Vince, Artúr

Hóden titka a Merlinben

2010.03.15. 15:43

Programkereső

A 22-es csapdája szereplői mind egy bombázóalakulathoz kötődnek, akik a körülöttük hamarosan véget érő háborúból - az ellenségből és a barátokból - mindössze rózsaszín és szürke füstöt látnak.

"Nem vagyunk mi istentelen lila köddel beburkolt emberek"

Isten tudja, így Joseph Heller. Te jó ég, atyavilág, mondhatnánk mi is utána. Mikor valami különösen megmagyarázhatatlant vélünk felfedezni életünkben, hajlamosak vagyunk az égiektől választ várni, bárhol is legyenek. Például, teszem azt, akadnak kérdéseink, ha felrobban mellettünk egy ember. Csak a jó isten tudja, miért történhet meg ilyen.

A 22-es csapdája szereplői mind egy bombázóalakulathoz kötődnek, akik a körülöttük hamarosan véget érő háborúból - az ellenségből és a barátokból - mindössze rózsaszín és szürke füstöt látnak. Valahogy úgy, mintha kizárólag az Apokalipszis most színesen úszkáló felhőit nézegetnék mindennap. A háború abszurditását központi témaként feldolgozó művek sorában a Heller féle csapda fogalom számos adaptációt élt már meg. Most a Spidronműhely társulat is keresi a választ arra, amire csak egy létezik: "hát, isten tudja".

Tompa Ádám, a Hóden titka (J. H.) rendezője a főiskola alatt elolvasta, idén március végén pedig színpadon mutatja be a 22-es történetét. A munka hetek óta zajlik aktívan, az ötlet komolyabban már tavaly nyár óta érik, az eredményt pedig hamarosan mindenki jól megnézheti magának a Merlin Színházban. "Nem a könyv lesz, nem úgy lesz a könyv - meséli a darabról Tompa -, de felismerhetők lesznek az alapok".  Yosseriant Réthelyi András, Tappmannt Jászberényi Gábor, Orrt Horváth Kristóf, Hódent Horváth András, Cathcartot pedig Jáger Szabolcs alakítja majd, az ismerős szereplők történeteit láthatjuk majd viszont a színen.

Tompa Ádám
Tompa Ádám

A darab kulcsa Tompa szerint a Hóden halála körüli jelenet, vagyis annak a ténynek a rögzítése, hogy az ember - anyag. "Ha az ember felismeri, hogy földi fizikai attribútumai mind 'tól-ig' tartanak, akkor egészen máshogy közelít majd az olyan dolgokhoz, mint isten, szerelem, halál vagy egzisztencia".  Járkálunk mindennap saját tökéletesen felépített emberbőrünkben, minden létező dologgal kockáztatva a jól olajozott rendszer működését. Autóba ülünk, összetörjük magunkat, szmogot lélegzünk és háborút gyártunk. Na de ettől tartunk előre. Vagy nem. A háború kevésbé, inkább az ismert kaffkai folyosókon ajtókat nyitogató és kiutat kereső anyagember menekülési kísérletei jelennek majd meg a színpadon. "Van nekünk egy kapott világunk. Mindannyian más választ adunk arra, hogy hogyan tudjuk ezt mégis élhetővé tenni."

A Spidronműhely célja a darabbal az aranyközépút megtalálása a fogyaszthatóság és a "túl művész" jelző között. "Nem vagyunk mi istentelen lila köddel beburkolt emberek - mondja Tompa Ádám -, alapvetően kellő, bár fanyar humorral tekintünk a világra".

Spidronműhely: Hóden titka (J. H.)

Bemutató: 2010. március 25. 19:30 - Merlin Színház; következő előadás: 2010. március 31. 19:30 - Merlin Színház

Rend.: Tompa Ádám; látvány: Daróczi Sándor;  vizuális effekt: Kalmár Bence.; zene: Pap Gábor; szereplők: Réthelyi András, Csúz Lívia, Jászberényi Gábor, Horváth Kristóf, Horváth András, Jáger Szabolcs, Gulyás Sándor, Fogarasi Gergely

http://spidronmuhely.tumblr.com/

http://spidronlabor.blog.hu