Klaudia

Godot-ra várva a Haymarket színház előadásában

2010.04.11. 10:21

Programkereső

A londoni Godot-ra várva szerepeiben Sir Ian McKellen (Estragon) és Sir Patrick Stewart (Vladimir). A felállás változott, a darab töretlen siker.
Godot
Godot

A brit Whatsonstage.com szavazói szerint az év színházi eseményét az Ian McKellen-Patrick Stewart páros fellépése jelentette.

Patrick Stewart (avagy a Star Trek televíziós sorozat Jean-Luc Picard kapitánya) számára pompásan indult 2010. Újév alkalmából II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte a 70 éves színészt, aki filmszerepei mellett a Royal Shakespeare Company állandó tagjaként is játszik. Az RSC-beli Hamlet Claudiusáért a Whatsonstage.com olvasói neki ítélték a legjobb férfi mellékszereplő díját. Alakításáról azok is meggyőződhetnek, akik nem látták az előadást, az ugyanis nemrég megjelent DVD-n, a címszerepben a sokszorosan díjazott Doktorral, Danid Tennanttel.

A Godot-ra várva előadásait általában jellemző nyomasztó hangulat helyett ezen a színpadon derű uralkodik, a siker pedig akkora, hogy 2010-ben sem kerül le a repertoárról. A jelenleg a Chichesteri Fesztivál egyik produkcióját próbáló Patrick Stewart helyett azonban Roger Rees ölti fel Vladimir jelmezét, Sir Ian gyerekes, csetlő-botló, szeretnivaló Estragonja viszont továbbra is vár. A szerencsétlen Luckyt Ronald Pickup, az őrült szemeit forgató Pozzot pedig Simon Callow után idén Matthew Kelly alakítja.

A díjazott veteránok a jövőben is elfoglaltak maradnak. Patrick Stewart ősszel a Broadway-n fog fellépni, Ian McKellen pedig ismét igent mondott Peter Jacksonnak, és elvállalta a szürke Gandalf szerepét A Gyűrűk Ura előzményeit feldolgozó Babó című filmben, mely várhatóan 2011-ben kerül majd a mozikba.

Waiting for Godot
Haymarket Theatre Royal
Bemutató: 2009. május 6.