Gertrúd, Patrik

Csöpiről a Pinceszínházban

2010.04.17. 10:00

Programkereső

Kiállítás Bujtor István színművész emlékére a Pinceszínházban.

Bujtor István 1942. május 5-én született és 2009. szeptember 25-én hunyt el. Színművész, filmrendező és forgatókönyv író. Közgazdaságtudományi Egyetemet végzett, de nem dolgozott ebben a szakmában. Mint féltestvére, Latinovits Zoltán, ő is a színészi pályához vonzódott. Diploma után a Győri Színházba került, majd a budapesti József Attila Színházba, aztán a Pécsi Nemzeti Színház szerződtette, majd a Vígszínház, később a Székesfehérvári Színház tagja, utoljára pedig a Veszptémi Petőfi Színház igazgatója volt.

Négy évtizedes pályafutása alatt leghíresebb színházi szerepei között volt a Makrancos hölgy Petrucchiója, A vágy villamosa Stanly-je, a Száll a kakukk fészkére indiánja, valamint az Egerek és emberek Lenie figurája.

Negyvenkét játékfilmben szerepelt, ezek közül híresebbek a Kőszívű ember fiai, a Fekete gyémántok, a Sándor Mátyás, a Fiúk a térről, a Szemüvegesek, a Ripacsok vagy a Pendragon legenda.

1980-ban álmodta meg és játszotta el Ötvös Csöpi rendőrnyomozó alakját A Pogány Madonna című filmben. A krimisorozat második filmje a Csak semmi pánik volt. 1985-ben Az elvarázsolt dollár forgatására (a filmet rendezte is) már céget alapított, és szponzoroktól szerezte meg a szükséges pénzt. A sorozat negyedik darabja, a Hamis a baba, majd a 2000-es évek elején készült Zsaruvér és csigavér volt. Igazi közönségfilmek voltak ezek: itthon több mint egymillió nézőt vonzottak, és bemutatták őket Nyugat-Európa csaknem valamennyi televíziójában is.

A Pinceszínházban látható kiállítást a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény kezdeményezte, B. Müller Magda rendezte. A képeket fényképezték: Endrényi Egon, Kiss Júlia, Baldóczi Csaba, Szóvári Gyula, Jávor István, Markovics Ferenc, Szomszéd András, Hegyi Gábor, Inkey Alice, Inkey Tibor, Domonkos Sándor, Csabaffi Attila, Oláh János, B. Müller Magda. A képeket 40 film legjobb jeleneteiből válogatták ki.

A kiállítás megtekinthető április 30-ig, nyitva tartási időben (hétfő-péntek 9.00-19.00), illetve hétvégén előadások előtt egy órával.