Árpád

Színház a Tilosban

2010.03.29. 22:21

Programkereső

A Madártávlat és békaperspektíva következő adásának témája a Vándoristenek címet viselő "előadás", amelynek műfaját "színházi társasjátékként" határozták meg az alkotók. A Kárpáti Péter vezette és koordinálta csapat a hétvégén a Fogasházban vitte közönség elé a hónapok óta tartó különleges műhelykísérlet eredményét.

"A Vándoristeneknek nincs megírt szövege, és nincs állandó története, ott és akkor születik minden. A szereplőknek nincs rálátásuk a teljes szituációra, mindenből csak annyit tudnak, amennyit tudnának, ha mindez a valódi életben történne meg velük. Így mindenkinek nagyon kell figyelnie a másikra, hogy megértse a gesztusok hátterét, és a történések váratlansága miatt nincs idő a "színészkedésre", nincs idő arra, hogy az ember végiggondolja, egy olyan helyzetben hogyan is viselkedne - ehelyett megtörténnek vele a dolgok, ott a nézők előtt, első indulatból. Védőháló nélkül játszunk, és ez azt is jelenti, hogy fogalmunk sincs arról előre, hogy egy esemény melyik ponton válik valóban izgalmassá, vagy hol laposodik el. Egyszer ilyen, egyszer olyan. Kísérletünk másfajta nézői figyelmet, nézői részvételt igényel. Nagyobb türelmet és fantáziát. Játékkedvet, együttműködést. A játék a nézők jelenlététől se változik előadássá, továbbra is műhelykísérlet, amelyben bármikor bármi megtörténhet."

A március 30-i adás vendégei Kárpáti Péter, Sebők Bori és Láng Annamária, akikkel a sajátos munkamódszerről, a próbafolyamat tapasztalatairól és az előadásról beszélgetnek a műsorvezetők: Kelemen Orsi és Miklós Melánia. A zenét Kert Zoltán (Voison) keveri.

A Madártávlat és békaperspektíva kéthetente kedden 18:00-19.30-ig hallható a Tilos Rádióban, az FM 90.3-on és online a www.tilos.hu oldalon.

A korábbi műsorok az adás után két hétig meghallgatók a tilos.hu-n, ezt követően pedig letölthetőek az archívumból vagy a blog.tilos.hu/madartavlat oldalról. A blogon megtalálható a korábbi adások témája és az elhangzott zenék listája.