Gertrúd, Patrik

Díj Wilsonnak

2010.04.16. 10:00

Programkereső

A 2010-es Jerome Robbins-díjat Robert Wilson kapta.

A 100.000 dollárral járó díj az előadó-művészeti kitüntetések egyik legrangosabbika. 1995-ben alapította Jerome Robbins; a koreográfus célja azoknak az alkotóknak vagy intézményeknek - bár nem elsősorban táncosok vagy koreográfusok - az elismerése volt, akik a tánc, a színpadi mozgás megújítása érdekében tettek. Az eddigi díjazottak között megtalálható Jennifer Tipton, a New York City Ballet, Mihail Barisnyikov, a Brooklyn Academy of Music (BAM), Twyla Tharp és a San Francisco Ballet.

Robert Wilson
Robert Wilson

Az előadások a nézőim fejében születnek - nyilatkozta egy alkalommal Robert Wilson, az idei díjazott, akinek a rendezései a szövegből kiinduló, ám azon túllépő, burjánzó látvány- és hangelemek által adnak lehetőséget rendkívül sokféle asszociációkra. Első produkcióiban az 1960-as és 1970-es években nem képzett színészek vettek részt; azt akarta elérni, hogy a különböző társadalmi vagy egészségi hátterű emberek a mozgás terápiás segítségével tanulmányozzák testüket. Velük hozta létre "némaoperáit", amelyekben a vizualitás túllép és felülemelkedik a szón. Első "hangos operája" az 1974-es Levél Viktória királynőnek, míg első "hagyományos" operarendezése, a szöveghez és a képhez a zenét is hozzákapcsoló 1976-os, Philip Glass komponálta Einstein a tengerparton volt.

Saját bevallása szerint Jerome Robbins nagy hatással volt a koreográfus-rendező-drámaíró-vizuális művészre. A 60-as években ismerkedtek meg és váltak barátokká, Robbins a New York-i Wilson-műhely állandó vendége volt, látta a Sigmund Freud élete és kora, A süket pillantása, a Joszif Sztálin élete és kora, a Levél Viktória királynőnek emblematikussá vált előadásait, a Long Island-i Watermillben készült, a hely nevével azonos című produkcióban pedig a koreográfusként dolgozott. A díjjal járó 100.000 dollárt a Watermill Centre-ben folyó munkára fordítják.