Benedek

Április a Nemzetiben

2010.04.09. 17:30

Programkereső

Az április is sűrű hónap lesz a Nemzeti Színházban. Felolvasószínházzal, kiállítással, közönségtalálkozókkal, utolsó előadással és premierrel köszöntik a tavaszt a Duna-parton.

Folytatódnak a Tízparancsolat felolvasó-estek a Gobbi Hilda Színpadon. Április 9-én Háy János: Vasárnapi ebéd című polgári színjátékát Rátóti Zoltán rendezi. Szerző és rendező barátsága régi keletű - Zoli meséli, játssza János történeteit. (Házasságon innen és túl, A bogyósgyümölcskertész fia) Együttműködésük következő "állomása" ez az est. Az ötödik parancsolat alapján íródott drámát Martinovics Dorina, Nagy Mari, Újvári Zoltán, Szatrory Dávid, Szarvas József, Földi Ádám, Radnay Csilla, Gerlits Réka és Gerő Bence olvassa föl.

Természetesen áprilisban is lesz "Nemzeti 11": vasárnap 30%-kal olcsóbban lehet jegyhez jutni. Ráadásul a pénztárban és az Andrássy úti jegyirodában a színészektől lehet jegyet venni. Most 11-én az Andrássy úton 11.00-12.30-ig Törőcsik Marival és Rába Rolanddal, a pénztárban 15.00-16.30-ig László Attilával, 16.30-18.00-ig Gerlits Rékával és Mészáros Piroskával találkozhatnak nézők személyesen.

Az Oresztész című előadás április 16-án látható utoljára! Aki eddig kihagyta a Térey János és Karsai György friss fordításában bemutatott előadást, még megnézheti Euripidész darabjának főbb szerepeiben Gerlits Rékát, Nagy Marit, Murányi Tündét, Szalay Mariannát, Péterfy Borit, Tompos Kátyát, Udvaros Dorottyát, Blaskó Pétert, Cserhalmi Györgyöt, Földi Ádámot, Garas Dezsőt, László Zsoltot, Kulka Jánost és Rába Rolandot.

Oresztész (Nemzeti Színház - fotó: SzoFi)
Oresztész (Nemzeti Színház - fotó: SzoFi)

A tatabányai Jászai Mari Színház ma az egyik legizgalmasabb színházi műhely. Novák Eszter rendezésében Tóth Ildikó és Széles László, a friss Kossuth-díjas Margitai Ági és Horváth Virgil főszereplésével mai történetté emelték Bertolt Brecht kínai legendából írt drámáját, a Kaukázusi krétakört. A Nemzeti Színház örömmel ad helyet és mutatja meg az előadást közönségének és minden pesti nézőnek április 21-én.

Kaukázusi kértakör - Tatabánya (próbafotó)
Kaukázusi kértakör - Tatabánya (próbafotó)

A Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című előadás bemutatásával új játszóhelyet avat a Nemzeti: a nézői szemek elől eddig rejtett díszletfestőműhelyben játszanak. Talán új az a nyíltan, bátran fogalmazó gondolkodás is, ami Martin Sperrt, a szerzőt jellemzi, aki az idegengyűlöletről, a tolerancia hiányáról és az érzékek zűrzavaráról mesél, a téma nehézségéhez képest magától értetődő egyszerűséggel és még humorral is.

Az előadáshoz tematikusan kapcsolódik Havadtőy Sámuel egyedi, megrázóan személyes látásmódú, kiáltványerejű alkotásokból álló kiállítása. A premier napján, április 24-én a színház előcsarnokában Yoko Ono videoüzenetben nyitja meg az eseményt.

Folytatódik a Képzett társítások - AEGON-estek a Nemzetiben című sorozat is. Április 29-én Alföldi Róbert Darvasi László írót és Kocsis Ágnes filmrendezőt látja vendégül. Zenél: Juhász Gábor (gitár)

Áprilisban több alkalommal lesz közönségtalálkozó: április 17-én a Mein Kampf, április 22-én a Pánik, április 29-én pedig a Kritikus Óra keretében Színházi Kritikusok Céhével együttműködésben, Kovács Dezső kritikus közreműködésével a Lear király után.