Luca, Ottilia

Érzelem és indulat a Tavaszi Fesztiválon

2010.03.24. 00:00

Programkereső

Cselszövés, intrika, szerelem és mély férfibarátság – egyszerre van jelen Victor Hugo: Ruy Blas (A királyasszony lovagja) című színművében.

A romantikus drámát Forgách András új fordításában, Kolovratnik Krisztiánnal a címszerepben mutatták be a 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján. A királyasszony lovagját Léner András rendezésében a március 19-i bemutató után március 24-én is láthatják a nézők a Thália Színházban.

A romantikus dráma története - a rendező szerint - akár egy mondatban is összefoglalható: A királyasszony lovagja arról szól, hogy két szerelmest hogyan darál be és aprít fel a mindenkori hatalom. Forgách András bravúros fordításában Victor Hugo 1838-ban keletkezett szerelmi története aktuális áthallásokkal tud megszólalni. A rendező a mai korba helyezte a történetet, ahol az ármány és szerelem, valamint a pénz-és hatalomvágy éppúgy főszerephez jut, mint az egykori királyi udvarokban.  

A királyasszony lovagja - Méhes László, Hujber Ferenc
A királyasszony lovagja - Méhes László, Hujber Ferenc

Kolovratnik Krisztián (Ruy Blas) érdeklődésünkre elmondta: egy férfiszínész számára mérföldkőnek számít ez a szerep. A művész hozzátette, bár szabadúszóként számos elfoglaltságnak tesz eleget még a főpróbaidőszakban is, úgy érzi, ebbe a színészi feladatba "érdemes belehalni". Annyi indulat és érzelem van ebben a darabban, hogy mindezt megfejteni kemény munka, így hát van még bőven dolguk a bemutatóig - hangsúlyozta Kolovratnik Krisztián.

A romantikus dráma egyik kulcsszereplője reggelenként a tévénézőket ébreszti, a színpadon pedig - ha kell - akár kaszkadőrjelenetet is bemutat. Hujber Ferenc (Don César de Bazan) érdeklődésünkre elmondta: színészként még szinte soha nem találkozott ilyen összetett, ugyanakkor végtelenül szerethető figurával. Don Cézar De Bazan megformálása nagyon hálás feladat, ahol a fizikai erőnlétre és a színészi koncentrációra egyaránt szükség van, tette hozzá. A színésznek van többek között egy olyan jelenete a darabban, amikor hat méter magasból ereszkedik le, és közben végigmond egy monológot. Mindez nagyon komoly összpontosítást igényel - hangsúlyozta Hujber Ferenc.

Ebben az előadásban tér vissza a színpadra Horváth Lili (Neuburgi Mária, Spanyolország királynéja), aki az elmúlt csaknem másfél évet otthon töltötte második gyermekével. A darab főintrikusának - Don Salluste de Bazan - szerepében pedig Méhes Lászlót láthatják a nézők. 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Budapesti Kamaraszínház és a Thália Színház közös produkcióját március 19-én és 24-én is megnézheti a közönség a Thália Színház Nagyszínpadán.

Btf 2010
Btf 2010

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Thália Színház