Szilárda

Vendégségben Budapesten

2010.03.23. 12:24

Programkereső

Az alapításának 15. évfordulóját ünneplő Égtájak Iroda szervezésében a világhírű rendező Tompa Gábor III. Richárd c. előadásával kezdődik pénteken a Határon túli magyar színházi estek sorozat tavaszi féléve.

Az Égtájak Iroda 1998 őszén indította el a külhoni magyar társulatok bemutatkozását, a Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek sorozatot. Az Égtájak körültekintő munkájának következtében '98 óta évadszerűen jelennek meg Budapesten a határon túli színházak: 12 év alatt több mint 200 produkció mutatkozott be a fővárosi nagyérdeműnek.

A pénteken kezdődő sorozatot a színházi ínyencek is megemlegetik majd: a "hagyományos prózai színháztól" igencsak eltérő friss, izgalmas szemléletű alkotások mutatkoznak be: a Kolozsvári Állami Magyar Színház 4 előadása után Vendégségbe jön Budapestre áprilisban a Szabadkai Népszínház, májusban a sepsiszentgyörgyi M Studio, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház és a marosvásárhelyi Yorick Stúdió.

A Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi esteket idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka nyitja. Már a színház maga is igazi kuriózum: őket jegyzik a legrégebbi hivatásos magyar társulatként, és az Európai Színházi Unió egyetlen magyar tagja. A kolozsvári társulat a színházi világnaphoz kötődően március 26. és 29. között a Víg-, a Merlin és a Pesti Magyar Színházban négy produkciót mutat be.

Nyitóelőadásként, 03.26-án, Shakespeare III. Richárdját látjuk, melyet a színház igazgató-főrendezője, a méltán világhírű Tompa Gábor állított színpadra. A világszerte nagy sikert aratott előadás címszerepében Bogdán Zsolt, és igazi kuriózumként színpadra lép Közép-Európa legidősebb aktív színésze, a 95 éves Senkálszky Endre is.

III. Richárd
III. Richárd

A Színház Világnapján Tompa másik rendezését csodálhatjuk: tavaly nyáron az Avignoni Fesztivál keretében bemutatott Visszaszületés című produkciót, melyet a festivalier.net portál a 2009-es év legjobb előadásai közé sorolt. Visky András a holokausztból kiindulva egy névtelen ember túlélésének történetét meséli el a megrázó drámában. Az előadás után a Merlin Színház Kamarateremében a produkció rendezőjével, Tompa Gáborral Darvay Nagy Adrienne beszélget, A színház világjáró követe címmel. Tompát tavaly januárban a Magyar Kultúra Követe címmel tüntették ki, az indoklás szerint: "Munkássága, bár leggyakrabban magyar nyelven szól, ékesen példázza, hogy a jó színház nem ismer sem nyelvi, sem politikai, sem kulturális határokat."

Március 28-án Varró Dániel-Presser Gábor: Túl a Maszat-hegyen című zenés kalandjátéka kerül bemutatásra Keresztes Attila rendezésében. A vendégjáték-sorozat márciusi zárásaként Andrei Şerban legújabb rendezését, Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című produkcióját láthatják az érdeklődők.

Suttogások és sikolyok
Suttogások és sikolyok

A 2010-es Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek részletes programja:

A KOLOZSVÁRI ÁLLAMI MAGYAR SZÍNHÁZ VENDÉGJÁTÉKA

2010. március 26. 19:00 - Vígszínház

William Shakespeare: III. RICHÁRD

Rendező: Tompa Gábor

2010. március 27. 18:00 - Merlin Színház

Visky András: VISSZASZÜLETÉS

Rendező: Tompa Gábor

2010. március 28. 16:00 - Pesti Magyar Színház

Varró Dániel-Presser Gábor: TÚL A MASZAT-HEGYEN

Rendező: Keresztes Attila

2010. március 29. 19:00 - Pesti Magyar Színház

Ingmar Bergman: SUTTOGÁSOK ÉS SIKOLYOK

Rendező: Andrei Şerban

A SZABADKAI NÉPSZÍNHÁZ MAGYAR TÁRSULATÁNAK VENDÉGJÁTÉKA

2010. április 12. 18:00, 21:00 - Merlin Színház

Kiss Csaba: VESZEDELMES VISZONYOK

Rendező: Puskás Zoltán m. v.

A SEPSISZENTGYÖRGYI M STÚDIÓ VENDÉGJÁTÉKA

2010. május 10. hétfő 19:00 - Merlin Színház

William Shakespeare: ROMEO & JULIA

Mozgásszínházi előadás egy részben

Rendező: Uray Péter

2010. május 11. 19:00 - Merlin Színház

William Shakespeare: HAMLET

W. Shakespeare drámájának fizikai színházi adaptációja

Rendező: Uray Péter

A KÁRPÁTALJAI MEGYEI MAGYAR DRÁMAI SZÍNHÁZ VENDÉGJÁTÉKA

2010. május 18., 19. 19:00 - Merlin Színház

William Shakespeare: AHOGY TETSZIK

Komédia

Rendező: Vidnyánszky Attila

YORICK STÚDIÓ, MAROSVÁSÁRHELY & DRAMACUM, BUKAREST

2010. május 26., 27. 19:00  - Merlin Színház

20/20

Író-rendező: Gianina Cărbunariu