Pandora, Gabriella

Díjak a Színházi Világnapon

2010.03.30. 12:43

Programkereső

A Színházi világnap alkalmából idén is átadták a Gobbi Hilda-, a Soós Imre-, a Hevesi Sándor- és a Vámos László-díjakat. A Szabadtéri Színpadok Szövetsége által létrehozott Amphiteátrum-díjat harmadszor osztották ki.
Herczeg Adrienn
Herczeg Adrienn

A MASZK és az Oktatási és Kulturális Minisztérium által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Láng Józsefnek, a fővárosi József Attila Színház művészének ítélték oda.

A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Herczeg Adrienn, a Pécsi Nemzeti Színház tagja, valamint Kerényi Miklós Máté, a Budapesti Operettszínház művésze kapta.

A Hevesi Sándor-díjat olyan alkotóművészek nyerhetik el, akik munkájukkal elősegítik a magyar színházművészet nemzetközi megismertetését és elismertetését. A Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja, az oktatási és kulturális tárca és a Fővárosi Önkormányzat közös elismerésével idén Bérczes Lászlót, a Bárka Színház művészeti vezetőjét, Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját és Ladányi Andrea táncművészt tüntették ki.  

Vámos László-díjjal Almási Tóth András rendező munkásságát jutalmazták. Az elismerést az 1996-ban elhunyt Kossuth-díjas rendező, Vámos László emlékének megőrzésére alapította Psota Irén, a nemzet színésze.

Az Amphiteátrum-díjat Miklós Tibor dalszövegírónak, zeneszerzőnek adományozták.