Luca, Ottilia

Vadászünnep és B-közép

2010.03.03. 16:33

Programkereső

A Trafó ad helyet március 8. és 10. között a PanoDráma által szervezett programsorozatnak. Elfriede Jelinek, osztrák írónő munkáin keresztül kezdeményeznek beszélgetést a fasizmusról.

"Magyarország sosem nézett szembe fasiszta múltjával. Ahogy néhány évvel ezelőttig Ausztria sem. S tekintve, hogy a magyar drámaírók egyelőre nem akarnak írni arról, ami körülvesz bennünket, mi Elfriede Jelinekkel próbáljuk feltárni az okokat, az ő műveinek apropóján szeretnénk beszélgetni a lehetséges megoldásokról" - mondja Lengyel Anna dramaturg, a három napos programsorozat szervezője. A Nobel-díjas osztrák írónő Sportdarab című legendás, burgtheaterbeli előadásának vetítésével indul az esemény. Másnap a HOPPart Társulat tagjai Polgár Csaba irányításával felolvasószínház keretében mutatják be a Rohonc/Rechnitz című darabot, mely tavaly nagy sikerrel vendégszerepelt az Őszi Fesztiválon a müncheni Kammerspiele előadásában. A sorozatot egy műhelybemutató zárja: Csákányi Eszter, Kaszás Ágnes, Scherer Péter és Szalay Marianna a szereplői az első itthoni Jelinek-premiernek, a Kézimunkának, melyet Pejó Róbert rendez. A színházi előadások mellett drámapedagógiai bemutatót is tartanak Feuer Yvette vezetésével a cigánygyűlölet témájára roma és fehér fiatalokkal, illetve lesz egy pszichológiai előadás is a másságról és a gyűlöletről.

Elfriede Jelinek
Elfriede Jelinek

Részletes program:

2010. március 8. hétfő

19.00 Elfriede Jelinek: Sportdarab Einar Schleef rendezésében felvételről

2010. március 9. kedd

Szabadegyetem

20:30 Fischer Eszter, pszichológus: Nincs többé kedélyes zsidózás

22:00 Elfriede Jelinek: Rohonc - felolvasószínház a HoppArt társulatával

1944-ben, a háború utolsó napjaiban Batthányi grófnő és náci szeretői egy vadászünnep keretében száznyolcvan kiéhezett zsidó munkaszolgálatost agyonlőttek, majd elkapartak.

2010. március 10. szerda

18:00 Drámapedagógiai bemutató a cigánygyűlölet témájára roma és fehér fiatalokkal

Feuer Yvette színész és drámapedagógus vezetésével

20:00 Elfriede Jelinek: Kézimunka (Stecken, Stab und Stangl) - műhelybemutató

Ízelítő a Nobel-díjas drámaírónő első hazai színpadi bemutatója előtt (április 21, Trafó). Az 1996-ban az év drámájává választott Kézimunka Jelinek válasza arra a burgenlandi gyilkosságra, melyben egy rasszista bombájának négy roma esett áldozatul.