Gertrúd, Patrik

A Kicsi nyuszi újra a KINO-ban

2010.04.18. 19:12

Programkereső

Újra a KINO műsorán a Kicsi nyuszi hopp hopp. Az alkotók mesélnek a darab születéséről.

Arra a kérdésre, honnan jött a Kicsi nyuszi hopp hopp című előadást ötlete, Réti Adrienn és Csémy Balázs annyit válaszol csak lakonikus tömörséggel: hogy dolgozzunk. Aztán persze kiderül, ennél azért jóval többről van szó.

Az ötlet jó egy éve fogalmazódott meg, amikor kecskeméti elfoglaltságaik miatt - a Holdvilág és utasát próbálták - az osztályuk Asztalizene-vizsgájában nem tudtak részt venni, ám mindenképpen meg akarták mutatni magukat egy közös produkcióban. Darabokat kerestek, elolvasták, amit tanáraik és dramaturg ismerőseik a kezükbe adtak, de valahogy az egyik sem volt az igazi. Később egy teljesen más módszerhez folyamodtak. Kitalálták: újsághírekből készítenek előadást.

Kicsi nyuszi hopp hopp (KINO -  fotó: SzoFi)
Kicsi nyuszi hopp hopp (KINO - fotó: SzoFi)

Az interneten olyan megtörtént bűnügyi eseteket kerestek, amelynek szereplői fiatalok voltak. Több történet motívumainak összegyúrásából, a színészek rögzített improvizációiból és egy-egy, az éjszakai élethez kötődő irodalmi vagy filmes alapanyagból született meg az előadás végleges szövegkönyve. Rendezőjüknek, Pelsőczy Rékának köszönhetően a két fiatal színész kiváló alkotótársakkal találkozott és dolgozhatott együtt, többek között Bodor Johannával és Tengely Gáborral. Aki elmegy a Kinoba, nem szociodrámát fog látni, hanem egy valóban eklektikus - Balázs műfaji meghatározása szerint - Hungarian Road Movie-t, amiben táncolnak, énekelnek, báboznak, és azt is megmutatják, amit kőszínházban még nem láthattak belőlük.

Egy év alatt jött létre a produkció, időtől függően, változó intenzitással, amennyire Adrienn Bárka-beli és Balázs kecskeméti bemutatói, illetve amennyire a felkérésre nemet mondani nem tudó Pelsőczy Réka elfoglaltságai engedték. Úgyhogy a bemutató előtt fáradtabbak voltak, mint az anyaszínházi premierek előtt, de nem kérdés, hogy alkalomadtán újra partizánkodnának.