Sándor, Ede

Elhunyt Ádám Ottó

2010.04.09. 19:49

Programkereső

Életének 82. évében elhunyt Ádám Ottó, a Madách Színház egykori legendás igazgatója.

A Kossuth-díjas, Kiváló művészt, a Madách Színház egykori igazgatóját otthonában, családja körében április 9-én érte a halál. Temetéséről később történik intézkedés.

Ádám Ottó 1928. október 17-én született Kolozsvárott, ahol két évet végzett el az ottani Orvostudományi Egyetemen, majd fölvették a budapesti Színművészeti Főiskola rendező szakára. 1952-ben a Madách Színházhoz szerződött, egy évvel később a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője lett, majd 1956-ban visszatért a Madáchba, melynek előbb főrendezője, majd 1972-től 1989-ig, nyugdíjba vonulásáig az igazgatója lett. A Színház és Filmművészeti Főiskolának is volt rektor-helyettese.

Ádám Ottó
Ádám Ottó

Az ő igazgatása tekinthető a Madách Színház aranykorának, akkor születtek az olyan legendás előadások, mint például a Kurázsi mama Psota Irénnel, az Othello Bessenyei Ferenccel és Huszti Péterrel, A napsugár fiúk Feleki Kamillal és Balázs Samuval, a Hamlet Huszti Péterrel, a Jövőre veled ugyanitt Schütz Ilával és Sztankay Istvánnal, a Játék a kastélyban Márkus Lászlóval, vagy a Macskák. Igazgatásának utolsó évében kezdődött Hofi Géza sorozata, az Élelem bére, mely több mint 1000 előadást élt meg.

Kiemelkedő volt rendezői, társulatépítési, színházvezetői, pedagógiai munkája. Fő feladatának tekintette a magyar drámai hagyományok felfedezését és ápolását. Jelentősebb rendezései között Németh László, Szomory Dezső, G.B. Shaw, Shakespeare, Csehov, Brecht és Arthur Miller darabjai szerepeltek. Dolgozott Pécsi Sándorral, Kis Manyival, Tolnay Klárival, Gábor Miklóssal, Márkus Lászlóval, Domján Edittel, Mensáros Lászlóval, Tímár Bélával, Kalocsai Miklóssal, Schütz Ilával, Bessenyei Ferenccel, Zenthe Ferenccel, Huszti Péterrel, Psota Irénnel, Almási Évával, Piros Ildikóval, Haumann Péterrel, Dunai Tamással, Cseke Péterrel, Koncz Gáborral, Békés Italával, Kiss Marival,  Bencze Ilonával, Avar Istvánnal...

Ádám Ottó 1954-ben és 1960-ban Jászai Mari-díjat kapott, 1970-ben érdemes művész, 1979-ben kiváló művész lett, 1965-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2008-ban megkapta a Táncsics Mihály-életműdíjat.

A Madách Színház társulata 2008. októberében 80. születésnapján köszöntötte volt igazgatóját. Az akkorra készült írások itt olvashatók összegyűjtve.