Valér

HIOB – A Münchner Kammerspiele vendégjátéka

2010.04.01. 07:45

Programkereső

Joseph Roth magyarul két fordításban (Révay József, 1932; Kertész Imre, 1989) is olvasható műve, a Hiob vagy Jób. Egy egyszerű ember regénye bibliai példázatba oltott lengyel-zsidó családtörténet az I. világháború idejéből.

Mendel Singer tanító legidősebb fiát besorozza a cári hadsereg, egyenesen a frontra kerül, míg a középső fiú dezertál, Amerikába szökik, ahol egzisztenciát teremt magának. Hogy a kozákokkal túlságosan engedékeny lányukat távol tartsák nem kívánatos udvarlóitól, a család követi a fiút New Yorkba, ám legkisebb gyermeküket, a beteg Menuchimot nem viszik magukkal. Az igazi csapások azonban csak az Újvilágban következnek: a legidősebb fiú elesik a háborúban, a középső eltűnik, az anyát elemészti a kétségbeesés, a lány megőrül. A családfő elkeseredésében haraggal fordul Isten ellen, és már-már hitét veszti, amikor megpróbáltatásai véget érnek: az időközben felnőtt és csodával határos módon meggyógyult Menuchim - immár sikeres karmesterként - New Yorkba érkezik, és szeretettel magához öleli öreg édesapját. A csoda súlyát és a hirtelen ránehezedő boldogság terhét is cipelő Singer végül megbékél sorsával.

HIOB - André Jung
HIOB - André Jung

Johan Simons születés, szeretet és halál körforgásaként meséli el a színpadon ezt a történetet.

A társulat számos rangos nemzetközi fesztiválon vendégszerepelt, többek között 2000-ben Budapesten is Zwei Stimmen (Voices/Hangok) című produkciójával. A német nyelvű színházak körében rendkívül népszerű rendező a Münchner Kammerspiele, a Staatstheater Stuttgart és a Schauspielhaus Zürich társulatával is dolgozik, valamint a Wiener Festwochen is szerződtette. 2004-ben a Theater heute című folyóirat kritikusai neki ítélték oda "Az év rendezője" címet. 2005-től az NT Gent művészeti vezetője. A 2010/11-es évadtól a Münchner Kammerspiele művészeti igazgatói feladatait látja majd el.

A HIOB zenéjét jegyző Paul Koek évek óta Simons állandó alkotótársa.

2010. április 2. 19:00 - Nemzeti Színház

HIOB

Btf 2010
Btf 2010

Budapesti Tavaszi Fesztivál