver!-ben játszott Faginért bizonyult elsöprő többséggel a legnépszerűbbnek a közönség körében.

Rowan Atkinson
Rowan Atkinson

A 2009-es londoni színházi év lezárásaként március 21-én kerül sor az Olivier-díjak átadására. A jelöltek listáját már nyilvánosságra hozták, köztük van Gillian Anderson, Rachel Weisz, Jude Law, Mark Rylance, Keira Knightley, Rowan Atkinson és Melanie Chisolm, az egykori Spice Girl is. A színházak közül a Royal Court vezet 15 jelöléssel (többnyire az amerikai vállalat összeomlását gyilkos humorral bemutató Enron és a Jerusalem előadásaihoz kötődve), a második helyen tízzel áll a Donmar, a harmadik pedig a National kilenccel. A zenés daraboknál a Tavaszébredés vezet hat jelöléssel, köztük a legjobb új musical és a legjobb koreográfia kategóriában, amelyet a saját társulatával a Tavaszi Fesztiválon is vendégszereplő Bill T. Jones készített.

Idén az Olivier-hez is kapcsolódik közönségszavazás: a nézők a legnépszerűbb West End-előadásra adhatják le voksukat. A versenyzők a Billy Elliot, Az operaház fantomja, a War Horse, a We Will Rock You és a Wicked.