Csilla, Noémi

Szín-Tár - Színművészeti Egyetemek Találkozója

2010.02.25. 15:28

Programkereső

Új kezdeményezésbe fog a Kecskeméti Katona József Színház: színművészeti egyetemeknek rendez találkozót. Március 23-tól öt nap alatt három ország öt egyeteme mutatkozik be, tíz előadással.

A szervezők szeretnék, ha a megmutatkozáson túl ez egy fiatalos, újszerű, sokak számára vonzó fesztivál lenne, ahol minden a színészmesterségről szólna. Nem csak annak örömeiről, mint maga a játék, hanem problémáiról is, túlképzés, vagy a bolognai oktatási rendszer hatásai. Édemes-e öt évig képezni a színészeket? Megtalálja-e a tehetség a maga útját? Mire van nagyobb érdeklődés, énekes, vagy prózai színészre a szakmában? Szappanopera, vagy színház? Vidéki főszerepek, vagy fővárosi mellékszerepek?

A fesztivál zárásaként a Rektorok Találkozóján az intézmények vezetői összevethetik a különböző színészpedagógiai módszereiket, megvitathatják az átélés fontosságát, vagy az elidegenítését, a gondolkodó és a felmutató színészek közötti  különbséget, a mozgás jelentőségét.

Résztvevő egyetemek: Művészeti egyetem - Marosvásárhely, Románia; Akademija Umetnosti - Novi Sad, Szerbia; Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár, Színház és Televízió Kar; Színház-és Filmművészeti Egyetem, Budapest; Kaposvári Egyetem, Művészeti kar.

A részletes program a Kecskeméti Katona József Színház márciusi műsorában található.